full screen background image
Keresés
2019 január 17 - csütörtök
  • :
  • :

A lakók miatt nem épül kutyafuttató a Wesselényi utcánál

A lakók miatt nem épül kutyafuttató a Wesselényi utcánál

2017.09.27. Nem épül kutyafuttató a Wesselényi utca, valamint az Alkotmány lakótelep közötti zöldfelületen – döntött az önkormányzat a környéken lakók jelzései nyomán. A Baka István Általános Iskola és a Séd-patak partján álló kutyafuttató elkészült.

A város három kutyafuttató létesítésére pályázott. A kutyafuttatókat a Baka István Általános Iskola melletti területre, a buszpályaudvar közelébe, a Séd-patak partjára, illetve a Wesselényi utca és az Alkotmány lakótelep közötti zöldfelületre tervezték. A Baka István Általános Iskola  és a Séd-patak partján álló kutyafuttató elkészült, ám a Wesselényi utca és az Alkotmány lakótelep közötti területre tervezett létesítmény mégsem épül meg.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a Kadarka.net kérdésére arról tájékoztatott, hogy a Wesselényi utca és az Alkotmány lakótelep közötti zöldfelületre tervezett kutyafuttató megépítése mellett és ellen is aláírásgyűjtés zajlott. Összesen mintegy kétszázötven aláírás jött össze. Az aláírók kétharmada támogatta, egyharmada pedig elutasította a kutyafuttató létesítését. A nemmel szavazók a környéken élők soraiból kerültek ki – tette hozzá a polgármester.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat számára fontos a városlakók véleménye, a döntést – miszerint a fenti területen mégsem épül kutyafuttató – a lakótelep környékén élők véleményének meghallgatása nyomán hozták meg.

Ács Rezső elmondta, a kutyafuttatók megépítésével a város szerette volna szabályozott körülmények közé terelni az állattartókat, illetve az állatokat. A kutyafuttatókban ugyanis biztosítottak a tisztasági feltételek, hiszen a város vállalta, hogy tisztán tartja azokat. Emellett kerítés veszi körbe a létesítményeket, melyekben a kutyák számára tervezett játékok is találhatók. A városvezető hangsúlyozta, ezzel az ebek kikerültek volna a parkokból, játszóterekről.

A Baka István Általános Iskola melletti kutyafuttató. Fotó: Kadarka.net

A polgármester tudatta, a Wesselényi utca és az Alkotmány lakótelep közötti területen a pályázat kiírójával egyeztetve játszótér épül. Mivel azonban az állattartók véleménye is fontos, a harmadik kutyafuttatónak is keresnek helyet. Ehhez hozzáfűzte, a kutyafuttató felépítésének a családi házas övezetben nem volna értelme, ezért azt tömbházas területen szándékoznak megépíteni. Zárásként elmondta, a város központi területén keresnek olyan lehetőséget, mely elfogadható a lakók számára.

Portálunk a Baka István Általános Iskola melletti területen létesült kutyafuttatónál találkozott Kovács Bernadettel és Vass Évával, illetve ölebeikkel, Drazséval és Selly-vel. Bernadett és Éva kérdésünkre elmondta, megépítése óta rendszeresen használják a kutyafuttatót, mivel Drazsé egyébként sokszor nem fogad szót, Selly-t pedig könnyen elbűvöli a többi kutyus és utánuk fut. A kutyafuttatónak köszönhetően azonban lehetőségük nyílik arra, hogy nyugodtan elengedjék kutyusaikat, az ebek zavartalanul játszhatnak, bóklászhatnak az elkerített területen. Bernadett és Éva azt is elárulta, hogy méretük miatt az alagutat leszámítva a két kutyus nem használja a játékokat. Ám hozzátették, többször is láttak nagyobb testű ebeket, melyek használták az akadálypálya elemeit.

Akadálypálya is kerül(t) a létesítményekbe. Fotó: Kadarka.net

A Kadarka.net a kutyafuttatók létesítését jóval megelőzően, februárban is megkérdezett két szekszárdit a Wesselényi utcában arról, hogy mi a véleménye a témával kapcsolatban. Portálunknak akkor egy kisgyermekes szülő és egy kutyát sétáltató gazdi nyilatkozott. Mindketten úgy vélték, jó ötlet a kutyafuttatók létesítése.

Bő három héttel ezelőtt pedig egy űrlapot tettünk közzé, melyen szintén azt kérdeztük a szekszárdiaktól, hogy jó ötletnek vélik-e a kutyafuttatók megépítését a Wesselényi utca és az Alkotmány lakótelep közötti területen. A 300 feleletadó 73,7 százaléka támogatta, 26,3 százaléka pedig ellenezte a kutyafuttató létesítését. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy azok, akik nemmel feleltek, mivel indokolják döntésüket. A 67 feleletből egyértelműen leszűrhető volt, hogy a legtöbb ellenző a környéken lakik. Durva többségük azzal indokolta válaszát, hogy a magas házakkal körbevett területen visszhangzik, nagyon felerősödik a kutyaugatás, ami zavarná őket a pihenésben.

Játékok és kutya toilett a kerítéssel körbevett területen

Mint azt korábban megírtuk, az önkormányzat a „Kutyabarát város” elnevezésű pályázat keretében létesít kutyafuttatókat. A létesítmények 27,5 méter hosszúak, illetve 15 méter szélesek, vagyis mintegy 410 négyzetméter alapterületűek, a kutyafuttatókat 1,5 méter magas kerítés veszi körbe. A kutyafuttatókban több különféle akadály, asztal, alagút, gyűrű, libikóka és palánk található, de kimondottan a kutyusok részére tervezett toilett is az ebek rendelkezésére áll.

A képen Drazsé és Selly. Fotó: Kadarka.net

Kapcsolódó anyagok:
Örömmel fogadnák a tervezett kutyafuttatókat Szekszárdon
Segítsen! Szekszárdi polgárok véleményét kérjük

Fotó: kadarka.net
Read previous post:
Close