full screen background image
Keresés
2018 június 23 - szombat
  • :
  • :

Hatékonyan óvták Tolna megye biztonságát

Hatékonyan óvták Tolna megye biztonságát

2017.02.18. A különleges időjárási helyzetek miatti műszaki mentések és a téves jelzések számának emelkedése miatt 50 százalékkal nőtt a vonulások száma 2016-ban Tolna megyében – derült ki az igazgatóság által péntek délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden feladatát teljesítette tavaly – kezdte dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató a 2016-os évről tartott beszámolót. Mint mondta, az igazgatóság az előző évben a megelőző munka és a hatósági feladatok fejlesztésére helyezte a fő hangsúlyt. Ennek szellemében havi gyakorisággal vezetői fórumokon ismertették a feladatokat. A katasztrófavédelem hatósági tevékenységét a gyorsaság, a szakszerűség, a jogszerűség és a szolgáltatói jelleg jellemezte. A gazdálkodás költséghatékony volt, így tartozás nélkül zárhatták az évet – tudatta dr. Balázs Gábor elöljáróban.

Az összes vonulás száma 1647 volt 2016-ban, ami mintegy 50 százalékkal volt több, mint 2015-ben.

A tűzesetek miatt történő vonulások száma mintegy 10 százalékkal volt magasabb, 338-ról 369-re nőtt 2015-ről 2016-ra. A legtöbb tűzesethez a legalacsonyabb riasztási fokozatban vonultak, a legnagyobb tűzeset január 24-én történt Szekszárdon, amikor a volt Graffiti Disco tetőszerkezete égett. A lángokat hat település tűzoltói fékezték meg kemény munkával, az égő épületből két embert is ki kellett menekíteni.

Tűz a volt Graffiti Disco-nál 2016.január 24-én. Fotó: TMKITűz a volt Graffiti Disco-nál 2016.január 24-én. Fotó: TMKI

Tűzvizsgálati eljárás 17 esetben indult, ami 30 százalékkal kevesebb mint 2015-ben. Ilyen eljárás a legtöbbször bűncselekmény gyanúja, valamint súlyos, életveszélyes sérülés miatt indult. A vizsgálatok 65 százalékban tárták fel a tűz keletkezésének okát.

A műszaki mentésekhez való vonulások száma 495-ről 759-re nőtt, ami 50 százalékos emelkedést jelent. Az ilyen jellegű vonulások száma a januári téli időjárás, illetve a júliusi esőzések miatt nőtt. Csak júliusban kétszázszor riasztották a tűzoltókat főként a lezúduló nagy mennyiségű csapadék, vagy viharos szél miatt kialakult különféle veszélyhelyzetek elhárításához.

A téves riasztások miatti vonulások száma megduplázódott, 242-ről 515-re nőtt, emiatt is emelkedett meg annyira az összes vonulás száma – tájékoztatott a katasztrófavédelmi igazgató. A téves riasztások száma az automatikus tűzjelzőrendszerek terjedése miatt emelkedett.

Ezek elvonják az erőket a valós veszélyhelyzetek elhárításától, azonban 2016-ban szerencsére nem fordult elő olyan, hogy téves riasztás miatt ne tudtak volna odaérni egy valós veszélyhelyzethez. 2017 egyik fő feladata az lesz, hogy a téves riasztások száma csökkenjen – tette hozzá dr. Balázs Gábor.

Fák dőltek egy házra Decsen. Fotó: Facebook.com – Harmath LászlónéFák dőltek egy házra Decsen. Fotó: Facebook.com – Harmath Lászlóné 

A katasztrófavédelmi igazgatóság létszáma 302 fő volt, mely 92 százalékos feltöltöttséget jelent. Ezzel a a létszámmal az igazgatóság el tudja látni feladatait emelte ki a katasztrófavédelmi igazgató. A tűzoltóságok személyi állománya a rendvédelmi életpályamodell bevezetésének köszönhetően jó, a fegyelmi helyzet stabil, a morál pedig nőtt – fűzte hozzá.

Az önálló beavatkozásra jogosult tűzoltó egyesületek száma is nőtt, előbb a dunaföldvári, majd a kurdi egyesület szerezte meg a jogot az önálló beavatkozásra, mely nagyban segíti a hivatásosok munkáját. Az idén pedig a gyönki egyesületet is szeretnék bevonni. Összesen hat egyesület lépett magasabb kategóriába, ami szintén a megye mentő tűzvédelmét erősítette, csakúgy, mint a 40 órás tűzoltó alaptanfolyam elvégzése. Ilyen tanfolyamot három alkalommal szervezett az igazgatóság az önkéntesek részére, melyeket huszonhárman teljesítettek sikeresen.

Tizenöt, az igazgatósággal szerződésben álló önkéntes tűzoltóság összesen 15 millió forint értékű eszközhöz jutott hozzá pályázat útján.

