full screen background image
Keresés
2020 január 19 - vasárnap
  • :
  • :

Durván megszaporodott a szabadtéri tűzesetek száma Tolnában

Durván megszaporodott a szabadtéri tűzesetek száma Tolnában

2019.03.06. A száraz időjárás és az emberi gondatlanság miatt jócskán megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek Tolna megyében. Szerdától országos tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe, a szabályszegésért bírság jár.

Rengeteg a szabadtéri tűzeset Tolna megyében – hívta fel a figyelmet dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerdán az igazgatóságon megtartott sajtótájékoztatón. Mint azt elmondta, az időjárás meghatározó az ilyen tűzesetek számának szempontjából. Hozzátette, a száraz, csapadékmentes időjárással számolni kell, ugyanis ilyenkor könnyebben meggyullad a növényzet. Ugyancsak hozzáfűzte, februárban alig esett csapadék, mindössze hét olyan nap volt, amikor 1-1 mm körüli eső hullott Tolnában. Mint elmondta, az előrejelzések szerint az előttünk álló időszak is csapadékban szegény lesz, ezért fokozott óvatosságra intett. Megjegyezte, a száraz időjárás mellett a gondatlanság a másik tényező, mely nagy szerepet játszik szabadtéri tüzek számának alakulásában.

Arról is szólt, hogy a tűzesetek számának csökkentése érdekében felhívással élt az önkormányzatok, a megyei polgárőr szövetség, a rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatósága felé.

Dr. Balázs Gábor szintén megosztotta, míg 2015-ben és 2016-ban összesen 70-70, 2017-ben több mint 200, 2018-ban pedig 152 ilyen esethez vonultak a megyei tűzoltók.

Bán Attila megyei tűzoltósági főfelügyelő hozzátette, az idén már 69 esetben riasztották a megye tűzoltóit szabadtéri tüzek miatt. A 69 tűzeset közül 34 ráadásul alig pár nap alatt, március 1. és 4. között történt. A tűzesetek 32 települést érintettek, kirívóan sok volt a szabadtéri tűz Páriban, ahova 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat.

Vendégh Edit, a NAK megyei igazgatója, a megyei tűzmegelőzési bizottság tagja kiemelte, a mezőgazdasági termelőknek mentesen kell tartaniuk területeiket az éghető anyagoktól. Hozzáfűzte, a tüzelés mindig engedélyhez kötött, a kérelmet legalább tíz nappal az égetés megkezdése előtt be kell nyújtani a katasztrófavédelemnek. Mint azt tudatta, az tüzelést legfeljebb 10 hektár méretű területen lehet végezni irányított módon, az égetés befejeztével pedig mindig meg kell győződni arról, hogy nincsenek parázsló területek.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el – a kerti hulladékok égetését helyi rendelet szabályozza

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el március 6-án az egész országra vonatkozóan. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tűzgyújtási tilalom érvényességéről többek között a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni.

A kerti hulladékok égetését az önkormányzatok saját helyi rendeletükben szabályozhatják. Tolna megyében a 109 település közül 107 alkotott ide vonatkozó helyi rendeletet. Ezekről az adott település önkormányzatától lehet további információt szerezni. A helyi rendeletek többnyire megszabják azokat az időszakokat, amikor engedélyezett a kerti hulladékok égetése, de az égetés többnyire ilyenkor is engedélyköteles.

A kerti grillpartikra, szalonnasütésekre – kivéve, tűzgyújtási tilalom időszakában, amennyiben a fenti feltételek fennállnak – ez nem vonatkozik, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni.

A képen Vendégh Edit (j), dr. Balázs Gábor és Bán Attila. Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close