full screen background image
Keresés
2019 december 6 - péntek
  • :
  • :

„Esőmanók Esőmenők“ – kékbe öltözött a Garay tér

„Esőmanók Esőmenők“ – kékbe öltözött a Garay tér

2016.04.03. Kétszer annyian vettek részt az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület szombat délutáni jótékonysági futásán, mint tavaly. Erre még a rendezők sem számítottak.

Tavaly kétszázan, az idén pedig közel négyszázötvenen indultak el a jótékonysági futáson, melyet egy-, illetve öt kilométeres távon hirdettek meg az autizmus világnapja alkalmából. Igaz, előző évben nem volt olyan szép tavaszi időjárás, mint az idén.

Ács Rezső polgármester a hivatalos megnyitón az összegyűlt tömeget szemlélve elmondta, jó látni, hogy a szekszárdiak azonosulnak a jó ügyekkel, melyek támogatása érdekében összefognak. Ugyancsak kiemelte, hogy a helyi vállalkozások is kiveszik a részüket a nemes ügyek segítéséből. Ezúttal is rengeteg cég támogatta a rendezvényt különböző módon. A polgármester megköszönte, hogy a résztvevők és támogatók ezen a módon is segítik az autizmussal élők elfogadtatását a társadalommal.

Szekszárdon mintegy 350 lehet az autizmussal élők száma, így közvetlenül és közvetve ezreket is érinthet a probléma

Az „Esőmanók Esőmenők” jótékonysági futás egyik célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az autizmussal élők problémáira – tájékoztatta a Kadarka.net-et Egléné Fekete Zsuzsa, az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület vezetője. Mint azt elmondta, a statisztika szerint minden századik ember autizmussal él, mégis országosan is csekély az ellátottság a területen.

Ács Rezső polgármester (balról) és Egléné Fekete Zsuzsa egyesületi elnök közösen lőtte el a rajtot, mellettük Finta Viktor műsorközlő. Fotó: Kadarka.net

Kevés a jól képzett szakember, pedig az autizmus egy olyan állapot, mely súlyos életnehézségeket okoz. A legnagyobb gond, hogy kevés az autizmussal kapcsolatos ismeret és információ. A civil egyesület azon dolgozik, hogy lehetőségeihez mérten minél több információt nyújtson az érintetteknek. Ráadásul, bár vannak azonosságok, minden eset egyedi és egyedien is kell kezelni.

A futás után jótékonysági borvacsorát rendeztek az Ízlelő Családbarát Étteremben

Az egyesületi tagok sorstársi közösséget alkotnak, valamint igyekeznek olyan rendezvényeket szervezni, ahol a szülők és a szakemberek találkozhatnak. Az ilyen alkalmak abban segíthetnek, hogy megtanulják, hogyan lehet a helyzetet kezelni. Az egyesület tapasztalati révén azzal tudja a leginkább segíteni az érintetteket, hogy információt nyújt arról, kihez fordulhatnak problémáikkal.

Volt, aki babakocsival futotta le az egykilométeres távot.  Fotó: Kadarka.net

Március elején harminc pedagógus részére szerveztek akkreditált képzést, ahol szakemberek segítségével adtak át az autizmussal kapcsolatos alapismereteket. Szerveztek már képzést pszichológusoknak és pszichiátereknek is. Emellett igyekeznek különféle könyvtárakba minél több, a témával kapcsolatos szakkönyvet eljuttatni. A megyei könyvtár és Pécsi Tudományegyetem könyvtára is jutott már szakirodalomhoz általuk. Egléné Fekete Zsuzsa hozzátette: az autizmussal kapcsolatos ismeretanyag az elmúlt évek folyamán nagyban bővült, ám ezt a tudást át is kell adni a szakemberek részére.

A jótékonysági futás bevételét is főként arra használja majd fel az egyesület, hogy fent leírt tevékenységüket, vagyis az ismeretek minél szélesebb körben történő átadását folytassák – tudtuk meg Egléné Fekete Zsuzsától.

Az egy kilométeres futóverseny győztese Felk Benjamin lett, ismét. Ugyanis tavaly is ő nyert ezen a távolságon. Az öt kilométeres versenyen Rácz Tibor ért elsőként a célba.

A Garay téri rendezvényen fellépett a Mozgásművészeti Studió, a Fitt Fitness, a PTE IGY Gyakorlóiskola AMI Táncművészeti tagozata, az Iberican Táncegyüttes, a Szöcske Akrobatikus Rock and Roll Klub, valamint a Csillagrózsa Gyermektánccsoport és a Tücsök Zenés Színpad. Minden futó emlékérmet vehetett át a szervezőktől.

Az egyesület honlapja (további információk): www.esomanok.hu

A legfelső képen:  Huszár Kriszta vezette a rajt előtti közös bemelegítést. Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close