full screen background image
Keresés
2020 augusztus 4 - kedd
  • :
  • :

Bormustrával kezdődik a X. Országos Sillerfesztivál Pakson

Bormustrával kezdődik a X. Országos Sillerfesztivál Pakson

2017.05.30. Bormustrával kezdődik pénteken a X. Országos Sillerfesztivál Pakson, a Sárgödör téren ahol a közönség is megkóstolhatja a Kárpát-medence legjobb sillereit. A szervezők főzőversennyel, prés(szín)házzal, prés(muzsika)házzal és egy sor hagyományos programmal készülnek a kétnapos fesztiválra.

Polgár Zoltán, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének vezetőségi tagja az MTI-nek elmondta, hogy két-háromszáz minta nevezését várják a Kárpát-medence területéről a versenyre. Az értékelésben hetvenkét borbíró vesz majd részt – tette hozzá.

Mint felidézte, a városnak volt egy csodálatos, évszázados terméke, a paksi siller, amelyet Budapesten a 19. században és a 20. század első felében harmincöt helyen kínáltak. A Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete tíz éve határozta el, hogy visszaállítja az egykor híres paksi borféle nimbuszát. Ezt szolgálja a fesztivál is.

A sillerek versenye pénteken zajlik, szakmai konferenciát is tartanak, a nagyközönséget pedig táncház várja. Szombaton a nemzeti és tájjellegű ételek, valamint a sütemények versenye nyitja a napot. Különleges programként – Prés(szín)ház és prés(muzsika)ház címmel – a présházak némelyike alkalmi színházzá válik, más helyeken pedig zenével várják a látogatókat.

A fesztiválon fellép a Maszk Bábszínház, a Spirit Színház és a Vetővirág Népzenei Együttes, a Sárgödör téren felállított sátor nagyszínpadán koncertet ad a Roy&Ádám Trió és a Bagossy Brothers Company, Pintér Petra és Tóth Levente, valamint a Shisha Café zenekar.

Fotó: paks.hu

MTI
Read previous post:
Close