full screen background image
Keresés
2018 június 17 - vasárnap
  • :
  • :

Lehajrázta a Jászai Mari téri platán a bogyiszlói vándorló fákat

Lehajrázta a Jászai Mari téri platán a bogyiszlói vándorló fákat

2016.11.03. A Jászai Mari téri platán lett az Év Fája az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett szavazásos versenyen. A bogyiszlói vándorló fák mindössze néhány száz szavazattal maradtak le a győzelemről.

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

A sorban hetedik Év fája versenyen összesen 39 fa indult. Ezek közül a szakmai zsűri tizenkét fát juttatott a döntőbe, ahova olyan fák kerülhettek, melyek története a leginkább kifejezi a jelölő közösség elkötelezettségét a benevezett fa iránt. A szeptember 5. és október 16. között megtartott internetes szavazáson összesen mintegy 18 ezer voksot adtak le a 12 fára – közölte honlapján az Ökotárs Alapítvány.

Mint azt megírtuk, a döntőbe bekerültek a „bogyiszlói vándorló fák” is. Sőt, a Bogyiszló Jövője Alapítvány által a versenyre jelölt kocsányos tölgyek vezettek is a versenyben, melynek utolsó hetében azonban titkos volt a szavazás állása. A verseny vége előtti, legutolsó nyilvános állás szerint mintegy 2600 szavazatot kaptak, mellyel az első helyen álltak. Ám, a mendei kéttörzsű korai juharfa csak mintegy 150, a „Jászai Mari tér” legszebb platánja pedig mindössze mintegy 300 szavazattal volt lemaradva a bogyiszlói fák mögött.

A „Jászai Mari téri platán” végül nagy hajrával 3545 voksot szerzett és ezzel megnyerte az idei versenyt. A „bogyiszlói vándorló fák” 3107 vokssal zárták a szavazást, és így mindössze néhány száz szavazattal lemaradva a második helyen végeztek. Az alapítvány versenyén az Év Fája cím mellett kihirdették a Hős Fa címet is, melyet az idén a „Városliget hős platánja” szerzett meg, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a „ragályi Öreg tölgy” kapta.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet immár hetedik éve. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát, melynek érdekes története van. Idén először győzött fővárosi fa a mindent eldöntő közönségszavazáson.

A 2016-os év győztesét, a Jászai Mari téri platánt 1936-38 körül ültették el a téren, melyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival.

A „Jászai Mari téri platán”.

Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Bizonyára sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

A Hős Fa címet kiérdemlő „A Városliget hős platánja” egyike a park első és legidősebb platánjainak, sokak kedvenc fája a Ligetben. Azt az életérzést és hangulatot testesíti meg, amely miatt a budapestiek valójában szeretik a Városligetet. Emellett egyike azon ligeti fáknak, amelyek veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt, ugyanis egy új sétány a helyére, vagy a közvetlen közelében épülne meg, jelenlegi zöldterület helyén.

spenglerlaszlo_evfaja_ligetihosplatan„A Városliget hős platánja”.

Ez a hatalmas platán szimbolizálja azt a Városligetet, amelyet a budapestiek szeretnek és szeretnének a jövőben is; valamint az erőt és elszántságot, amely a Városligetet közparkként megtartani szándékozókban töretlenül növekszik. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba. A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa – legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy -, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

A nyertes fa az Európai Év Fája lehet

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értek el, háromszor pedig magyar fa lett az első. Így volt ez idén tavasszal is, amikor – mint azt megírtuk – a 2015-ös év hazai győztese, a bátaszéki molyhos tölgy nyerte el az Európai Év Fája címet.

A molyhos tölgyről szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

A Jászai Mari tér legszebb platánja – 3545 szavazat
A vándorló fák – 3107 szavazat
A mi kedvencünk a kéttörzsű korai juharfa – 3058 szavazat
A Városliget hős platánja – 1818 szavazat
Hajdúszoboszlói millenniumi tölgy -1557 szavazat
Arany János kőrisfa – 1497 szavazat
A zalaszentgróti Batthyány kastély Három testőre – 963 szavazat
Ragályi Öreg tölgy – 774 szavazat
Gerlai galagonyafa – 528 szavazat
Vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában – 491 szavazat
Balaton idős hársa – a Szerelmesek fája – 302 szavazat
A kunbaracsi tölgy – 269 szavazat

Kapcsolódó anyagok
Év fája – szavazzon a döntőbe jutott bogyiszlói vándorló fákra
Az Év fája: nyerhetnek a bogyiszlói vándorló fák – szavazzon!

A vezető képen: a bogyiszlói vándorló fák mindössze néhány száz szavazattal lemaradva végeztek a 2. helyen. Forrás/fotó: evfaja.okotars.hu
APRÓHIRDETÉS

ÁLLÁSOK

Szekszárd, Tolna - Cirkuszi sátorhoz építő munkásokat keresü [...]

Szekszárd, Tolna - Betanított munkás, Szekszárd Megváltozott [...]

Szekszárd, Tolna - Tolna Munkavégzés helye: Szekszárd Teleph [...]

Szekszárd, Tolna - Könnyű fizikai munkák elérhetőek Tolna me [...]

Szekszárd, Tolna - Tolna Munkavégzés helye: Szekszárd Férfi [...]

Szekszárd, Tolna - Ápolónők, szociális gondozók figyelem ! H [...]

Szekszárd, Tolna - Foglalkoztatási jogviszony Munka Törvényk [...]

Pepko - Szekszárd, Tolna - az üzlethálózat szabványainak bet [...]

Dologido Kft. - Szekszárd, Tolna - megismerjünk, és te is a [...]

KÖVESSEN MINKET

Read previous post:
Pasaréten is a győzelem a KSC Szekszárd célja

2016.11.03....

Buszmegállóban rongált egy férfi Szárazdon

2016.11.03....

Close