full screen background image
Keresés
2019 november 14 - csütörtök
  • :
  • :

Az emberek szeretete, az összefogás ad erőt a Vaskó családnak

Az emberek szeretete, az összefogás ad erőt a Vaskó családnak

2017.03.16. Az emberek szeretete, az összefogás hatalmas erőt ad az újrakezdéshez – mondta el a decsi Vaskó Sándor a PTE Gyakorló Általános Iskola által szervezett keddi jótékonysági est után a Kadarka.net-nek. Mint azt megírtuk, a gazdálkodással foglalkozó négygyermekes család mindene hamuvá lett abban a tűzben, melyben a család háza porig égett.

A szekszárdi Gyakorló iskola – ahova a család három gyermeke is jár – nem elégedett meg annyival, hogy összegyűjtötte a gyermekek tanulmányainak folytatásához szükséges tanszereket és tankönyveket. Kedd este „Gyermekek a gyermekekért” mottóval jótékonysági estet szerveztek a család megsegítésére. Az esten az iskola tanulói, a táncművészeti tagozat táncosai és a Tehetséges Hallgatók Zenekara adott zenés-táncos műsort. A gyerekek az iskolában, a zeneiskolában és a Bartina Néptánc Együttesben tanult számaikat adták elő.

Az jótékonysági rendezvényen Biczó Ernő, a család barátja személyes történeket osztott meg a segítő szándékú résztvevőkkel. Többek között Elmesélte, hogy Vaskó Sándor és a család álma volt, hogy a Decs külterületén található ingatlanra felépítsék házukat. A telken eleinte se víz, se villany nem volt, de az álom mégis valóra vált. Majd a mintegy másfél hete történt tűzesetben az egész semmivé lett.

Az est vendégei a bejáratnál elhelyezett adománygyűjtő edényekbe dobhatták be azt az összeget, melyet a család megsegítésére szántak. Mindenki annyit adott, amennyit szeretett volna, vagy amennyit tudott. Az est folyamán Vaskó Sándor és felesége, Vaskóné Csigi Viktória –aki szintén az iskola tanulója volt – többször könnyeivel küzdött a meghatódottságtól.
A képen Antus Györgyné (b), Biczó Ernő, Vaskó Sándor és Vaskóné Csigi Viktória. Fotó: Kadarka.net

A bő egy órás műsor végén Antus Györgyné igazgató elmondta, a vendégek segítségével 774 240 forintot sikerült összegyűjteni a Vaskó család megsegítésére. Hozzátette, reméli, hogy ezáltal néhány cseréppel, vagy téglával ők is hozzá tudnak járulni az újjáépítéshez. A befolyt összeget a család bankszámlaszámára utalták át.

Biczó Ernő arról szólt, hogy volt olyan gyermek, aki játékai mellett megspórolt pénzét is odaadta. A család barátja meglepetésként egy jegykendőt is készíttetett a házaspár számára. Ugyanis még az is bennégett a házban. Ugyan ez a rendelkezésre álló idő szűkössége miatt nem készült el teljesen, de mire a elkészül a ház, addigra a kendő is kész lesz – mondta.


Biczó Ernő, kezében a jegykendővel. Mellette Antus Györgyné és Vaskóné Csigi Viktória. Fotó: kadarka.net

– Nem tudjuk már ésszel felfogni, hogy hol tart a megsegítésünkre indult megmozdulás. A sok segítséget, amit kapunk, azzal tudjuk meghálálni, hogy fölállunk és újból felépítjük az életünket – fogalmazott meghatódottságtól elcsukló hangon Vaskóné Csigi Viktória.

Az est zárásaként az iskola diákjai együtt énekelték el a „Tavaszi szél vizet áraszt” című közismert népdalt.

– Már nem az alagút végén látom a fényt, hanem kijutottunk a fényre. Az emberek szeretete, az összefogás a tudat, hogy nem vagyunk egyedül hatalmas erőt ad az újrakezdéshez. Rengetegen segítettek bennünket tárgyi adományokkal, ruhákkal és pénzzel. A budapesti Euroaszfalt Kft-től például egy fűtött konténert kaptunk, így most van hol aludnom a telken, melyre az ott lévő állatok miatt mindenképpen vigyázni kell – mesélte Vaskó Sándor a jótékonysági estet követően portálunknak.

A család egyik fiú gyermeke egy tűzoltókocsit is kapott valakitől, talán éppen egy másik gyermektől ajándékba. Azóta folyamatosan tűzoltót játszik és tüzet olt. Nagyapja Csigi János is tűzoltó volt, ki tudja, talán Ő is az lesz. A négy gyermekből három pszichológushoz jár, de úgy tűnik, hogy végre kezdenek megnyílni és a történtekről beszélni.

– Nemrég egy ismeretlen idős hölgy jött oda hozzám Szekszárdon és azt mondta, ő maga is szegény, de nagyon szeretné, ha eltenném azt az ezer forintot, amit nekünk szánt. Azt is hozzátette, hogy már 3 éve nem járt az utcán, és most is csak azért jött le a lakásából, mert meglátott. Tudom, hogy talán emiatt ebben a hónapban néhány zsemlével, vagy tejföllel kevesebbet vehet magának. Együtt „remegtünk” és még a történtek után is azon gondolkodtam, egyáltalán van-e jogom elfogadni a pénzt – folytatta a családfő.

Vaskó Sándor a leégett családi ház elszenesedett maradványai között. Ruhájuk is csak az maradt, amit éppen viseltek. Fotó: Kadarka.net 

– Eddig csak adtunk, mindig örömmel és mindig azt mondtuk: sose kelljen kapni. Arra, hogy milyen nehéz megtanulni kapni és elfogadni, csak most jöttünk rá – mondta el Vaskó Sándor.

Arra a kérdésre, hogy eddig körülbelül mennyien támogatták őket, Vaskó Sándor és felesége elmondta: „nagyon sok ezren”. Mivel rengeteg az elintéznivaló teendőjük, csak most tudják majd talán összesíteni, hogy milyen tárgyakat, ruhákat kaptak. Még arra sem volt idejük, hogy összesítsék, mennyi pénzt küldött nekik a sok ezer segítőjük, akiknek nagyon hálásak. Vaskóné Csigi Viktória szerint több millió forint jött össze.

Vaskó Sándor arról is beszámolt, hogy korábban azt sem tudta, hogy a biztosításuk, melyet kötelező volt megkötniük, mivel hitelt vettek fel a ház felépítésére, egyáltalán mire érvényes. Azóta már tudja, a biztosítás csak az ingatlanra szól, az ingóságokra nem. Mivel a család mindene a házban volt, csak az ingóságaikban mintegy 15 millió forint kár keletkezett.

A családfő zárásként azt is megosztotta portálunkkal, hogy még a nyár végére szeretné felépíteni új házukat a régi helyén, még ha újból hitelt kell felvennie, akkor is. Valószínűleg nem emeletes lesz, mint a régi és még azon is gondolkodnak, hogy fából készüljön-e. Az elkészült házat mindenképpen szeretnék a médián keresztül megmutatni az embereknek, hiszen az Ő segítségükkel épülhet fel újra. Még a kapott tárgyakat felcímkézik a felajánló nevével, hogy mindig emlékeztesse őket rájuk.

A tűzeset másnapján készített, „Egy egész élet munkája vált hamuvá Decsen” című írásunkat itt találja – kattintson!

Átutaláshoz:
Bankszámlaszám: K&H Bank 10404247-92056240-01960000
Név: Vaskóné Csigi Viktória
Közlemény: Vissza nem térítendő támogatás

Fotó: Kadarka.net