full screen background image
Keresés
2019 december 7 - szombat
  • :
  • :

A fűtési szezon veszélyeire figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A fűtési szezon veszélyeire figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.11.16. Az időjárási előrejelzések szerint a hétvégén kifejezetten hidegre fordul az időjárás, így valószínűleg az is be fog fűteni, aki eddig esetleg nem tette. Az alábbi tanácsok figyelembevételével mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések elkerülhetőek.

– A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek
– Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét
– A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, arra időpontot kell foglalni
– A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről

Tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken – kattintson!

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak – kattintson!

Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat.

A háztartási hulladékokkal történő fűtés veszélyeire való figyelemfelhívás céljából a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmeztető kampányt indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával „Ne gyújtsa, gyűjtse” elnevezéssel. Erről bővebben itt olvashat – kattintson!
Read previous post:
Close