full screen background image
Keresés
2019 december 7 - szombat
  • :
  • :

Bunyaszekszárd alapításának 150. évfordulóját ünneplik

Bunyaszekszárd alapításának 150. évfordulóját ünneplik

2016.08.11. A hétvégén ünneplik az egykori bánsági falu, Bunyaszekszárd alapításának 150. évfordulóját, amelyet 1866-an Tolna megyei telepesek hoztak létre.

Az évforduló alkalmából vasárnap szekszárdiak és az egykori Bunyaszekszárd lakóinak leszármazottai, mintegy kétszázan találkoznak a közeli Igazfalván – mondta Kaczián János, a Szekszárd-Lugos Baráti Társaság alapítója az MTI-nek.

Az esemény résztvevői ökumenikus istentiszteleten emlékeznek a ma már nem létező falura, és megkondítják a volt bunyaszekszárdi református templom helyén épült harangláb harangját – tette hozzá.

Tolna megyéből 1866-ban 54 család települt át a jobb megélhetés reményében a Bánságba, megalapítva Bunya (ma: Bunea Mare, Nagybunya) mellett az új települést. A kezdetben virágzó falu a múlt század közepétől néptelenedett el, az 1938-ban épített templomban az utolsó istentiszteletet 1969-ben tartották, az utolsó magyar család pedig 1981-ben hagyta el a községet.

A bunyaszekszárdiak leszármazottai ma Igazfalván, Facsádon és Lugoson élnek. A települést 1991-ben Kaczián János fedezte ismét fel, és 2000-ben társzerzőként Volt egyszer egy Bunyaszekszárd címmel könyvet írt az elfeledett magyar falu történetéről.

A község egykori lakosságának leszármazottai és szekszárdiak évente találkoznak Igazfalván, a település emlékét emlékbizottság és a baráti társaság tagjai is őrzik.

MTI

A képen a volt bunyaszekszárdi református templom helyén épült harangláb. Fotó: Facebook.com – Bunyaszekszárd
Read previous post:
Close