full screen background image
Keresés
2018 június 18 - hétfő
  • :
  • :

A fűtésszámlákon is érezhető lesz a rendkívüli hideg

A fűtésszámlákon is érezhető lesz a rendkívüli hideg

2017.02.16. A rendkívül hideg időjárás miatt mintegy ötödével magasabb volt a szekszárdi távfűtéses lakások hőfelhasználása a 2016/2017-es fűtési szezon eddig eltelt időszakában. A fizetési nehézségek elkerülése végett érdemes a különbséget a résszámlákban kompenzálni.

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

Mint azt megírtuk, rendkívül hideg volt az idei január, amikor közel 5 fokkal volt alacsonyabb a napi középhőmérséklet a sok évi átlagnál. Csukle Tibort, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. vezetőjét arról kérdeztük, hogy miként érinti a szokatlan hideg a távfűtéses lakások hőfelhasználását.

Az igazgató kérdésünkre elmondta, az adatok alapján a fűtési szezon eddigi időszakában a hőmérséklet minden hónapban alacsonyabb volt, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A hőmérséklet súlyozott átlaga október és február közepe között több mint 2,5 °C–kal volt alacsonyabb a bázis év hasonló időszakához képest. Ez pedig a fűtési hőfelhasználás növekedésében is megmutatkozott. A fűtési hőfelhasználás összességében mintegy ötödével, vagyis 20 százalékkal nőtt – tájékoztatott Csukle Tibor.

Felhívta a figyelmet, a többlet felhasználás egyelőre nem mutatkozott meg a havi részszámlákban. Mint azt részletezte, a fűtési rész mennyiségének alapja az elmúlt három év fűtési hőfelhasználásának számtani átlaga. Ezt kell fizetni hat hónapon keresztül, és a fűtési időszak után kerül sor a fűtés elszámolásra. Ennek fényében a 2016/2017-es fűtési idényben a legtöbb fogyasztónál a résszámlákban kiszámlázott hőmennyiség kevesebb lesz a ténylegesen felhasznált hőmennyiségnél. A szokatlanul hideg időjárás miatt a távfűtéssel érintett mintegy 5600 szekszárdi ingatlan tulajdonosa a kiszámlázott hőmennyiséghez képest minimum 20 százalékos költségnövekedéssel számolhat.

Csukle Tibor azt is elmondta, hogy a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően nagy összegű energia számláit eddig mindig határidőre kiegyenlítette. Hogy ez így is maradjon, rendkívül fontos, hogy a fogyasztók határidőre befizessék számláikat. Ennek fenntartása érdekében a nem fizető fogyasztókkal szemben szigorúbban kell fellépniük, járjon ez akár a szolgáltatás felfüggesztésével, illetve jogi eljárás kezdeményezésével.

Hozzáfűzte, korábbi tapasztalataik azt mutatják, hogy a fűtési költségek elszámolásánál a többlet felhasználás egyösszegű kiegyenlítése sok esetben gondot okoz. Most, amikor már biztosan látszik, hogy a részfizetés nem lesz elegendő az elszámolásnál, javasolt a résszámlákban a hőmennyiség emelése. Ezt személyesen a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft.  ügyfélszolgálatán, a Sárvíz uta 4. szám alatt tehetik meg az ügyfelek.

A képen szekszárdi toronyházak 2017. február 15-én. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close