full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Együttműködési megállapodás az agrárképzésekről Tolna megyében

Együttműködési megállapodás az agrárképzésekről Tolna megyében

2017.06.20. Megkötötték hétfőn a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti Tolna megyei együttműködési megállapodást, amely az agrárszakképzés megerősítését szolgálja.

2018hirdetés

Az országban elsőként Tolna megyében hitelesített dokumentumot a szekszárdi Csapó Dániel Középiskolában és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában Román István, az FM agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára és Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei igazgatója látta el kézjegyével.

Román István az aláírás előtt emlékeztetett: a keretmegállapodást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Győrffy Balázs, a NAK elnöke május 8-án írta alá. Az együttműködéssel egyebek között a duális képzés, a felnőttképzés megerősítését szeretnék elérni, valamint vonzó életpályát teremteni a fiataloknak a mezőgazdaságban – mondta.

Országszerte az FM fenntartásában 63 szakképző intézmény és 41 nem állami intézmény végez agrárszakképzést. Az FM által fenntartott iskolákban 22 ezer diák tanul, ezen felül az intézmények a jelenlegi létszám közel felét tudnák még képezni – tette hozzá.

A diákok negyven százaléka tanulmányi szerződés keretében folytatja tanulmányait, nagyobb részük külső gyakorlati helyen. Azt szeretnénk, hogy évről évre nőjön a duális képzésben részt vevők száma – mondta Román István az MTI kérdésére.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy 2010-től a magyar mezőgazdaság által megtermelt érték – amely 2016-ban 2620,5 milliárd forint volt – 2010 óta folyamatosan nő. Az ágazat exportja 37,5 százalékkal, a mezőgazdasági foglalkoztatás 8,3 százalékkal bővült. A mezőgazdaság további növekedéséhez szükség van kellő számú jól képzett szakemberre – emelte ki.

Román István kitért arra, hogy az elmúlt években a minisztérium több fontos lépést tett a szakember-utánpótlásért: az intézményhálózat stabilan működik. Összehangolták egyebek között a képzéseket, ösztöndíjjal tették vonzóvá a hiány-szakképesítéseket, átalakították az országos képzési jegyzéket, és több infrastrukturális fejlesztést valósítottak meg az iskolákban.

Vendégh Edit ismertette: Tolna megyében 250 diák tanul tanulószerződéssel, 45 együttműködési megállapodás alapján 160 gyakorlati képzőhely működik. Megemlítette, hogy két éve a megye sütőiparának képviselői kezdeményezték a szakképzés újraindítását, amelynek köszönhetően ma már a szekszárdi szakképző iskolában ismét képeznek pékeket.

Elmondása szerint az együttműködés fontos célja a mezőgazdasági gépész képzés területén a 21. századi követelményeknek való megfelelés, a precíziós gazdálkodás ismereteinek beemelése a szakképzésbe.

A megállapodást, amelyhez szabadon csatlakozhatnak a térség gazdasági szereplői, a Tolna megyei önkormányzat és kormányhivatal képviselői mellett aláírták a Dalmand Zrt., a paksi Lavina Kft., a Tolnatej Zrt. és a Decsi Pék Kft. vezetői is.

* A kép illusztráció

MTI
Read previous post:
Close