full screen background image
Keresés
2019 március 22 - péntek
  • :
  • :

Felkészülten várja az extrém időjárási helyzeteket Tolna megye

Felkészülten várja az extrém időjárási helyzeteket Tolna megye

2017.11.30. Összehangolt munkával készülnek az extrém időjárási helyzetekre Tolna megyében. A Tolna Megyei Védelmi Bizottság koordinálása mellett zajló munkában több szervezet, így a katasztrófavédelem, a rendőrség a mentőszolgálat, a kormányhivatal, a közútkezelő és az autópályát üzemeltető társaságok is részt vesznek.

Az összehangolt munka célja, hogy az önkormányzatok és az említett szervezetek már az ősszel felkészüljenek a rendkívüli helyzetekre, illetve az, hogy amennyiben ilyen helyzet adódik, akkor abból a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje – mondta el dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke szerdán a Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő felkészülésnek azért is hatalmas a szerepe, mert az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Mint azt részletezte, Tolna megyében az elmúlt években csökkent a fagyos napok száma és a csapadék mennyisége. Hangsúlyozta, és bár rövidebb lett az az időszak, amikor védekezésre van szükség, ezen az időszakon belül nagy szélsőségek lehetnek. Ezzel kapcsolatban példaként említette a tavaly januári időjárást, amikor szinte végig fagypont alatt volt a hőmérséklet, mely esetenként -20 fok alá is csökkent.

A felkészülésben résztvevő szervezetek megtették a szükséges intézkedéseket, a szervezetek bevethetősége személyi és technikai állomány tekintetében is biztosított – tájékoztatott dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. A tűzoltóság oldaláról a felkészültség többek között azt jelenti, hogy olyan eszközöket biztosítanak, melyek alkalmasak arra, hogy a szélsőséges téli időjárási körülmények között is megközelíthetők legyenek a „kárhelyszínek” és a mentést végre lehessen hajtani – tudatta.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató hangsúlyozta, kiemelt feladat a közlekedés biztosítása, fenntartása. Mint hozzáfűzte, ennek érdekében a megyei védelmi bizottság november közepén kerekasztal beszélgetést tartott a közlekedési-, illetve egészségügyi szolgáltatók, valamint a rendvédelmi és különféle érintett szervek bevonásával. Emellett megbeszélést tartottak a gáz- az áram-, illetve távhő szolgáltatóval is.

Több helyen 10-, néhol 20 centiméter hó hullott szerdán és csütörtökön Magyarországon. A fotó csütörtökön készült Somoskőújfaluban. MTI Fotó: Komka Péter

Dr. Balázs Gábor hangsúlyozta, minden szervezet felkészült és olyan munkarendben dolgoznak, mely lehetővé teszi az azonnali operatív védekezésirányítást  és a védekezési, helyreállítási munkák megkezdését. Emellett felmérték a kockázati helyszíneket, azt, hogy hol találhatók olyan kritikus létesítmények, melyek a lakosság ellátásában, a biztonságos életfeltételek biztosításában érintettek. Az érintettek pedig értesítést kaptak arról, hogy álljanak át a téli üzemelésre, üzemeltetésre.

Tudatta, Tolna megye 109 településén 400 olyan befogadó- és melegedőhely van, ahol az úton, vagy éppen az egy-egy településen rekedteket el tudják helyezni. Felmérték azt is, hogy egy-egy településen hány olyan személy van, aki rendszeres kórházi ápolásra szorul,  és azt is tudják, hogy adott pillanatban kik azok, akik szülés előtt állnak. Mindezt annak érdekében,  hogy az érintettek szállítása időben megtörténjen.

Szintén ismerik azokat a helyeket, melyek a téli rendkívüli időjárás idején közlekedési szempontból veszélyeket tartogatnak, ahogy azokat a helyszíneket is, ahol szükség esetén várakoztatni lehet a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járműveket.

Dr. Balázs Gábor arról is szólt, hogy  a megyei rendőr-főkapitányság épületében található, Tolna Megyei Tevékenységirányító Központ napi kapcsolatban áll a a szolgáltatókkal és a mentésben közreműködő szervezetekkel.  Minden nap pontosítják az ügyeleti telefonszámokat és az aktuális útviszonyokkal is tisztában vannak, ahogy azzal is, hogy melyik szolgáltatónál várható kiesés, késés.

A katasztrófavédelmi igazgató zárásként az állampolgárok felelősségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a rendkívüli időjárási körülményekre az útnak indulóknak is fel kell készülniük. Érdemes meggyőződni arról, hogy elegendő üzemanyag  van az autóban, illetve érdemes pokrócot, lapátot, érdesítőanyagot készíteni a járműbe arra az esetre, ha az elakadna. Ugyancsak felhívta a figyelmet, hogy utazás előtt a Magyar Közút Zrt. által üzemeltetett – az utinform.hu címen elérhető – honlapon is tájékozódhatnak a közlekedők. Hozzátette, az utazóközönség a rendőrség ügyeleti telefonszámán és a közösségi közlekedésre szakosodott szolgáltatók diszpécserszolgálatainál is érdeklődhetnek az aktuális útviszonyokról.

Mint azt megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint többfelé 10-, néhol 20 centiméter körüli hóvastagságot mértek csütörtök reggel Magyarországon – kattintson!

A képen dr. Horváth Kálmán (j) és dr. Balázs Gábor. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close