full screen background image
Keresés
2020 július 15 - szerda
  • :
  • :

„A szülőföldön való boldogulás elképzelhetetlen a gazdaság fejlesztése nélkül”

„A szülőföldön való boldogulás elképzelhetetlen a gazdaság fejlesztése nélkül”

2015.10.16. A szülőföldön való sikeres boldogulás elképzelhetetlen a magyar gazdaság fejlesztése nélkül – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken Simontornyán.

Az államtitkár a Gazdaságfejlesztés az egyéni boldogulás és a szülőföldön maradás szolgálatában címmel, külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára szervezett szakmai hétvégét és továbbképzést megnyitva kiemelte: a fejlesztési folyamatban a magyar gazdasági szereplők megerősítése, így a külhoni magyar fiatalok szakmai továbbképzése is kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A külhoni magyar fiatalok gazdasági ismereteinek bővítése hozzájárul az egységes Kárpát-medencei gazdaság fellendítéséhez – mutatott rá, hozzátéve: továbbképzésük a határon túli magyar közösségek megmaradását is szolgálja, találkozásuk elősegíti a fiatalok közti együttműködést, a magyar-magyar kapcsolatok erősítését.

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint a konferenciára 65 külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgató érkezett: Erdélyből 28, a Vajdaságból 18, Kárpátaljáról 11, a Felvidékről hét, Horvátországból pedig egy diák. A hallgatók érdeklődési körüket és felsőfokú tanulmányaik tekintve vegyes összetételűek: élelmiszermérnök, gépészmérnök, orvos, tájépítész, jogász, közgazdász és politológus jelölt is van közöttük.

A háromnapos tanácskozáson előadásokat, szeminárium-beszélgetéseket tartanak. A konferencia továbbképzési részében a gazdaságfejlesztés, a szakképzés, az egyéni boldogulás és a szülőföldön maradás egymásra ható kapcsolatát mutatják be.

A meghívott előadók között szerepel Braun Márton, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója és a Magyar Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szombati napon tart előadást Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója és Tuzson Bence országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció szóvivője.

Bemutatkozik Valentínyi Katalin, a Példakép Alapítvány alapítója és kurátora, Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. vezérigazgatója és Vaszkó Péter, az Agri-Corn Kft. műszaki igazgatója. A szakmai program zárásaképp vitaestet tartanak, ahol a hallgatók kifejthetik véleményüket és gyakorlatot szerezhetnek a vitakultúra világában.

MTI

A képen Potápi Árpád János Fotó: Facebook
Read previous post:
Close