full screen background image
Keresés
2019 december 12 - csütörtök
  • :
  • :

Államilag elismert szőlőfajta lett Mészáros Pál „Virághegyi kadarkája”

Államilag elismert szőlőfajta lett Mészáros Pál „Virághegyi kadarkája”

2016.03.26. Új szőlőfajtával, a bársonyos ízű bort adó Virághegyi kadarkával gazdagította a jellegzetes szekszárdi fajta változatosságát Mészáros Pál.

Államilag elismert szőlőfajta lett a Mészáros Pál által nemesített „Virághegyi kadarka”. Az erről szóló okiratot ünnepélyes keretek között vehette át a fajtatulajdonos a XXII. Növénynemesítési Tudományos Napon, a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. Mészáros Pálnak sokat köszönhet a fajta, ugyanis ezzel már kettőre nőtt az általa jegyzett államilag elismert kadarka klóntípusok száma. Mészáros Pál 2012 vehette át az első állami elismerő oklevelet a „Mészi kadarka” néven bejegyzett klónra.

Mészáros Péter borász a Kadarka.net kérdésére elmondta, egyelőre csak szűk körben kóstolták a Virághegyi kadarka kellemes borát. Hozzátette: miután hivatalos állami elismerésben részesült, a Mészáros Borház várhatóan a közeljövőben belekezd a fajta telepítésébe, hogy a borkedvelő közönség is mielőbb hozzáférhessen.

A kadarkáról
A Kadarka egyre kedveltebb, keresettebb fajta. Ennek oka a csak Magyarországon, azon belül is főként Szekszárdon honos fajta egyedisége. Egyre több borkedvelő kíváncsi erre az egyedi és szép borra. A borfogyasztó társadalom mindig új fajta borokat szeretne kóstolni, a kadarka pedig jó lehetőség erre.

A Virághegyi kadarkáról
A Szekszárdot ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet a Mészáros Borház 1,5 kg tőke terhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szüretel. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman bánnak a cefrével, ami által nem oldódnak ki az abban fellelhető erős tanninok. A fenti módszerrel bársonyos, jól iható borok születnek, melyeket tölgyfahordóban érlelnek. A Virághegyi kadarka illata mézes és fűszeres, izében a kadarka fajta egyedi, telt és meleg fűszeres aromavilága jelenik meg, mely kellemes élményt hagy a szájban. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 16-18 fok. A bor nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával.

A képen Szépe Ferenc a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezetője, Mészáros Pál fajtatulajdonos, és Lukács József – NÉBIH, Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága elnökhelyettese. Fotó: Mészáros Borház
Read previous post:
Close