full screen background image
Keresés
2020 április 8 - szerda
  • :
  • :

Challenge du Vin: két aranyérmet nyert a Mészáros Pince Bordeaux-ban

Challenge du Vin: két aranyérmet nyert a Mészáros Pince Bordeaux-ban

2016.04.20. Két aranyérmet nyert a Mészáros Pince a Challenge International du Vin borversenyen Franciaországban, Bordeaux-ban.

A rangos nemzetközi versenyen összesen hat –  közte két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet – szereztek a szekszárdi borászatok. Mindkét aranyérmet a Mészáros Borház és Pince nyerte, a borászat ezen felül egy ezüstérmet is szerzett.

Aranyat kapott a Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012, illetve Grand Antiqua Cuvée 2012, ezüstéremmel a Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2012-t díjazták.

Mészáros Péter borász az aranyéremmel díjazott borokról a Kadarka.net-nek elmondta, a Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012 szigorú terméskorlátozással (1 kg/tőke) szüretelt szőlőből készül. A már leszüretelt fürtök válogatóasztalra kerülnek, ahol a megmaradt felesleges növényi részeket is eltávolítják. A bogyózást követően, a rázóasztalról már csak a legszebb, legegészségesebb szőlőszemek kerülnek le. A Grand Antiqua Cabernet Sauvignon ezután a legjobb tölgyfahordókba kerül, ahol két éven át érlelik, majd palackozzák és a palackban tovább érlelik.

A Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012 sötét színű, illata akár a szeder, kókuszos és csokoládés jegyekkel fűszerezve. A Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012 testes, ám ízében mégis kerek és bársonyos.

meszaros-du-vinA Mészáros Pince 2016-os Challenge International du Vin borversenyen díjazott borai. 

A Grand Antiqua Cuvée 2012 cabernet franc (40%), illetve cabernet sauvignon (40%), valamint merlot (20%) fajták felhasználásával készül. A borhoz szükséges gyümölcs szintén a fent említett terméskorlátozáson és szigorú válogatáson, majd érlelésen estik át. A Grand Antiqua Cuvée 2012 színe sötét, zamatában a málna és a szeder jegyeit hordozza, íze egyszerre testes és bársonyos – tudtuk meg Mészáros Pétertől.

A szekszárdiak közül ezüstérmet nyert még az Eszterbauer Pincészet és a Németh Családi Pincészet egy egy bora, míg a Lajvér Borház egy bronzérmet szerzett Bordeaux-ban.

A magyar borászatok az idén összesen tizenhat arany-, tizenhárom ezüst- és ugyanennyi bronzérmet nyertek a 2007-ben először megrendezett borversenyen. Az aranyérmek közül összesen kilencet kaptak a vörösborok.

Az  április 1-jén és 2-án megrendezett Challenge du Vin borverseny 2016-ban ünnepelte negyvenedik születésnapját. A világviszonylatban is az egyik legrangosabbnak számító bormustrán hétszázan kóstolják közel negyven ország mintegy ötezer borát.

Szépen szerepeltek a versenyen az egri pincészetek, melyek nyolc aranyérmet nyertek. Az arannyal díjazott egri tételek közül hat volt a vörösbor. A legeredményesebb egri borászat a három aranyat begyűjtő Thummerer Pince lett.

A villányi borászatok azonban az idén egyetlen aranyérmet sem szereztek, noha a borvidék főként éppen a bordeauxi fajtákra épít. A villányiak egy ezüst- és három bronzérmet szereztek. Az inkább a fehérborairól ismert Balatonfüred-Csopak borvidéken termelő Figula Pincészet Cabernet Sauvignon 2011 bora viszont aranyérmes lett.

A fehérborok kategóriájában hagyományosan jól szerepelt Tokaj, mely három aranyérmet nyert Franciaországban.

Mint azt tavaly megírtuk, 2015-ben a  Fritz Pincészet kettő, a Halmosi Pincészet egy aranyérmet szerzett a Challenge International du Vin borversenyen.

A Challenge du Vin-ről

A versenyt 1976 óta rendezik meg és mára Európa egyik legismertebb borversenye lett, ahol a többi nagy borversenytől eltérően, az előzetesen beregisztrált, borhoz értő nagyközönség zsűrizi a borokat.  A négy fős bíráló bizottságokat a verseny szervezői állítják össze az előzetesen regisztrált zsűritagokból. Ez általában egy-egy fő borászból, szőlészből, kereskedőből és jól tájékozott fogyasztóból áll. A nevezett borok 25-30 százaléka kaphat érmet (arany-, ezüst- és bronzérmeket ítélnek oda).  A verseny időpontja: 2016. április 1-2.

Néhány statisztika a 2016-os versenyről

Benevezett borok száma: kb. 4400 minta
Nevező országok száma: 36
Összes díjazott borok száma: 1307 db (392 arany, 421 ezüst, 494 bronz)
Érem kiosztási arány: 30% (9% arany, 9,66% ezüst, 11,34% bronz)
Magyar arany érmek száma: 16 db
Magyar ezüst érmek száma: 13 db
Magyar bronz érmek száma: 13 db

A képen Mészáros Pál (jobbról) és Mészáros Péter. 

Forrás: challengeduvin.com
Read previous post:
Close