full screen background image
Keresés
2018 június 23 - szombat
  • :
  • :

Bartina Teljesítménytúra: a hó és a hideg ellenére is megdőlt a rekord

Bartina Teljesítménytúra: a hó és a hideg ellenére is megdőlt a rekord

2017.01.24. A hideg és a hó ellenére ismét rekordot döntött az idén 18. alkalommal az Ifjúsági Unió Szekszárd (IFU) által szombaton megrendezett  Bartina Teljesítménytúra résztvevőinek száma.

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

A Dél-Dunántúl legnagyobb teljesítménytúráján – melyet az idén először a korábbi három helyett négy távon hirdettek meg – összesen 1345-en vettek részt. Többségük a hagyományos távokat választotta. Még a tavalyinál is mintegy ötvennel többen indultak a túrán, annak ellenére is, hogy az idén jóval hidegebb időjárás, na és persze havas táj várta a résztvevőket.

A 200 méter szintemelkedést magában foglaló 15,7 km-es túrán, – mely a Faluhely-dűlő – Szarvas-szurdik – Bati-Kereszt kilátó – Remete-csurgó – Szekszárd útvonalon haladt – 766 túrázó indul.

A 770 méteres szintemelkedésű 27,7 kilométeres túrán, mely a Baka István iskola (rendezvényközpont) – Remete-csurgó – Bati-kereszt kilátó – Bati-hegy – Várhegyi-kilátó – Erzsébet-völgy – Fekete-híd – Bükkös-erdő – Baka István iskola útvonalon vezetett, 296-an vettek részt.

Az 1120 méteres szintemelkedést magában foglaló maratoni, 42,5 kilométeres túrán – melynek útvonala a Baka István iskola – Remete-csurgó – Bati-kereszt kilátó – Bati-hegy – Várhegyi-kilátó – Erzsébet-völgy – Fekete-híd – Grábóc – Szálka – Bükkös-erdő – Baka István iskola – 187-en indultak.

Az idén először megrendezett 6 kilométeres Bartina light túrán 97-en indultak – tudta meg a Kadarka.net Balogh Judittól, az IFU munkatársától. Mint azt portálunknak elmondta, az utóbbi túrán főként családok vettek részt. Az új táv kiírásának kimondottan a gyermekes családok bevonása volt a célja. A többi távon pedig inkább baráti társaságok, egyesületek és tagjaik indultak – fűzte hozzá.

bartina-teljesitmenytura-szekszard-2017-foto-brandt-tamasTúrázók a Bati-kereszt kilátónál. Fotó: Brandt Tamás

A túrázók egyébként hagyományosan az ország minden tájáról érkeztek Szekszárdra. Sőt, a Vajdaságból is érkezett egy több mint ötven főt számláló csoport. A legfiatalabb induló mindössze 1 éves, a legidősebb résztvevő pedig 78 éves volt.

A túrázókat több helyen várták frissítőpontok. A résztvevők a katasztrófavédelem által biztosított gulyáságyúknak köszönhetően a Bati-kereszt kilátónál és Kakasdon meleg teával, és persze forralt borral frissíthették magukat. A résztvevőket emellett almával, csokoládéval, szőlőcukorral, lekváros- és zsíros kenyérrel várták a szervezők.

Balogh Judit végezetül azt is elmondta, hogy a túra megtartását az Alisca Terra Kft az utak síkosságmentesítésével segítette, de a túra megszervezését a Tarr Kft., a Tesco áruház és Bátaszéki Erdészet is támogatta.

Fotó: Brandt Tamás
Read previous post:
Close