Járási mentőcsoport Tolna megye mind a hat járásában működnek, ezek a nemzeti minősítő és rendszerbeállító gyakorlatok során árvízi és vízi mentési képességre szereztek minősítést. Tavaly év végéig összesen 13 településen alakult mentőcsoport. A mentőszervezetek tavaly 4 millió forint értékben kaptak pályázat útján támogatást eszközök beszerzésére.

Sajtótájékoztatón mutatta be a tavalyi év eredményeit a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: kadarka.netSajtótájékoztatón mutatta be a tavalyi év eredményeit a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: kadarka.net

A katasztrófavédelem 947 polgári védelmi ellenőrzést hajtott végre. Jellemzően a vízelvezető rendszereket, a víztározókat, a kiemelten veszélyes ár- és belvízi kockázati helyszíneket, a földtani veszélyforrásokat, a téli időjárással kapcsolatos kritikus pontokat, illetve a települési vízkár-elhárítási terveket, valamint a befogadó helyeket kutatták fel, ellenőrizték.

2016-ban 1549 hatósági ellenőrzést folytattak le, mely 1181 esetben tűzvédelmi és 368 esetben iparbiztonsági szakterületet érintett. A Tolna megye közigazgatási területén illetékes vízügyi és vízvédelmi hatóságként eljáró katasztrófavédelmi igazgatóságok megkeresésére összesen 207 vízügyi felügyeleti és vízvédelmi hatósági ellenőrzést, továbbá 15 esetben közérdekű bejelentés, illetve káresemény kapcsán helyszíni szemlét tartottak.

Egyre több diák teljesíti közösségi szolgálatát a katasztrófavédelemnél. Tavaly  3605-tel többen teljesítették közösségi szolgálatukat a katasztrófavédelemnél mint 2015-ben.

Tolna megyénkben tavaly összesen 819 hatósági eljárás indult, melynek több mint 90 százaléka a tűzvédelmi szakterületet érintette. Bírságot 154 esetben szabtak ki közel 21 millió forint értékben – tájékoztatott dr. Balázs Gábor. Hozzátette, jobb volna, ha az érintettek a bírságként kiszabott az összeget a megelőzésre fordítanák.

Kiemelt feladatként végezték a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és a veszélyes áruk szállításának ellenőrzését. 2016-ban 150 ADR, 74 RID és 14 ADN ellenőrzést tartottak, melynek során a veszélyes áruk szállítási szabályainak betartását vizsgálták. Előző évben a veszélyes áruk szállítása tekintetében három közúti és egy vasúti baleset történt.

Vegyi anyagokat szállító kamion és személygépkocsi ütközött 2016.07.08-án a 6-os úton. Fotó: TMKI

Tavaly két veszélyes anyaggal foglalkozó üzemben történt súlyos baleset, üzemzavar. Az egyik esetben egy húsipari gazdasági szervezetnél ammónia gáz szivárgott, mely személyi mulasztásra volt visszavezethető. A társaság tevékenységét fel is függesztette a katasztrófavédelem. A másik esetben egy berendezés meghibásodására volt visszavezethető az esemény kialakulása.

A szakmai és a sportversenyeken is jól teljesítettek az igazgatóság Tolna megyei munkatársai. Szinte nem volt olyan megmérettetés, melynek végén ne állt volna Tolna megyei versenyző a dobogó valamelyik fokán.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 2016-ban 63 közérdekű bejelentést vizsgált ki. Ez mintegy 30 százalékos emelkedést jelent a 2015-ös adatokhoz képest. A bejelentők jellemzően valamely tűzvédelmi szabály megszegésére hívták fel a figyelmet.

Új, HEROS AQUADUX-X 4000-es járművel gazdagodott a paksi tűzoltók gépjárműparkja októberben. Fotó: Deli Dániel

Dr. Balázs Gábor arról is beszámolt, hogy Dombóváron egy magasból mentőt, Pakson pedig egy gépjárműfecskendőt adtak át 2016-ban. Az idén pedig a szekszárdi tűzoltóság járműparkja gazdagodik egy tűzoltójárművel. Elmondta azt is, hogy a katasztrófavédelem ingatlanja elöregedtek, ezek fejlesztésére az idén tíz millió forintot tudnak fordítani. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság várhatóan 2018 első félévében átköltözik a Wesselényi utcába, az egykori „SZÜV” épületébe, melyet 327 millió forintos ráfordítással újítanak fel.

A 2017. év fő feladatainak meghatározásánál az igazgató a katasztrófaértékelési-, és a védelmi igazgatási rendszer fejlesztését, a polgári védelmi szervezetek felkészítését, az önkéntes mozgalom erősítését, az üzemek szoros hatósági felügyelet alatt tartását, a veszélyes üzemek feltárását tűzte ki célul. Emellett az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek számának növelését, valamint az önkormányzati tűzoltóságok működésének figyelemmel kísérésének, szakmai munkájuk támogatásának és a személyi állomány egészségének megőrzésének fontosságát emelte ki.

A vezető képen: dr. Ackermann Zsuzanna, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, dr. Balázs Gábor (k) megyei katasztrófavédelmi igazgató és dr. Ress Gábor tű. alezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humán szolgálatvezetője a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close