full screen background image
Keresés
2018 január 23 - kedd
 • :
 • :

Elkészült a kerékpárút, nagyban változott a forgalmi rend Szekszárdon

Elkészült a kerékpárút, nagyban változott a forgalmi rend Szekszárdon

2017.06.15. Elkészült a próba jelleggel kialakított kerékpárút Szekszárd északi részén, a Rákóczi utcán. A megváltozott forgalmi rend miatt érdemes a megszokottnál óvatosabban közlekedni az útszakaszon.

A Rákóczi Ferenc utca és a dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása közötti mintegy egy kilométeres útszakaszon csütörtökre megtörtént a forgalmi rend megváltoztatása. A korábbi négy sáv helyett az autósok két sávon haladhatnak, a kerékpárutat az út külső forgalmi sávjainak leválasztásával alakították ki. Nemcsak a kerékpársávok és a forgalmi sávok felfestése készült el, de az új forgalmi rendet jelző, valamint az egyéb figyelemfelhívó táblákat is elhelyezték – tudatta Máté István önkormányzati képviselő csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, nagy lépés ez a város kerékpárút-hálózatának tervezett bővítése terén.

Kanyarodósávokat és besorolósávokat is kialakítottak.

Hangsúlyozta, tudják, hogy ez a változás jelentős a város életében. Hozzátette, ugyanakkor azt is tudják, hogy a kerékpárút-hálózat bővítését valamilyen formában meg kell oldani.

Máté István. Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, mentalitás-változásra van szükség a közlekedők részéről ahhoz, hogy a változtatás eredményes legyen és többen járjanak biciklivel. Ezt annak kapcsán tudatta, hogy szerdán a Rákóczi utca és a Kapisztrán utca kereszteződésénél több mint fél órán át figyelte a forgalmat és több durva szabályszegő autóst is látott. Az autósoknak tudomásul kell venniük, hogy az utakon más járművel, például kerékpárral is közlekednek, és jobban oda kell figyelniük rájuk – jelentette ki. A kerékpárosok akkor fogják birtokba venni az új kerékpárutat, ha azt látják, hogy biztonságos közlekedni rajta – mondta a városatya.

Máté István emlékeztetett az utat próba jelleggel alakították ki azért, hogy kiderüljön, hogy terv a gyakorlatban is működik-e. Mint mondta, a szeptember 15-ig teszt jelleggel működő egy kilométer hosszú útszakasz csak egy kis része a tervezett új észak-déli irányú kerékpárútnak.  További, felfestéssel kialakítandó és épített szakaszai is lesznek az útnak és a tervek szerint több jelenleg lámpás kereszteződést körforgalommal váltanak ki a főúton. A kerékpárút a tervek szerint a Béri Balogh Ádám utcai kerékpár- és gyalogosúthoz kapcsolódna.

A változtatások célja az is, hogy a városközpontba csak azok hajtsanak be autóval, akiknek ott van dolguk, az átmenőforgalmat pedig szeretnék kiszorítani a városból.

Schmidt Krisztián útügyi referens elmondta, hogy a kerékpárút szélessége mindkét – haladási irányban – 1,25 méter. Több helyen előzésre alkalmas szakaszokat is kialakítottak a kerékpárok számára. Ezeken a szakaszokon 2 méter széles a kerékpárút, emellett az előzésre szolgáló részeken további fél méter széles védősávot is létrehoztak.

A tapasztalatokról a muszak@szekszard.hu e-mail címre küldött levélben számolhatnak be a közlekedők.

Az újonnan létesítendő kerékpárút teljes hossza 15 kilométer lesz. Ebből 7 kilométert alakítanak ki felfestéssel a jelenlegi úthálózaton, de a tervek szerint emellett nyolc kilométeren különálló kerékpárút létesül majd. Az elképzelés szerint körforgalom létesül a Rákóczi utca és a Damjanich utca találkozásánál, a Rákóczi utca és a Szent László utca kereszteződésénél, valamint a Garay térnél, illetve a Széchenyi utca és a Bezerédj utca találkozásánál, a Béri Balogh Ádám utca és a Wesselényi utca, valamint a Szent-Györgyi Albert utca találkozásánál.

Előzésre alkalmas szakaszok is találhatók a kerékpárúton. Fotó: Kadarka.net

Mint azt megírtuk, az engedélyeztetési tervek elkészítése folyamatban van, ezután közbeszerzési eljárást folytatnak le a kivitelező kiválasztása érdekében. Az említett, mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút teljes kialakítása két éven belül történhet meg a Területi Operatív Program (TOP) erre szolgáló forrásának felhasználásával.

A tervek szerint a későbbiekben, Gemencig és a Palánknál található Sió-töltésig, illetve kajak-kenu bázisig is kerékpárút vezet majd. A Sió-töltésen pedig a Tolna Megyei Önkormányzat Sió-projektjének köszönhetően létesül majd kerékpárút a Balaton irányába.

