full screen background image
Keresés
2019 augusztus 22 - csütörtök
  • :
  • :

Egy fél város fogott össze a legújabb magyar filmért

Egy fél város fogott össze a legújabb magyar filmért

2015.04.28. Valódi széleskörű társadalmi összefogással, „közösségi finanszírozással” készül „(Az) Obsitos kocsmája” című film Szekszárdon. Van, aki lovaskocsit ajánlott fel, más díszletnek való tárgyakkal segít és akad, aki anyagilag támogatja. Az első hangpróbás felvételt nemrég tartották a Garay Élménypincében.

Minden ízében szekszárdi filmet készít a Kindl Gábor és „(Az) Obsitos kocsmája” stábja. A címben szereplő Obsitos, vagyis Háry János alakja és a történet sokak számára ismerős lehet Garay János, Az obsitos című művéből.

A humoros elemekkel tarkított könnyed film jelenetei Szekszárd jellegzetes helyein és a város környékén játszódnak. A helyiek és környékbeliek számára ezeken túl a film szereplőit alakító arcok is ismerősek lehetnek majd. Ők ugyanis jellegzetes helyi figurák.
Az Unio Box Team közismert öklözője, Halász Gábor – akinek nemrég Berlinben volt boxmeccse – például a történet főgonoszának egyik „testőrét” alakítja majd. Szó szerint ütős figura. Mint mondta, nem zavarja a „negatív szerep”, foglalkozásának hála legalább hitelesen tudja megformálni a verőlegényt.

Halász Gábor (jobbra) Fotó: MakovicsPhoto.com

Nem kerül messze a „kaptafától” Szabó Ferenc (Frankie) sem, aki egy behajtó szerepét vállalta el. Feri se nem kidobó, se nem verőlegény az életben, viszont a pénzügyi szektorban dolgozott. Kissé „exhibicionista és lokálpatrióta” vagyok, a filmben hát a helyem – mondta „Frankie”, majd hozzátette: az életben is folyton meg kell küzdeni a pénzünkért, így a szerep alakítása nem okozhat gondot.
Szabó Ferenc egyébként a filmben szintén felbukkanó szekszárdi Bad Bones (ameriai foci) csapat menedzsere. Mindannyian ellenszolgáltatás nélkül vállalják a szerepet. Örülnek, hogy tehetnek valamit a városért.

A jellegzetes szekszárdi helyszínek mellett a városra jellemző ételek és persze a borkultúra bemutatása is szerepet kap az Obsitosban

Az egész film így, mármint a város lakóinak, vállalkozóinak összefogásával és az önkormányzat segítségével készülhet el. Mindenki azzal járul hozzá a filmhez, amivel tud – mondta el a Kadarka.net-nek a film producere, a „PIXELTV-s” Kindl Gábor, aki maga is aktív részese a szekszárdi közéletnek.
– Egy kedves idős hölgy féltve őrzött régi kerámiákat, más lovaskocsit ajánlott fel a forgatáshoz. Többen kisebb-nagyobb összeggel támogatják a produkciót, a város pedig olyan forgatási helyszíneket biztosít, mint a Garay Élménypince – világosította fel portálunkat a közösségi gyártás lényegéről a producer.

 Háry János a való életben is létezett. Egy időben hat ilyen nevű ember is élt Szekszárdon. Mind a hat katona volt

– A film elkészítéséhez, finanszírozásához nagy segítség a szintén szekszárdi Vidéki Élmény Alapítvány szakmai munkája. Az alapítvány – melynek székhelye egyébként az Obsitos utcában található – pénzügyi támogatást nyújt a produkcióhoz. Aki anyagiakkal segítené a produkciót, az alapítvány számlaszámára utalhatja át az erre a célra szánt összeget – mondta Kindl Gábor. Nem kell nagy pénzekre gondolni, „ezer forintos” felajánlásokat is szívesen fogadunk. Így bárki részese lehet film elkészítésének – tette hozzá.

