full screen background image
Keresés
2018 április 24 - kedd
  • :
  • :

A társadalmi jó szolgálatában: tíz éves az Ízlelő Családbarát Étterem

A társadalmi jó szolgálatában: tíz éves az Ízlelő Családbarát Étterem

2017.05.27. Tízéves jubileumát ünnepelte csütörtökön a csökkent munkaképességű embereket foglalkoztató Ízlelő Családbarát Étterem. Az Ízlelő működése bizonyíték arra,  hogy a megváltozott munkaképességűek is éppen olyan hasznosak a társadalom számára, mint a többi munkavállaló.

polus_autohazhirdetés

Egyedülálló kezdeményezés indult útjára 10 éve, amikor a Kék Madár Alapítvány nekivágott az Ízlelő Családbarát Étterem kialakításának. A város a kezdeményezés mellé állt és az erkölcsi támogatáson túl térítésmentesen bocsátotta az alapítvány rendelkezésére a Bartina utcai épületet, melynek fejlesztését is támogatta – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a jubileum alkalmából rendezett ünnepségen.

Elmondta, az eltelt idő bebizonyította, hogy az étterem sikerrel működik, noha a kezdetekkor egyáltalán nem volt biztos a siker. Mint tudatta, az Ízlelő valódi munkahelyeket teremtett a csökkent munkaképességű emberek számára. Az étterem működtetése által elért pozitív társadalmi hatás mellett az Ízlelőben dolgozók és a vendégek között jó közösség, baráti társaság alakult ki – emelte ki a polgármester. Hozzátette, az étterem nemcsak a csökkent munkaképességű emberek foglalkoztatására, de az ételek minőségére is nagy gondot fordít.

Ács Rezső az Ízlelő étteremben tartott ünnepségen. Fotó: Kiss Albert

Ács Rezső hangsúlyozta, a város is sokat tanult az Ízlelő Családbarát Étteremtől, mégpedig azt, hogy a családokra a lehető legnagyobb figyelmet kell fordítani.

Mint azt felidézte, tavaly nyáron mutatták be az alapítvány munkatársai által készülő Szekszárdi csokit. Így már a bor és a kávé mellé valódi, Szekszárdon készült csokoládéval is tudnak a város vendégeinek kedveskedni – mondta, majd zárásként újabb sikeres tíz évet kívánt.

Horváth Anna, a NESsT Magyarország igazgatója arról szólt, hogy a társaság olyan fenntartható vállalkozásokat fejleszt, melyek érzékelhető pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra. Min tudatta, a NESsT a kezdetektől támogatta az Ízlelő Családbarát Étterem létrehozását, olyannyira, hogy már az üzleti tervet is közösen készítették. A NESsT összesen több mint 150 ezer dolláros támogatást is nyújtott az étterem kialakításához és későbbi bővítéséhez.

Fotó: Kiss Albert

Az igazgató tudatta, a támogatásnak és az Ízlelőnek köszönhetően 63 fogyatékkal élő ember jutott piacképes szakmai képzéshez, 27 fogyatékkal élő pedig az életét megváltoztató munkahelyhez jutott. Emellett az alapítvány mintegy 500 ügyfelének nyújtottak fenntartható szolgáltatásokat az eltelt tíz esztendőben.

Mészáros Andrea, az Ízlelő Családbarát Éttermet működtető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője, a fogyatékkal élők száma 8-10 százalék között mozog a fejlett társadalmakban. Míg az ép munkavállalók foglalkoztatása 60-65 százalék, addig a csökkent munkaképességűeknél ugyanez az arány 8-12 százalék. Ám többnyire ezek a foglalkoztatottak is egyszerű munkákat végeznek, függetlenül a képesítésüktől – fűzte hozzá.

Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője. Fotó: Kiss Albert

Hangsúlyozta, a Kék Madár Alapítványnál abban hisznek, hogy a fogyatékkal élők bármely munkakörben képesek megállni a helyüket. Ezt szerették volna megmutatni az embereknek, amikor létrehozták az Ízlelőt, és azt is, hogy miként lehet a gyakorlatban csökkent munkaképességű embereket foglalkoztatni.

Mint mondta, korábban sokan úgy vélték, hogy az akadályozott munkavállalók nem lesznek képesek elvégezni a rájuk bízott feladatokat, de az elmúlt tíz évben az étterem működésének köszönhetően már sok ember véleménye átalakult ezzel kapcsolatban. Mészáros Andrea szerint az emberek azért nem elfogadók a csökkent munkaképességűekkel szemben, mert nincsenek tapasztalataik velük.

Az Ízlelő munkatársainak 90 százaléka megváltozott képességű munkavállaló. Az étteremben felhasznált alapanyagok pedig 90 százalékban helyi, vagy hazai kistermelőktől, biogazdaságoktól származnak, mellyel az egészséges  táplálkozás lehetőségét biztosítják a vendégek részére. Az Ízlelő egy olyan étterem, ahol fontos érték a családközpontúság – tudatta Mészáros Andrea.

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close