full screen background image
Keresés
2019 június 25 - kedd
  • :
  • :

Billiárdfoci-pályát avattak Szekszárdon

Billiárdfoci-pályát avattak Szekszárdon

2018.06.21. Hivatalosan is átadták csütörtök reggel azt a poolballpályát, magyarul billiárdfoci-pályát, amely három magánszemély – Kőfalvi Adél, Vizdár-Lőczi Gizella és Szűcs Anita kezdeményezésére megtartott jótékonysági sportbál bevételéből épülhetett meg a szekszárdi sporttelepen. 

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője az összefogás pályájának nevezte az elkészült poolballpályát, amely szavai szerint példaértékű összefogás útján valósult meg. A kezdeményezés közösséget épített és egyben értéket teremtett – fogalmazott. Mint mondta, egy város erejét az ott élő emberek szorgalma, tehetsége és elkötelezettsége adja. Hozzátette, a szervezők elkötelezettségből, lokálpatriotizmusból igazi példaképek.

Ács Rezső polgármester nagyszerű ötletnek nevezte azt az elképzelést, melynek köszönhetően a pálya létrejött. Hozzátette, sok embernek van ötlete, de csak kevesen valósítják meg azt. Mint mondta, bízik benne, hogy a hagyományteremtő szándékkal újraélesztett sportbált ismét megszervezik a télen, valamint, hogy annak mindig lesz egy olyan konkrét célja, mint amilyen a poolballpálya létrehozása is volt.

Arról is szólt, hogy a poolball – mely a foci és a billiárd keverékéből áll – egy újabb lehetőség a csapatépítésre, illetve, hogy általa remélhetőleg újabb réteg kerülhet közelebb a sportoláshoz. Hozzátette, a pályát az UFC-vel való egyeztetés nyomán bárki használhatja.

Vizdár-Lőczi Gizella (b), Horváth István, Kőfalvi Adél, Kárpáti Zoltán, Ács Rezső és Szűcs Anita az avatón. Fotó: Kadarka.net

Fontos, hogy egy sporttelepen a labdarúgáshoz kötődő sokféle játék megjelenjen – mondta Kárpáti Zoltán, a Szekszárdi UFC elnöke az átadón. Hozzáfűzte, a gyermekek már birtokba vették a pályát, mely kiváló helyszín a a csapat- és közösségépítésre.

Vizdár-Lőczi Gizella kérdésünkre elmondta, az ötlet Kőfalvi Adéltól származik, aki azzal a kéréssel fordult Szűcs Anitához, illetve hozzá, hogy segítenének-e megszervezni egy jótékonysági bált, melynek bevételéből megépülhet a pálya. Így jött létre az a februárban a Városi Sportcsarnokban megtartott jótékonysági bál, melyen mintegy félezren vettek részt és melynek hála nemrég megépülhetett a pálya. A jótékonysági bál védnöke Horváth István és Ács Rezső volt. A kezdeményezés, illetve a pálya megépítésének célja a futballközösség újraépítése, erősítése Szekszárdon.

A poolball szabályai

A poolball a biliárd és a foci ötvözete, amit egy hatalmas biliárdasztalon kell játszani. Szórakoztató és könnyed program azok számára is, akik nem rajonganak a foci világáért. Itt nem kell kapkodni, nem kell futni, csak ügyesen gurítani.

A poolballt egy időben 2 vagy 4 játékos játszhatja. A játék menete megegyezik a biliárd alapszabályaival.

A legnépszerűbb a 8-as játék, ahol a 15 színes labdát háromszög alakban feltesszük a pályára, majd a kezdőrúgást követően labdacsoportot választunk ( „tele” vagy a „csíkos”). A játékot az nyeri meg, aki saját labdáit hamarabb berúgja a lyukakba, majd a végén a fekete 8-as labdát is elteszi. Bármelyik labdát bármelyik lyukba be lehet rúgni, de csak akkor szabályos a rúgás, ha az adott labda az előre bemondott lyukba gurul be.

A 9-es játék szintén népszerű. Itt az első kilenc labdát kell rombusz alakban a pályára helyezni. Az 1-es labdának elől, a 9-es labdának középen kell lennie. A kezdőrúgás után a fehér labdával növekvő sorrendben kell a labdákat eltalálni. Aki a 9-es labdát elteszi, megnyerte a játékot.

Amitől ez a játék izgalmas az az, hogy a szabály szerint a pályán lévő legalacsonyabb számozású labdát kell a fehérrel először eltalálni. Így a játékos megnyerheti a mérkőzést, ha például a 4-es labdát találja el először, de ezután a fehér labda belöki a 9-est. (Forrás: cageball.hu/poolball)

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close