Több kritika, kevés fórumozó

A témához a Kadarka.net Facebook oldalán hozzászóló olvasóink többsége szerint a Rákóczi utcán megmaradt két forgalmi sáv kevés lesz a közlekedők számára. Úgy vélik, hogy emiatt a forgalom a Tartsay utcán is nő majd, noha az már így is zsúfolt. Olvasóink szintén úgy gondolják, hogy a Kadarka utcán is többen fognak majd közlekedni, így ott is torlódások várhatók. Ezen túlmenően az olvasók arról számoltak be, hogy a most létrehozott kerékpársávokban több aknafedő is található, ami balesetveszélyessé teszi a közlekedést a biciklisek számára.

Mint azt megírtuk, az önkormányzat – ahogy portálunk is – olyan kérdést is kapott, hogy miért nem kérdezték meg a lakosság véleményét a tervezett átalakításokról. Ács Rezső polgármester hangsúlyozta, a kerékpáros közlekedés átalakítása kapcsán két fórumot is tartottak, melyeken csekély volt az állampolgári érdeklődés. Nyomatékosította, a próbaüzem után újabb lakossági fórumot tartanak, melynek célja, hogy átbeszéljék a problémákat, tapasztalatokat. A polgármester arra kérte a szekszárdiakat, jöjjenek majd el a fórumra és mondják el véleményüket.

Kapcsolódó cikkek:
Elkezdték a próba jelleggel létesítendő kerékpárút kialakítását Szekszárdon
A tudatos közlekedésre neveli a gyermekeket Szekszárd
Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén – kattintson!
Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése Tolna megyében
Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés (tudósítás a lakossági fórumról)

Fotó: Kadarka.net


 • Kocsis Zoltán

  Be is dugult reggel rendesen az a szakasz!

  • Erika Péger

   4 sávban is beszokott dugulni, de még elviselhető volt, hát most aztán pöföghetnek állva az autók. Sok idegeskedés, nem érek be időbe érzés, emiatt több baleset. Nem is beszélve arról, hogy attól h sárgán ráfestek az útra, az nem bicikli sáv. Tolnán is volt már ebből kifolyólag halálos baleset. Az a normális Bicikli út, ahol el van választva az út testtől a bicikli út. Ez egy nagy spórolás, és igen veszélyes. Ne feledjük, hogy megyeszékhelyről van szó, még ha kicsi is.

 • Bobor János

  Agyrém.

 • Bűtös Róbert

  Akik ezt kitalálták, azoknak nincs igazi kapcsolata a valósággal és az emberekkel. Talán valami elefántcsonttoronyban élnek vagy nem tudom…

 • Szabó István

  Véleményem szerint ma már kevés ideje van az embereknek fórumokra meghallgatásokra járni, ezért olyan közösségi fórumokon kell véleményt kérni, mint pl. a Kadarka.net Ezeken a platformokon gyorsan lehet megfelelő mennyiségű véleményt begyűjteni. Az is szerencsés lenne, ha térképes illusztráció is megjelenne a már meglévő illetve a tervezett utakkal kapcsolatban, jelezve azokon a kritikus balesetveszélyes helyeket. Egyrészt üdvözlöm a kezdeményezést, másrészt valóban így is nagyon terhelt a közlekedés, ha ront a helyzeten, sokan bosszankodni fognak.

  • Kadarkanet

   Tisztelt Szabó István!

   Az internetes fórumokat is figyelik az önkormányzat munkatársai, így ezek a vélemények sem „vesznek kárba”! Egy lakossági fórum viszont más, mert ott egy-egy felvetésre rögtön lehet reagálni, itt ez nehezebben, vagy egyáltalán nem megy!

   A téma sokakat érdekel, ez látszik az olvasások és a hozzászólások számából is! Ehhez a cikkhez tegnap este óta Facebook-on már több mint 60 hozzászólás érkezett, ami rendkívül sok, ha a nagy átlagot tekintjük!

   Ezzel szemben azon a januári fórumon (http://kadarka.net/cikkek-kat/forumon-mutatta-be-kerekparut-halozat-fejlesztessel-kapcsolatos-terveit-az-onkormanyzat), melyen én is részt vettem, alig volt pár érdeklődő, hozzászólást, kérdést pedig talán ha hárman megfogalmaztak!

   Ha a hozzászólók ellátogattak volna a témában korábban megtartott lakossági fórmu(ok)ra, sok kérdésre, felvetésre választ kaphattak volna, anélkül hogy fel sem teszik azokat, mert egyébként is elhangzottak azokkal kapcsolatos információk!

   Csak azt tudom mondani, érdemes időt szakítani az ilyen lakossági fórumokra, mert minden véleményt meghallgatnak, és a kérdésekre is igyekeznek válaszolni!