A helyi szereplők mellett a „filmek és a színház világából” már jól ismert színészek is játszanak a készülő filmben. Háry János szerepét a közkedvelt Mikó István formálja meg. A Radnóti Színház egyébként szekszárdi származású színésze, Adorjáni Bálint is fontos szerepet kap az alkotásban.

Az Obsitos - próbafelvétel Fotó: Kiss Albert

A film első hangpróbás rögzítését – amire szerkesztőségünk is meghívást kapott – április 24-én tartották a Garay Élménypincében. A próbafelvételen még csak improvizáltak a többségében ifjú színészek a kamera előtt. Amellett, hogy az ifjak megszokják a kamera és a stáb jelenlétét, a próbafelvételek azért is rendkívül fontosak, mert ezek után válik biztossá a szerepkiosztás.

A Garay János művéből ismert nagyotmondó huszár Augusz Antal bárónál dolgozott és „igazi mesélő” volt. A báró egyszer levelében megírta kedvesének, hogy most már aztán tényleg kiteszi az obsitos szűrét, mert állandóan vendégeit traktálja történeteivel

A 19 éves Gálos Rékát februárban válogatták be a produkcióba. Filmben ugyan még nem szerepelt, de művészeti szakközépiskolába és több „modell castingon” járt. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem fizika szakán tanul és bármilyen szerepet szívesen eljátszik.

A 17 éves Szanyó Veronika a bonyhádi a Petőfi Sándor tanulója. Rendszeresen vállal szerepeket az iskola színjátszó körében. Többnyire pozitív karaktert alakít, az Obsitosban is erre számít. A legnehezebb számára talán, hogy elfelejtse a kamera jelenlétét.

A történet

A film története egy kocsma körül forog. Mária néni ivóját banki jelzálog terheli, a tartozás kifizetésére pedig már csak 15 nap áll rendelkezésre. Ráadásul többen is szeretnék a kocsmát megkaparintani, ami azért rejtélyes, mert az nem ér valami sokat. Csakhogy a szóbeszéd szerint az ivó nagy kincset, így gazdagságot rejt. A kocsmát megmenteni igyekvőknek eszükbe jut egy nem is olyan távoli, de Amerikában élő rokon, akinek segítségével sikerülhet megmenteni a régi családi tulajdont. A történet persze közel sem ilyen egyszerű. Van egy másik szála is, melyben egy ifjú zseni feltalál egy gondolatátvivő gépet. A szálak pedig szépen összefonódnak…

A filmet előreláthatólag szeptemberben mutatják majd be a szekszárdi moziban. Az Obsitos forgatásáról és a fejleményekről a Kadarka.net a jövőben rendszeresen tájékoztatja a portál olvasóit. A filmesek addig is várják az ötleteket és felajánlásokat.

A stáb

FILMPRODUCER: Kindl Gábor
EXECUTIVE PRODUCER (FŐPRODUCER): Hortai Tamás
CO-PRODUCER (TÁRSPRODUCER): Ladányi Roland
RENDEZŐ: Jimy J. Hollywood
OPERATŐR (DIRECTOR OF PHOTOGRAPHY): Mayer Zoltán HSC
DIGITÁLIS UTÓMUNKA, VIDEÓ VÁGÓ: Tihanyi Katalin (CUN)
RENDEZŐASSZISZTENS: Szél Móni
KREATÍV TERVEZŐ: Kiss Eszti
SAJTÓFŐNÖK: Mészáros József
ZENEI PRODUCER: Fekete Krisztián
GYÁRTÁSVEZETŐ: Miklós Gábor
ZENE: Abaházi Csaba, Csurgó zenekar, Holló együttes, Titanic együttes
STATISZTASZERVEZÉS: Szobácsi Orsolya

Az Obsitos honlapját itt találja – kattintson!

A Vidéki Élmény Alapítvány oldala – kattintson!

Garay János a Wikipédián – kattintson!

Az obsitos – kattintson!

Augusz Antalról bővebben a Wikipédián – kattintson!

Próbafelvétel Képgaléria: Kiss Albert
Read previous post:
Close