full screen background image
Keresés
2020 május 24 - vasárnap
  • :
  • :

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

2016.04.20. Hatalmas szavazatkülönbséggel nyerte meg a bátaszéki molyhos tölgy „Az év európai fája” versenyt, melynek eredményét szerda este hirdették ki a brüsszeli Európai Parlamentben.

Az internetezők 72 653 szavazatot adtak le a molyhos tölgyre, míg a második helyezett csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazatot kapott. Ezzel a bátaszéki fa toronymagasan nyerte el az „Az év európai fája” címet, amiért összesen tizenöt ország egy-egy fája versenyzett.

Az internetezők a www.treeoftheyear.org oldalon szavazhattak a fákra február 29-ig, az utolsó héten, vagyis február 22-től a verseny szabályai szerint nem volt látható a szavazás állása. A molyhos tölgy addig mintegy 45 ezer szavazatot kapott, ezzel mintegy 13 ezer szavazattal vezette a versenyt a csehországi ezeréves tölgy előtt, míg korábban volt, hogy kétezer szavazattal volt attól lemaradva.

A képeken a bátaszéki molyhos tölgy. Fotó: Retkes Tamás

A versenyben olyan európai országok fái versenyeztek, melyek korábban az adott országban megválasztottak az év fájának. A molyhos tölgy, mely Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája, tavaly novemberben több mint 6 ezer szavazattal nyerte el az hazai év fája címet Magyarországon.

A molyhos tölgyet Áder János köztársasági elnök is felkereste március 22-én – a látogatáson készült fotókat itt találja!

A megmérettetésen Magyarország mellett Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales – egy-egy fája vett részt.

További fotók a fáról a rendezvény hivatalos honlapján – kattintson!

A fa története

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

A kulturális és természeti értékek megmutatása a cél

Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. A cseh versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és támogatja a mai napig. Az európai verseny döntőjébe a részt vevő országok győztesei jutnak tovább.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülnünk és óvnunk kell. Itt tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresünk, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett, és folyamatosan várjuk a további csatlakozó országokat Európából. Célunk, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témává váljon – olvasható a www.treeoftheyear.org oldalon.

A bátaszéki tölgyről színes összeállítás készült Komáromi Éva szerkesztésében, illetve Pomsár Tamás operatőr, vágó közreműködésével. A videó a Youtube videómegosztó „Bátaszék Város” oldalán jelent meg.

A fáról a Madárszem jóvoltából légi felvétel is készült. Forrás: Youtube.com/madárszem

A vezetőképen: légifotó a molyhos tölgyről. Fotó: madarszem.hu

Forrás: www.treeoftheyear.org

 

 
Read previous post:
Close