   Üdvözlettel:
   Steiner Viktor

   • Szabó István

    Tisztelt Steiner Viktor!
    Köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel:
    Szabó István

 • Árvainé Jilling Anett

  Jó ötlet a bicikli út csak nem így. Nem a 4 sávból elvenni hanem hozzá épiteni. Minden nap arra járok és már most bedugult az út. A kadarka utcában lakom igy valószínű több autós is arra fog járni azonban az egy keskeny szakasz és így is nagy a forgalom. A kadarka utcáról kikanyarodni balra a főútra eddig is nehéz volt most rémálom. Nem tetszik az egész!

 • Tamás Vesztergombi

  Előremutató kezdeményezés, nekem nagy segítséget fog jelenteni biciklizéseim során, eddig elkerültem a Rákóczi utcát, ha lehetett. Ezek az intézkedések segítenek a fiatalok számára vonzóvá tenni a várost.

 • Vesztergombi András

  Jó lesz ez. Az autósoknak hozzá kell szokni, hogy inkább az elkerülő utat kellene használni, ha nem muszáj a Rákóczi utcát, ez persze időbe telik. De talán többen fogják úgy gondolni, hogy ha már itt van a kerékpárút, miért nem használjuk, és miért állunk bent a dugóban? (Így valóban szükség lesz a szélesebb részekre.)
  A fejlesztések célja nagyon jó. A várost valóban bringával átjárhatóvá kell tenni. Nagyon örülök, hogy a város gondol a biciklisekre.
  De ha esetleg mégsem válna be a terv, szeptember 15-től lehet még változtatni. Ezért is jó, hogy ez csak egy tesztüzem. Ám remélem, hogy ez a 15 km kerékpárút megvalósul könnyebbé téve a biciklizők életét!

  • Nándor Kiss

   Szeretek biciklizni. De! Nem jársz autóval…

   • Vesztergombi András

    Ez igaz.

 • Nándor Kiss

  Közlekedek biciklivel is sokat. Toleráns vagyok a közlekedésben.
  A kezdeményezés tetszene. A kanyarodósávok még jók is, de attól borzalom. 40-el jó ha lehet haladni. A kátrányt fel kellett volna szórni kaviccsal, mert úgy csillog, hogy még mindig a régi felfestés hangsúlyosabb.
  Kikanyarodni pl a Tolnai Lajos u.-ból jobbra eddig: index, gáz, aki jön átsorol, én a külsőben gyorsítok. Most: várok, várok, még mindig jönnek, megunom a 3. percben, na most kell egy “Nagy gáz, kis szerencse” és ha lelassított, akkor nem integet a csomagtartóban.
  A tervezet alapján, ne akarj a korházparkoló és a Tolnai Lajos közt autóval közlekedni, Lehet hogy ott a dolgod, vagy a Baktától mennél a Skála közelébe sok cuccal stb. Kerülj az elkerülőn? 1-2 km helyett majd megyek 7-8at? Jó vicc!
  Attól, hogy szűkítenek csak dugó lesz, meg sok kipufogógáz. Nem lehet máshol átjutni a városon. Az “elkerülő” mindent elkerül, és még lassabb is 😉

  A forgalmi vizsgakövetelmény a korházparkolós kereszteződés megléte (Egyenrangú, forgalmas), akkor ezentúl Pécsre kellene menni vezetni?
  Ill központ-körház/mentőállomás mentővel eddig kb 1 perc, most lenne 3-4-5 körforgókkal? Oda vissza? Meghal a beteg.

  Ismerem a problémát, a héten is csak 4x akartak indokok nélkül elütni, ledudálni, letolni amikor bicikliztem. Az emberek hozzáállásán figyelemfelhívásokkal kellene változtatni, biciklisávot, pedig a meglévő 4 sáv mellé szélesítéssel, vagy külön új aszfaltcsíkkal kellene.

 • Frankos

  Vaze ilyen még Hollandoknál sincs!

  Jöhetnek tanulni hozzánk akár.

 • Gábor Lázár

  Nem tudom kinek a fejébe pattant ki ez a bicikliút.de gondolkodjon el rajta a következőn:Ha csúcsforgalom van (reggel 7-8,du.14-17). nem zavarja hogy nagyobb lesz a légszennyeződés? A biciklisek is félnek rajta közlekedni!!!A szülők nem engedik a gyerekeket rajta közlekedni !!!

  Ha beindul az iskolaszezon az autósor a város végén lesz!Ajánlatom a bicikliutat az úttestről eltüntetni,és járdára terelni mint a Béri B. utcában! Köszönettel az Újvárosi csapat!

 • Gábor Lázár

  Baleset az új kerékpárúton !!!,ez csak fokozódni fog!!!

 • Fehér Éva

  Oké, kerékpárút. Legyen, de… este ugyanúgy látni a régi felfestést, ami szerintem több baleseti lehetőséget rejt. Egyszerűen nem lehet felismerni, hogy melyik a helyes sáv.Read previous post:
Close