full screen background image
Keresés
2020 február 16 - vasárnap
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Az egészségügyi helyzeten javíthat a kórház és az önkormányzat közötti megállapodás

Az egészségügyi helyzeten javíthat a kórház és az önkormányzat közötti megállapodás

2017.07.03. Egészségmegőrzéssel kapcsolatos prevenciós és egyéb tevékenységet végző Egészségfejlesztési Iroda létrehozására pályázik a Balassa János kórház. A célok megvalósulása érdekében a kórház és az önkormányzat együttműködési megállapodást köt – az erről szóló döntést egyhangúlag támogatta a képviselő-testület.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház- Rendelőintézet az „EFOP-1.8.19 – Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése- népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése” konstrukció keretében pályázatot nyújt be a szekszárdi járásban kialakítandó Egészségfejlesztési Iroda létrehozására.

A pályázat céljai a szekszárdi járás helyi egészségfejlesztési-, népegészségügyi-, mentális kapacitásának fejlesztése, és az országos fejlesztéssel való összehangolása. Ugyancsak cél a járásban működő egészségügyi alapellátás, a járóbeteg szakellátás és az egészségfejlesztési programokat megvalósító szervezetek közötti összeköttetés biztosítása, valamint az aktív részvétel az országos egészségfejlesztési-, és mentális egészségfejlesztési hálózat létrehozásában, tovább fejlesztésében, illetve a járás lakosságának életmódváltást támogató programokba történő bevonása.

Az Egészségfejlesztési Irodák közvetlen kapcsolatot kialakítva az egészségfejlesztési programok célcsoportjaival oly módon javítják az egészségügyi ellátórendszer prevenciós tevékenységét, hogy a háziorvosi szolgálatoktól, a járóbeteg szakrendelésről, vagy fekvőbeteg szakellátást követően az Egészségfejlesztési Irodákba irányított életmódváltásra szorulókat, vagy saját elhatározásukból életmódváltást kezdeményezőket kockázatbecslés alapján életmódváltó programokba vonják be és követik a programokban való részvételüket.

A szekszárdi járásban jelenleg nincs járási Egészségfejlesztési Iroda, és a mentális egészséggel kapcsolatos elérhető szolgáltatások is nagyon korlátosak, pedig a járás egészségügyi-, megbetegedési-, egészségi állapotra vonatkozó mutatói, valamint az országos lefedettségű népegészségügyi hálózat kialakítása indokolja a járásban az iroda létrehozását.

A kórház és az önkormányzat közötti együttműködés többek között magában foglalja, hogy a két fél kölcsönösen informálja egymást a tervezett programokról, szolgáltatásokról, azok megvalósulásáról, valamint, hogy kölcsönösen ösztönzik a programokon való részvételt és együttműködnek a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésében.

A képen a Tolna Megyei Balassa János Kórház. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close