full screen background image
Keresés
2020 május 28 - csütörtök
  • :
  • :

Becsengettek – csak óvatosan az iskolák környékén!

Becsengettek – csak óvatosan az iskolák környékén!

2019.09.03. Diákok ezrei kezdték meg a tanévet Tolna megyében is. A rendőrök iskolai önkéntesekkel és polgárőrökkel közösen az intézmények környékén segítik a nebulók balesetmentes közlekedését – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK).

A nyári szünet után induló új tanév számos veszélyt rejt a közúti közlekedésben. Fontos, hogy a közlekedés valamennyi résztvevője felkészüljön az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.

Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után reggelente tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket.

A másik kockázat a nyári szabadságokat követően az utakon tömegesen megjelenő járművek. Ilyenkor a forgalomban részt vevő gépjárművek száma ugrásszerűen megnő, jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

Tolna megyében a rendőrök – az országos gyakorlatnak megfelelően – a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintették és elemezték. Szeptemberben – a reggeli és a délutáni órákban is – az egyenruhások a polgárőrökkel közösen demonstratív jelenléttel segítik a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, a szabályos parkolásra és a passzív biztonsági eszközök használatára.

A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola diákjai és tanárai – példaértékűen – már hosszú évek óta önkéntesként állnak ki a reggeli órákban az iskola előtti gyalogos-átkelőhelyhez, ahol egy általuk készített táblával hívják fel a járművezetők figyelmét a veszélyes helyre.

Az ORFK-OBB az idei tanévben is minden – Az iskola rendőre programban részt vevő – első osztályos tanuló iskolai tanulmányainak megkezdését láthatósági hátizsákkal, „A biztonság útján” című és a Magyar Autóklub közlekedésrendészeti munkafüzetével támogatja, melyet az iskolarendőrök Tolna megyében a következő hetekben juttatnak el valamennyi intézménybe.

Videó: TMRFK
Read previous post:
Close