full screen background image
Keresés
2019 március 21 - csütörtök
  • :
  • :

Települési mentőcsoport alakult Szakályon

Települési mentőcsoport alakult Szakályon

2016.05.31. Sikeres minősítő vizsgát tett szombaton a tizenkét fős mentőcsoport, így már Szakálynak is van saját települési mentőcsoportja.

A gyakorlat célja a mentőszervezet alapvető vízkár-elhárítási képességeinek kialakítása, az alapvető szakmai követelmények és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által a mentésbe bevonható hazai önkéntes mentőszervezetek részére kiadott irányelvek teljesítése, a nemzeti minősítés megszerzése – közölte a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A mentőcsoport tagjait már csütörtök este riasztották, és a szabályok szerint 12 óra alatt érték el a teljes készenlétet. A minősítő gyakorlat munkavédelmi és elméleti oktatással, egészségügyi szűréssel, valamint alkoholos befolyásoltsági vizsgálattal kezdődött, a feladatok végrehajtása ezek után vehette kezdetét.

A gyakorlat feltételezése szerint a Kapos és a Koppány vízgyűjtő területén leesett nagy mennyiségű csapadék következtében előbb a mellékvízfolyásokon, majd a gyűjtőkön intenzíven emelkedő vízszint alakult ki. A Kaposon kialakult árhullám következtében a folyó középső szakaszán III. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Szakály környezetében súlyosbítja a helyzetet, hogy a Koppány magas vízállása következtében a torkolat feletti szakaszon visszaduzzasztó hatás érvényesül. A depónia alacsonyabb részein intenzíven kiáramló víz miatt a folyó kilépett medréből, és megkezdődött a völgy feltöltődése. A vízszint további emelkedése már veszélyezteti a sportpályát, az ott található közösségi helyiségeket, illetve a Tanácsköztársaság utca lakóépületeit.

Az érintett lakó- és közösségi épületek védelme érdekében a mentőcsoport tagjainak a sportpálya mögötti szakaszon nyúlgátat kellett építeniük. Az ideiglenes védmű helyének kijelölése a domborzati viszonyok pontos meghatározásával, a várható legmagasabb vízszint szintezőműszerrel történő kijelölésével történik. A védelem érdekében mintegy 150 méteres szakaszon két sor szélességű és legalább 5 zsák magas művet kell létrehozni, a védelmi képesség fokozása érdekében fóliaterítést és bordás megtámasztást kell alkalmazni. A gyakorlat során mintegy 10 méteres szakaszon kellett elkészíteni az ideiglenes védművet.

A második feltételezés szerint az intenzív csapadék következtében a Zrínyi utca vízellátását biztosító „melegvízgödre” medencéibe szennyezett víz került, ami fertőzésveszélyt eredményez. Ennek megelőzése érdekében a nyitott medencéből a szennyezett vizet szivattyúzással el kellett távolítani.

Mindezek tetejébe a kialakult magas vízállás és a hosszabb ideje tartó csapadékos időjárás miatt a település alacsonyabb részein élő lakosság körében – a gyakorlat szerint – nyugtalanság uralkodott el. A település egyik idős, beteg lakója elhagyta otthonát, és a családtagjai nem találták, az ő kutatásában is közreműködtek a mentőcsoport tagjai.

A mentőcsoport a feladatokat szakszerűen, a tervben foglaltaknak megfelelően hajtotta végre, a jogszabályban rögzített Nemzeti Minősítési Rendszer alapkövetelményeit teljesítette. Így Szabó Jenő ezredes, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a végrehajtott gyakorlatot „megfeleltre” értékelte. A rendszerbeállító gyakorlat ünnepélyes eskütétellel záródott a mentőcsoport megalakítási helyén.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close