full screen background image
Keresés
2018 május 28 - hétfő
  • :
  • :

A Horváth-Lukács galéria kortárs gyűjteményéből nyílik kiállítás Szekszárdon

A Horváth-Lukács galéria kortárs gyűjteményéből nyílik kiállítás Szekszárdon

2017.05.23. A magyar kortárs művészet utóbbi évtizedeiből ad válogatást a nagycenki Horváth-Lukács galéria gyűjteményéből a szekszárdi Művészetek Házában csütörtökön nyíló kiállítás.

A június 25-ig látható tárlaton 12 művész 50 – Horváth László galériaalapító által válogatott – alkotásával találkozhat a közönség – mondta Baky Péter festőművész, a kiállítás rendezője és résztvevője az MTI-nek.

A tárlat olajfestményei, egyedi és sokszorosított grafikái az 1960-as évektől felnövő magyar avantgárd művészetéből adnak keresztmetszetet a szürrealista ihletésű festményektől az absztrakción, a gesztusfestészeten és hangulatábrázoláson át az iróniától sem mentes, provokatív művészetig, a hagyományosabb grafikai műfajokig – tette hozzá.

A három képpel részt vevő efZámbó Istvántól többek közt a Salvador Dalí találkozása Amanda Learrel című 1996-os akvarellt, Aknay Jánostól mások mellett az Időutazó angyal című 2002-es szitanyomatot, feLugossy Lászlótól két, szintén 1996-os olajfestményt, a Barátnők és a Zöld csíkos fotelban című kompozíciót állítják ki Szekszárdon, és látható lesz a tavaly elhunyt Giczy János szakrális témákat feldolgozó, szárnyasoltárkeretre komponált képei közül az 1995-ös Szőlő és kenyér, illetve Puha Ferenc 1990-es években készült Gyártelep és Egérfogó című olajfestménye.

A nagycenki galéria alapítója harminc éve kezdte gyűjtői tevékenységét szentendrei képzőművészek műveivel, azóta mintegy háromezer alkotás került a kollekcióba. A bemutató felvonultatja Lovász Erzsébet, Orbán Attila, Rákossy Anikó, Részegh Botond, Ruttkay Sándor grafikus, Somogyi György és Turcsányi Antal akril- és olajfestményeit, grafikáit is.

A képen a Művészetek Háza. Fotó: Kadarka.net

MTI
Read previous post:
Close