full screen background image
Keresés
2020 július 7 - kedd
  • :
  • :

47. Tolna Megyei Gyermekrajz Pályázat: feltárult a mesés valóság

47. Tolna Megyei Gyermekrajz Pályázat: feltárult a mesés valóság

2017.05.26. A mesés valóságot tárják fel a gyermekrajzok – hangzott el a 47. Tolna Megyei Gyermekrajz Pályázat kiállításának megnyitóján csütörtök délután a Babits Mihály Kulturális Központban.

– A 47. gyermekrajz pályázatra 18 Tolna megyei iskola 543 diákja küldte el alkotását – mondta Farkas János a kulturális központ igazgatóhelyettese. Ám nem a rajzok mennyisége, hanem a minősége a lényeg – hangsúlyozta. Ahonnan a gyermekek érkeznek, ott még teljes a világkép – idézte Molnár V. József magyarság- és néprajzkutató könyvét. A felnőttek dolga, hogy megértsék a gyermekrajzok üzenetét – tette hozzá. Ez a pályázat arra való, hogy gyermekek megmutassák rajztudásukat és, hogy tanuljanak egymástól – fogalmazott Farkas János.

Kovács Ferenc, a pályázat megálmodója. Fotó: Kadarka.net

– A gyermekrajzok egy mesés valóságot tárnak fel – kezdte beszédét Kovács Ferenc festőművész, aki 1970-ben életre hívta a pályázatot. Az eltelt 47 évben a rajzok mindig a mesék varázslatos birodalmába vezettek – tette hozzá. A zsűri sokféle és jól használt technikával készült rajzzal találkozott, az alkotásokból csak úgy sugárzott a kifejezőerő.

A rajzok nagy erőssége, hogy az azokat készítő diákok  egyéni megoldásokat alkalmaztak, egyéni világukat mutatták meg és nem másolták a felnőtteket. Emellett a rajzok érzelemgazdagságról tettek tanúbizonyságot – tudatta Kovács Ferenc.

Fotó: Kadarka.net

Mint mondta, tetszetős volt a diákok merészsége, az ahogy a tanulók szabadon nyúltak a témához, ahogy eltértek a valós méretektől és színektől. Az alkotásokon az életszeretetet és játékosság tükröződik – mondta a pályázat életre hívója. Mint azt tudatta, az 543 beérkezett alkotás közül 76-ot ismertek el díjjal, ám kiemelte, mindenkinek nagy elismerés jár, aki elküldte rajzát.

A rendezvényen közreműködtek az Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola táncművészeti tagozatának növendékei, a műsorközlő Kissné Hóner Magdolna volt. A díjakat a zsűri tagjai, Kovács Ferenc, valamint Pék Mária és Adorjáni Bálint adta át a diákoknak.

A rajzokat a Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében lehet megtekinteni az intézmény hivatalos nyitvatartási idejében.

Fotó: Kadarka.net