full screen background image
Keresés
2019 február 16 - szombat
  • :
  • :

Burgenlandi borok kaptak nagydíjat a kékfrankosok szekszárdi versenyén

Burgenlandi borok kaptak nagydíjat a kékfrankosok szekszárdi versenyén

2018.06.07. Három burgenlandi osztrák pincészet kékfrankosa kapott nagydíjat a csütörtökön tizedik alkalommal megrendezett kékfrankosok szekszárdi borversenyén, amelyen tizenkét országból százötven termelő vett részt boraival.

opel-bannerhirdetés

A nagydíjat a sopronkeresztúri Josef Igler pince 2015-ös kékfrankosának, az Artner pince 2013-as kékfrankos reserve-jének és a göttlesbrunni Walter Glatzer pince szintén 2015-ös Bernreiser kékfrankosának ítélte a zsűri.

A bírálóktól 201 mintából negyven, többségében hazai pincészetek által nevezett bor kapott aranyérmet, további 127-et ezüst-, 31-et bronzéremmel díjaztak. A megméretésre a közép-európai – német, osztrák, cseh, szlovák, horvát, román – borvidékek mellett érkezett kékfrankos Olaszországból és az Egyesült Államokból is.

A szekszárdi versenyt 2000-től rendezik meg kétévente azzal a céllal, a népszerű magyar fajta elismertségét növeljék. A jubileumi, tizedik alkalom a korábbi Földművelésügyi Minisztérium által 2018-ra meghirdetett kékfrankos évében került sor – mondta Ferenc Vilmos, a verseny szervezője az MTI-nek.

A kékfrankos Magyarország egyik legjellegzetesebb, sokoldalú, kékszőlőfajtája, amelyet 7586 hektáron termesztenek. A soproni borvidék 873, a szekszárdi 623, az egri 1129 hektárral részesedik a területből. A szőlőfajtából készült bor kiváló házasítási alap, a bikavér egyik alkotóeleme.

Gál Péter, az Agrárminisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kékfrankos termőterülete 2013-tól mintegy 800 hektárral, több mint tíz százalékkal nőtt Magyarországon.

MTI
Read previous post:
Close