full screen background image
Keresés
2017 szeptember 21 - csütörtök
  • :
  • :

A Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavére lett Szekszárd Város Bora

A Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavére lett Szekszárd Város Bora

2017.04.22. A Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották meg Szekszárd Város Borának – derült ki a szombat délelőtt a PTE KPVK aulájában megtartott XVIII. Szent Gyögy-napi borünnepen, ahol ünnepélyesen átadták a Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait.

– Az idei esztendő több szempontból is különleges volt. Egyrészt azért, mert Szekszárd közösen a fiatal borászokkal egységes arculatot alakított ki a város és a borvidék számára, ami újabb szép példája az összefogásnak – mondta megnyitó beszédében Ács Rezső polgármester. Megjegyezte, csütörtökön és pénteken tartotta Szekszárdon közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Ahhoz, hogy a rendezvény jól sikerült, szükség volt arra is, hogy kiváló borokkal kápráztassák el a vendégeket – fogalmazott a városvezető.

A versenyről szólva elmondta, az idén szinte kizárólag aranyérmet osztottak ki, ami jól mutatja a borvidék fejlődését. Mint hozzáfűzte, a díjazottak között több kisebb termelő és fiatal borász is található, mely a jövő szempontjából rendkívül fontos.

Ács Rezső mondott beszédet az ünnepélyes eredményhirdetésen. Fotó: Kadarka.net

Szekszárd a rendezvényeinek szervezésekor és fejlesztési irányok meghatározásakor mindig kiemelt helyen kezelte a bort, mert az egy erős alap, melyre a város támaszkodhat – zárta beszédét Ács Rezső polgármester.

– Ebben az évben kicsit kevesebb minta érkezett, mint az előző években, melyre a gyengébb 2014-es évjárat szolgálhat magyarázattal. A termelők összesen 184 tétellel neveztek a borvidéki borversenyre. A borászok 153 vörös-, illetve 17 fehérbort, valamint 14 rozét neveztek be – mondta a borversenyről tartott értékelésében Sebestyén Csaba borász, a szervező bizottság elnöke.

A Szent György-napi borünnep egyben a bikavér ünnepe is Szekszárdon – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke. Fotó: Kadarka.net

A hordós tételek száma csökkent, a palackos borok száma pedig nőtt, ami jelzi a minőség emelkedését. Ugyancsak a borverseny színvonaláról árulkodik, hogy egyetlen tételt sem kellett kizárni a versenyből – tudatta.

A zsűri végül összesen 57 érmet osztott ki. Két nagyarany és 49 aranyérem, valamint 6 ezüstérem született – ismertette az eredményeket Sebestyén Csaba. Megjegyezte, Balatonbogláron hasonló mintaszám mellett mindössze 18 bort ismertek el aranyéremmel.

Sebestyén Csaba borász adott rövid értékelést a versenyről. Fotó: Kadarka.net

A borokat 8 külső biztosság vizsgálta, a 90 pont feletti borok pedig csúcszsűri elé kerültek – ismertette a bírálás menetét. Külön-külön bizottságot állítottak fel a 90 pont feletti kadarkák és bikavérek számára. Mivel azonban végül egy kadarka sem jutott 90 pont fölé, ezért a két legmagasabb pontszámot elért kadarka került a csúcszsűri elé – tette hozzá. A csúcszsűri összesen 21 mintából választotta ki a különdíjas borokat, köztük a Város Borát – tudatta a szervező bizottság elnöke.

A Takler Borbirtok 6, a Bodri Pincészet 5, a Mészáros Borház, a Prantner Pince és a Vesztergombi Pince egyenként 4, az Eszterbauer Borászat és a Twickel Szőlőbirtok 3-3 aranyérmet szerzett a borversenyen.

A megnyitó beszéd és az értékelés után került sor az elismerések átadására.

Szekszárd Város Borának az idén a Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2015 borát választották meg, mely egyben a legjobb bikavér címet is elnyerte. A legjobb vörösbor a Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot válogatása lett, a legjobb fehérbornak járó elismerést Hetényi János Pincészete szerezte meg Fehér Cuvée 2016 borával. A legjobb rozé címet a Prantner Pince Rosé Cuvée 2016 bora érdemelte ki, a legjobb kadarkának járó elismerést pedig az Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2016 nyerte el.

A legeredményesebb fiatal borásznak járó díjat Klein Miklós vehette át, a legeredményesebb borászat pedig az idén is a Takler Borbirtok, míg a legeredményesebb kistermelő Kehl János lett. A legjobb hordós bornak a Bodri Pincészet 2016-os merlotját választották meg, a borszakmai zsűri különdíját pedig Bősz Adrián kapta.

A vezető képen: Ács Rezső (b) adja át Sebestyén Csaba borásznak a Szekszárd Város Boráért járó díjat. Fotó: Kadarka.net
Címkék: Ács Rezső, Bodri Pincészet, bor, borászat, borverseny, Bősz Adrián, elismerések, Eszterbauer Borászat, Hetényi Pincészet, kadarka, Kehl János, Klein Miklós, Prantner Pince, PTE KPVK, Sebestyén Csaba, Sebestyén Pince, Szekszárd, szekszárdi bikavér, Szekszárdi borvidék, Takler Pince
Close