full screen background image
Keresés
2017 december 18 - hétfő
 • :
 • :

Érdemes megfogadni a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait

Érdemes megfogadni a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait

2017.09.22. A korai sötétedéssel összefüggő lakásbetörések megelőzésére hívja fel az állampolgárok figyelmét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Egy nagydorogi férfi feljelentést tett a rendőrségen, mert szeptember 16-án az esti órákban ismeretlen tettes a családi házának beszegelt hátsó ajtaját kifeszítette, majd onnan televíziót, gázpalackot és más műszaki cikkeket lopott el. A bűncselekménnyel okozott kár közel 100 ezer forint – tájékoztatott a főkapitányság.

A rendőrség felhívja a figyelmet, 2017. október 29-én kerül sor az őszi óraátállításra, ami azt jelenti, hogy számolni kell a korai sötétedéssel. Tolna megyében a családi házak sérelmére elkövetett betörések száma folyamatosan csökken, ennek ellenére a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az ilyen bűncselekmények megelőzésére. A korai sötétedés kedvező feltételeket biztosít a betörőknek, ezért a rendőrség kéri, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat.

Az ingatlan körüli kerítést tartsa jó állapotban. A kerítés akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 cm magas. Az udvari kaput zárja mindig, a kulcsot vegye ki a zárból és tartsa biztonságos helyen. Minden irányból legyen zárt az udvar. Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertjében Vágja vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb 90 cm-nél, a fák lombja ne lógjon le 180 cm alá. Ha teheti, tartson házőrző ebet.

Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban. Minden kültéri ajtóra szereltessen 5 pontos zárszerkezetet. Az ajtóra szereltessen jó minőségű biztonsági zárat. Rendelkezzen az ajtó többféle zárral, biztonsági lánccal, nyitásjelzővel, kémlelővel. Az ingatlan ablakait lássa el zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal. A nyílászárókat mindig zárja be, a kulcsokat tartsa távol az ajtótól, vagy az ablaktól.

Lássa el az ingatlant biztonsági berendezésekkel. Használjon riasztót, időzített kapcsolós világítást, mozgásérzékelőt, biztonsági kamerát, udvari világítást. A berendezések működését ellenőrizze gyakran, gondoskodjon a rendszeres karbantartásról. A riasztó kültéri egységét, valamint az egyéb biztonsági eszközöket jól látható, de nehezen hozzáférhető helyre szereltesse. Az ingatlan bejáratánál helyezzen el figyelmeztető jelzést. Ha elmegy otthonról, vagy lefekszik aludni, a biztonsági berendezéseket ne felejtse el aktiválni.

Gondoskodjon a melléképülete, garázsa biztonságáról is. Lássa el minőségi nyílászáróval és zárja is azokat. Gépkocsiját zárja le akkor is, ha az udvarán, vagy a garázsban tárolja. Ne hagyjon értékeket a járművében.

Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt! Értékeit tárolja megfelelően biztonságos helyen (pl. rögzített trezorban). Vezessen listát értékeiről, lássa el azokat azokat egyedi jelöléssel.

Figyeljen környezetére! Ismerje szomszédait, ápoljon velük jó viszonyt. Egymás értékeit tartsák szemmel! Gondoskodjon arról, hogy postaládája minden nap ki legyen ürítve! Tartson kapcsolatot a helyi körzeti megbízottal, vagy a polgárőrség önkénteseivel. Ismerje meg lakóhelye történéseit. Tájékozódjon rendszeresen a bűnmegelőzés lehetőségeiről.

Ha gyanús személyeket lát, figyelje meg alkatukat, jellemző tulajdonságaikat, ruházatukat. Írja fel a járművük rendszámát, típusát, színét. Ha bármi gyanúsat észlel, hívja a 112-es segélyhívót.

Ha mégis betörnek az otthonába, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségre a 112-es segélyhívó számon, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését.


 • Frankos

  Érdemes lenne több rendört küldeni ki közterületekre, mert az irodák teli vannak.

 • Gusztav Kalifaszi

  Hát, figyelhetnék, ahogy elszáguldanak a kiemelt gyalogátkelők két végén ácsorgó emberek mellett az autósok, buszok, és taxik!
  Szent I. tér, és a Mikes utca között, úgy minden 6.-8. autós tartja be a kresz szabályait. Nem ártana ide is egy kamera! vagy egy szemfüles csapat akik töltögetik a 30.000-es csekkeket egy darabig.
  Nem lenne nagy benzinzabáló akció, két kocsi. Befelé a nyilvánosnál ott a parkoló, kifelé meg a volt Dózsa sörözőnél egy beálló… meg a rádiós civil az átkelő környékén… Hamar összeugrana 3 milla….
  Vagy az új automata rendőrlámpa.
  Két érzékelő közé álló átkelni szándékozó, azonnal tilos jelzést ad az autósoknak egy jelzőlámpa által.
  Talán ijesztőbb a “többszázezres” csekk és a jogsihiány, mint egy anyázó “antilop a zebrán” aki szökellve menekül a Tigra, Jaguár, Leon, elöl. 🙂Read previous post:
Close