full screen background image
Keresés
2020 augusztus 2 - vasárnap
  • :
  • :

Bordalösvény, labirintus épül a györkönyi pincefaluban

Bordalösvény, labirintus épül a györkönyi pincefaluban

2017.08.16. Bordalösvényt, pincelabirintust és tematikus játszóteret építenek a Tolna megyei Györköny pincefalujában, ahol háromszáz présház őrzi a település építészeti örökségét.

A tizenegy hektáron elterülő pincefaluban 98 millió forintos európai uniós támogatással fejlesztik a turisztikai vonzerőt – mondta Braun Zoltán, Györköny független polgármestere az MTI-nek. A pincelabirintust elhagyott pincékből alakítják ki, amelyben interaktív kiállításon a magyarországi pincefalvakat mutatják be – tette hozzá.

Az elképzelés szerint az “útvesztőben” digitális karóra segítségével tájékozódhatnak majd a látogatók, akik – ha jól válaszolnak a kiállítási anyagból feltett kérdésekre -, a kijáratnál elhelyezendő trezorból egy-egy üveg györkönyi bort nyerhetnek.

A bordalösvény egy 700 méteres bazaltköves utca lesz, itt a pinceszellőzőkre épített állomásokon magyar és német nyelvű bordalkották mellé fa hangszereket helyeznek el, amelyeken le lehet játszani a dallamokat. A projekt részeként felújítják a településrész központi rendezvényterének számító, amfiteátrumszerű szabadtéri színpadot, amelyhez játszótér és sütöde csatlakozik majd – ismertette a falu vezetője.

A fejlesztésektől azt várják, hogy a 950 fős pincefaluba látogatók száma meghaladja az évi kétezret – mondta Braun Zoltán.

A györkönyi pincefalut a 18. században a török hódoltság alatt elnéptelenedett községben letelepített németajkúak kezdték el építeni, a pincék között több 200-300 éves. A jellemzően a 19-20. században épült présházak 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Felújításukra szigorú szabályok vonatkoznak: nem lehet például kéményeket építeni rájuk, és klímaberendezés felszerelése is tilos. Az építészeti örökség megőrzéséért a település 1990-ben, Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat.

Fotó: Kadarka.net

MTI
Read previous post:
Close