full screen background image
Keresés
2018 május 25 - péntek
  • :
  • :

A munkában megrokkantakra és elhunytakra emlékeztek Szekszárdon

A munkában megrokkantakra és elhunytakra emlékeztek Szekszárdon

2017.04.28. Aktívabb, személyesebb, ember és ember közötti kommunikáció, közös cselekvés és gondolkodás kell ahhoz, hogy csökkenjen a munkabalesetekben megsérültek és elhunytak száma – hangzott el a „Munkában megrokkantak és elhunytak” napja alkalmából rendezett csütörtöki megemlékezésen Szekszárdon.

polus_autohazhirdetés

A munkabalesetekben elhunytak és megrokkantak tiszteletére elhelyezett Garay téri emléktábla egyedülálló az országban – mondta az emléktáblánál tartott csütörtök délelőtti megemlékezésen dr. H. Nagy Judit, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Mint arra felhívta a figyelmet, az Alaptörvény külön nevesíti a testi- és lelki egészséghez való jog mellett azt, hogy minden munkavállalónak joga van az egészséget és a biztonságot tiszteletben tartó munkafeltételekhez. Emellett fontos, hogy a kormányzat az egészségre nem veszélyes és biztonságos munkavégzés fontosságára azzal is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy 2012-ben a munkabalesetekben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók hivatalos emléknapjává nyilvánította április 28-át.

A képen jobbról dr. Horváth Kálmán, tőle balra dr. H. Nagy Judit. Fotó: Kadarka.net

A munkavédelem eredendő céljainak megvalósításához azonban az érintettek együttműködésének fejlesztése is szükséges – hangsúlyozta. Mint azt hozzátette, ehhez aktívabb, személyesebb, ember és ember közötti kommunikáció, közös cselekvés és gondolkodás kell.

Dr. H. Nagy Judit felidézte, 1984 óta 700 ezer magyar sérült meg és 3000 honfitársunk hunyt el munkabaleset következtében. Zárásként elmondta, az emléknap alkalmat ad arra, hogy az együttérzés mellett kifejezzék elkötelezettségüket a munkabalesetek számának visszaszorítására.

Dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy ha nem dolgozna a közigazgatásban, valószínűleg nem is tudna arról, hogy mire emlékezünk április 28-án. Hangsúlyozta, úgy véli, hogy az emléknap még mindig nem kap kellő hangsúlyt. Ha komolyan gondoljuk a jó állam koncepcióját, felvetődik a kérdés, mit tettünk és mit kellene tennünk még a megelőzés érdekében – fogalmazott.

Gyertyát gyújtottak a  kormányhvatal munkatársai a munkabalesetekben elhunytak és megrokkantak tiszteletére. Fotó: Kadarka.net

Mint mondta, a munkabalesetekben elhunytak száma is egy nagyobb falut tesz ki, a megsérültek száma viszont irdatlan. Kiemelte, a tragédiák sokszor erejük teljében lévő, fiatal felnőtteket érintettek.

A tragédiákat meg kellene tudni előzni, munkavégzés közben senkinek sem lenne szabad meghalnia, vagy megsérülnie. Azért vagyunk itt, hogy megemlékezzünk és minderről beszéljünk – tudatta a kormánymegbízott. Dr. Horváth Kálmán szerint a hivatalok mellett az egész társadalomnak sok teendője van annak érdekében, hogy a munkabalesetek száma jelentősen csökkenjen – zárta le.

Ezt követően dr. H. Nagy Judit és dr. Horváth Kálmán megkoszorúzta a munkabalesetekben elhunytak és megrokkantak tiszteletére a Német Színház falán elhelyezett emléktáblát. A kormányhivatal munkatársai pedig gyertyagyújtással fejezték ki tiszteletüket.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close