full screen background image
Keresés
2018 május 28 - hétfő
  • :
  • :

„Fedezd fel a Sárközt!” Vetélkedőn tárultak fel a tájegység értékei

„Fedezd fel a Sárközt!” Vetélkedőn tárultak fel a tájegység értékei

2017.03.17. Vetélkedővel zárult kedden a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület által szervezett „Fedezd fel a Sárközt!” című program.

Mint azt megírtuk, a PTE Gyakorló iskola huszonnégy 5. és 6. osztályos diákja a program novemberi nyitórendezvényén négyfős vegyes csapatokat alkotott és alapvető ismereteket szerezett a részvételhez. Ennek részeként az iskolások megismerkedhettek a nemzeti érték piramissal, de a „Tolnaikum” fogalmával is. Ezt követően elkirándultak a tájegységet alkotó településekre: Decsre, Őcsényre, Sárpilisre Alsónyékre, Pörbölyre és Bátára. A diákok meglátogatták a települések tájházait és nevezetességeit, ahol a helyi nevezetességekkel, kultúrával, ételekekel, viseletekkel és hasonlókkal ismerkedhettek meg.

A program részeként az iskolások januárban két foglalkozáson is részt vettek, az elsőn a sárközi népi mesterségekről tanulhattak sárközi mesterektől, a másodikon pedig a sárközi népzenével, néptánccal, népviselettel és gasztronómiával kerültek közelebbi ismeretségbe.

Miután a gyerekek felvérteződtek a szükséges tudással, a program Babits Mihály Kulturális Központban – Sulyok Balázs, a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület alelnöke  vezényletével – megtartott keddi zárórendezvényén játékos vetélkedőn adtak számot megszerzett tudásukról. Elméleti és különféle ügyességi játékokban is megmutathatták, hogy mire képesek. A kiváló hangulatú vetélkedőn a Gyakorló iskola számos diákja szurkolt osztálytársaik sikeréért. Sőt, külön kérdésekért vérbeli hungarikumot, túró rudit kaphattak.

A megmérettetésen a csapatok tagjainak olyan kérdésekre kellett ismerniük a választ, mint például Tolna megyei érték, vagy inkább „Tolnaikum”, esetleg hungarikum-e a szekszárdi Vármegyeháza, a Sárköz népművészete, a magyar szürke marha, vagy a magyar akácméz.

A hat, egyenként négyfős csapat a zsűrinek és a jelenlévőknek hat kis előadás keretében bemutatta a Sárköz természeti és épített környezetét, kultúráját, népviseletét, népművészetét, a sárközi szokásokat és a tájegységre  jellemző állatvilágot. A diákok azonban nemcsak elméleti kérdésekben csillantották meg tudásukat, hanem népi gyökerű ügyességi játékokban is jeleskedhettek. Többek között  meghatározott távolságra kellett elvinniük egy tányéron főtt tojást és vöröshagymát anélkül, hogy azok leesnének.

Míg a zsűrit alkotó Antus Györgyné, a PTE Gyakorló iskola igazgatója, Komjáthyné Horváth Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és dr. Say István, a Tolna Megyei értéktár bizottság elnöke visszavonult, hogy meghozza döntését, addig a csapatok tagjai és diáktársaik Mészáros Kinga és Sipos Gergő, a Bartina Néptánc Egyesület táncosainak irányítása mellett táncra perdültek.

Antus Györgyné értékelésében elmondta, a vetélkedő versenyzőknek és nézőknek egyaránt sok szép élményt kínált. Hozzátette, az 1-3 helyezettek kiválasztását nehéz döntés előzte meg. Komjáthyné Horváth Ágnes azt a tanácsot adta a diákoknak, hogy amikor az ország más vidékein járnak, figyeljék meg az ottani népi értékeket és hasonlítsák össze az itteniekkel, így megértik majd a kulturális különbségeket. Dr. Say István hősöknek nevezte a versenyben részt vevő csapatok tagjait. Hozzátette, az ember azért nem állat, mert ősei révén van múltja, kultúrája, hagyományai. Mint mondta, a gyerekek a program során szerzett ismereteiket remélhetőleg tovább is adják környezetükben lévőknek.

A „Fedezd fel a Sárközt!” program részeként megrendezett rajzpályázat első helyezettje Sulyok Hanna, a második Horváth Eszter, a harmadik Csontos Alina lett. A csapatok versenyét a Sárközi kalandorok nyerték. A csapat tagjai: Ignácz Viktória, Imre Milán, Kovács Dóra és Séta Eszter.

Megjegyezendő, hogy a 2. helyezett Sárközi felfedezők csapatából ketten is lebetegedtek, így helyükre olyan diákok kerültek akik nem vettek részt a felkészítő programokon. Mégis, ezen körülmények között is ezüstérmes lett a csapat.

Nemcsak az első, de a 2. és a 3. helyezett csapat tagjai is kaptak oklevelet, érmet és egyéb jutalmat. A csapatok tagjai nem ugyanazokból az osztályokból kerültek ki, hanem vegyes összetételűek voltak. A kapott pontok alapján az is eldőlt, hogy Csirzó Ágnes, Ignácz Viktória, Molnár Verona és Szücs Réka révén a 6.a mehet el egy egész napos osztálykirándulásra Paksra.

A vezető képen (legfelül) a nyertes csapat. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close