full screen background image
Keresés
2018 április 19 - csütörtök
  • :
  • :

Elképesztő természetfotók a Babitsban – ezt látni kell!

Elképesztő természetfotók a Babitsban – ezt látni kell!

2017.03.14. Nemcsak gyönyörű természetfotókat, hanem mondanivalóban is bővelkedő képeket láthatnak azok, akik ellátogatnak Az év természetfotósa 2016. kiállításra.

polus_autohazhirdetés

A hétfőn délután a Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében megnyílt tárlaton a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület – által meghirdetett, „Az év természetfotósa 2016.” pályázaton értékelt mintegy 110 fotó tekinthető meg. A kiállítás elsőként Budapesten, a Természettudományi Múzeumban nyílt meg ez év januárjában. A képek onnan indultak országos vándorkiállításra, melynek első állomása Szekszárd.

A naturArt 1990-ben alakult meg. A szövetség célja, a hazai természetfotózás megújítása, a természetfotózás gyakorlatának elterjesztése és nemzetközi szintre való emelése. Az év természetfotósa pályázatot 1993-ban hirdették meg először, a tavalyi volt a 24. pályázat.

A pályázat tavalyi fordulójára nagyon színvonalas anyagok érkeztek. A beküldött képek között olyanok is találhatók, melyek nagy nemzetközi pályázatokon is díjat nyertek – mondta el a kiállítás megnyitóján Kalotás Zsolt természetfotós, a naturArt elnökségi tagja, a pályázat zsűrijének elnöke.

Kalotás Zsolt nyitotta meg a tárlatot. Fotó: Kadarka.net

A tizennégy kategóriában meghirdetett pályázat igyekszik a természetfotózás széles spektrumát felölelni, így ennek megfelelően a kiállított képek is rendkívül sokfélék.

Mint Kalotás Zsolt tudatta, a fotók értékelésekor nemcsak az esztétika számított, a képek által közvetített mondanivaló is fontos volt. A képek között több olyan található, mely egy-egy problémára irányítja rá a befogadó figyelmét. Ilyen többek között az a kép is, melyen két őz látható, köztük egy kerítéssel, ami jól rámutat arra, hogy az emberi tevékenység miként nehezíti meg a természetben élő állatok közötti találkozást. A kiállított alkotások között olyanok is akadnak, melyek a környezetrombolást mutatják be, mint például az a fotó, melyen egy elárasztott erdélyi falu képe tűnik fel.

A tárlaton látható képek között találhatók lírai hangulatú, kedves, humoros és drámai, valamint egyszerűen csak szép fotók is. A kiállított alkotások között mindenki találhat olyat, mely a szívéhez közel áll – fogalmazott Kalotás Zsolt.

A vendégeket Kissné Hóner Magdolna köszöntötte, verset szavalt Vöglein Liza Kató, a Dienes Valéria iskola tanulója, és Sidi Gergő, a Garay János általános iskola diákja, a Hollós László versmondó verseny díjazottjai.

A vezető képen: Lencsés János (b) és Retkes Tamás (j) amatőr fotósok fürkészik a tárlaton látható képeket. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close