full screen background image
Keresés
2018 május 25 - péntek
  • :
  • :

Az ellenőrzött közétkeztetési konyhák 6 százaléka „megbukott” a vizsgán

Az ellenőrzött közétkeztetési konyhák 6 százaléka „megbukott” a vizsgán

2016.06.23. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 1700 közétkeztető főzőkonyhát vizsgált meg tavaly október óta, ezek 6 százaléka, 103 konyha vizsgázott elégtelenre és 7 százaléka, 124 létesítmény kapott jeles minősítést. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a Nébih a hibák javításához és a fejlesztéshez szakmai segítséget nyújt.

polus_autohazhirdetés

A hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint Magyarországon 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel  szemben az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, ezek gyakran jogosak.

A minőségromlás a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett sokszor ismerethiányra vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. A problémák csökkentése és az étkeztetés élelmiszerbiztonsági színvonalának javítása érdekében indította el – egyelőre teszt jelleggel – minőségvezérelt közétkeztetés programját a Nébih.

A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A nyilvános, a Nébih honlapjáról letölthető, 147 kérdésből álló értékelőlap biztosítja az egységes megítélést és az átláthatóságot. A megvizsgált konyhák között volt 100 alatti, illetve 5000 főt meghaladó kapacitású is – közölték.

A leggyakoribb hibák között említette a közlemény, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma.
A Nébih programjának legfontosabb célja, hogy segítse a főzőkonyhákat munkájuk javításában. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák szakmai javaslatokkal kiegészített listáját, a fejlődést pedig később ellenőrzik az auditorok.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close