full screen background image
Keresés
2018 június 21 - csütörtök
  • :
  • :

Fáklyás felvonulással is tisztelegnek Szekszárdon a szabadságharc hősei előtt

Fáklyás felvonulással is tisztelegnek Szekszárdon a szabadságharc hősei előtt

2018.03.07. Fáklyás felvonulás, kézműves műhely, filmvetítés, előadás, táncház és kiállítás – íme néhány abból a sokszínű kínálatból, melyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kötődően megtartandó ünnepi programsorozat alkalmával tartanak meg március 14. és 19. között Szekszárdon.

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

Hat napon át tartó ünnepi programsorozatot szervez március 14. és 19. között az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kötődően Szekszárd és a Babits Mihály Kulturális Központ – tudatta Zsikó Zoltán, a kulturális központ ügyvezető igazgatója szerdán, a központban megtartott sajtótájékoztatón.

Mint a programok részletezésekor elmondta, az ünnepi hét rendhagyó történelemórával veszi kezdetét március 14-én szerdán, 17 órakor az Agóra Mozi előterében. Az érdeklődők a Tolnai Nemzetőrség szerepe 1848-1849-ben címmel hallhatnak előadást, illetve megtekinthetik a Rády Huszárbandérium viseleti bemutatóját.

Ezt követően hagyományteremtő jelleggel fáklyás felvonulást tartanak, mely a kulturális központ főbejárata elől indul, végpontja pedig a Béla király téren álló 48-as emlékmű. Zsikó Zoltán hozzátette, továbbra is várják az óvodák és iskolák jelentkezését a felvonulásra, a fáklyákat – csoportonként egyet – a kulturális központ biztosítja. A felvonulás után 19 órakor Feleségem és Kardom címmel ad műsort a Csurgó Zenekar, Korsós Gergő, a Garay gimnázium tanulója közreműködésével a téren.

Fotó: Kadarka.net

Március 15-én csütörtökön 9 órakor a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület szervezésében virágokat helyeznek el az alsóvárosi és az újvárosi temetőben, a szekszárdi 48-asok sírjánál. Délelőtt 10 és délután 1 óra között kézműves műhelyt tartanak, huszárcsákó- és párta készítéssel, gyermekek részére a mozi előterében.

A városi megemlékezés fél 11-kor veszi kezdetét a Béla király téren, ahol beszédet mond Horváth István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, illetve egyházi áldást ad Gyurkó Donát metodista lelkész. A koszorúzással záruló rendezvényen a Garay János általános iskola diákjainak ünnepi műsorát láthatják és hallhatják a résztvevők, közreműködik az Alisca Brass Band, a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar és a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete. A moziban ezen a napon a szabadságharchoz kötődő filmeket lehet megtekinteni belépőjegy megváltsa mellett. A  moziban a 80 huszár, valamint a Szováthy Éva és A Hídember című filmet vetítik.

Fotó: Kadarka.net

Március 16-án 10 és 13 óra között szintén kézműves műhelyt tartanak a mozi előterében.  Nemzeti színű szélforgót is készíthetnek a  gyermekek, akiket előzetes regisztrációs jegy megváltása után ingyenes matiné vetítésre is várnak 10:30-tól. A napot a délután öt órától Gacsályi József és Kis Pál István közreműködésével megtartandó irodalmi délután zárja.

Március 17-én 10 és 13 óra között szintén kézműves műhelyre várják a gyermekeket, akik ekkor nemzeti színű tulipánt és bábot készíthetnek a Humánszolgáltató Központ közreműködésével. Délelőtt fél 11-kor – regisztrációs jegy megváltása után – ismét matinéra várják a gyermekeket, akik az Ősember című alkotást láthatják. Délután fél 4-től szintén hagyományteremtő jelleggel táncházat tartanak gyermekek számára, míg 20 óra és 23:45 között a felnőtteket csábítják közös táncra. A zenéről a Tarsoly Zenekar gondoskodik, a házigazda a Bartina Néptánc Egyesület lesz.

Fotó: Kadarka.net

Március 18-án 10 és 13 óra között ismét kézműves műhelyt tartanak, ahol a Hímző Szakkör vezetésével nemzeti színű dekorációt és kitűzőt készíthetnek a gyermekek, akiknek 10:30-tól ismét ingyenes matiné vetítéssel kedveskednek. A gyermekek, ahogy március 16-án, úgy ezen a napon is a Hihetetlen történet az óriáskörtéről című filmet láthatják.

Az ünnepi programsorozat a március 19-én este megtartandó Fehérkalaposok című, a felvidéki kitelepítésekről szóló, belépőjegy megváltása mellett megtekinthető rockoperával zárul a Színházteremben.

Zsaikó Zoltán azt is elmondta, hogy március 13. és 15. között Plohn József, 1848-as honvédportréiból nyílik kiállítás a mozi előterében, valamint, hogy március 14. és 18. között korabeli – Pilvax – kávéházi hangulattal, alkalomhoz illő ételekkel, fotófallal és reformkori jelmezekkel  is várják az érdeklődőket a kulturális központban.

Fotó: Kadarka.net

Az ügyvezető igazgató kiemelte, eső esetén is minden ünnepi programot megtartanak a kulturális központban, ez alól csak a fáklyás felvonulás kivételével.

Csillagné Szánthó Polixéna, önkormányzati képviselő, a humán bizottság elnöke hozzátette, március 13-án délelőtt 10 órakor  a szabadságharc Tolna megyei vonatkozásait felelevenítő kiállítás nyílik a szekszárdi levéltárban. Az elnök arról is szólt, hogy sikerült igen gazdag és fiatalos programot összeállítani a szabadságharc 170. évfordulójára, valamint elmondta, bízik abban, hogy a rendezvényeket telt ház előtt tarthatják meg.

A részletes programot itt tudja megtekinteni – kattintson!

A vezetőképen Csillagné Szánthó Polixéna és Zsikó Zoltán a szerdai sajtótájékoztatón. A cikkben látható többi felvétel a 2017-es városi megemlékezésen készült. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close