full screen background image
Keresés
2019 január 17 - csütörtök
  • :
  • :

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható heves zivatarok miatt

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható heves zivatarok miatt

2017.06.28. Figyelmeztető jelzést adott ki a várható heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára és csütörtökre az ország területére.

Mint azt írják, szerdán kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. Tolna megye területére emellett – mint azt megírtuk – másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. A napi középhőmérséklet ugyanis 27 fok felett alakul. A hőség miatt egyébként az egész ország területén figyelmeztető jelzés van érvényben. Több megyében első-, több másik megyében pedig másodfokú a figyelmeztetés szintje.

Csütörtökre Tolna megye területére ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható zivatarok miatt, a hőség miatt pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben holnapra. Az ország több megyéjére viszont másodfokú figyelmeztető jelzést adtak ki a várható heves zivatarok miatt. A hőség miatt  több megyére első-, több másik megyére pedig másodfokú a figyelmeztetést adtak ki csütörtökre.

Mindig ellenőrizze, hogy érvényes-e még a figyelmeztető jelzés. Ezt a met.hu oldalon teheti meg – kattintson!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.06.29. csütörtök éjfélig

HŐSÉG: Ma még tovább fokozódik a hőség; sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot meghaladó középérték is várható. Holnap már valamelyest mérsékeltebb értékek lesznek, különösen az ország északnyugati felén.

ZIVATAR: Ma délután helyenként alakulhat ki zivatar, heves zivatar, melyhez viharos (70-90 km/h) szélrohamok, rövid ideig tartó intenzív csapadék (15-30 mm) és jégeső (> 2-3 cm) társulhat. Az éjszakai órákban egy hidegfronthoz kapcsolódóan több helyen lehet zivatarokra számítani, melyek között szintén lehet heves zivatar is. Holnap napközben is elszórtan lehetnek zivatarok, de károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő. Egyes zivatarokban az erős viharos (90-115 km/h) széllökések sem kizártak, de kis valószínűséggel akár az orkán erejű széllökés (>120 km/h) is benne van a jelen időjárási helyzetben (nagy bizonytalanság mellett).

SZÉL: Napközben a délies szelet a Dunántúl északnyugati részén viharos lökések kísérhetik (főként Sopron térségében). Holnap már nagyobb területet érint a viharos (60-80 km/h) délnyugati szél.

2017.06.28. 10:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

A képen Szekszárd. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close