full screen background image
Keresés
2018 május 22 - kedd
  • :
  • :

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható heves zivatarok miatt

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható heves zivatarok miatt

2017.06.28. Figyelmeztető jelzést adott ki a várható heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára és csütörtökre az ország területére.

polus_autohazhirdetés

Mint azt írják, szerdán kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. Tolna megye területére emellett – mint azt megírtuk – másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. A napi középhőmérséklet ugyanis 27 fok felett alakul. A hőség miatt egyébként az egész ország területén figyelmeztető jelzés van érvényben. Több megyében első-, több másik megyében pedig másodfokú a figyelmeztetés szintje.

Csütörtökre Tolna megye területére ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható zivatarok miatt, a hőség miatt pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben holnapra. Az ország több megyéjére viszont másodfokú figyelmeztető jelzést adtak ki a várható heves zivatarok miatt. A hőség miatt  több megyére első-, több másik megyére pedig másodfokú a figyelmeztetést adtak ki csütörtökre.

Mindig ellenőrizze, hogy érvényes-e még a figyelmeztető jelzés. Ezt a met.hu oldalon teheti meg – kattintson!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.06.29. csütörtök éjfélig

HŐSÉG: Ma még tovább fokozódik a hőség; sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot meghaladó középérték is várható. Holnap már valamelyest mérsékeltebb értékek lesznek, különösen az ország északnyugati felén.

ZIVATAR: Ma délután helyenként alakulhat ki zivatar, heves zivatar, melyhez viharos (70-90 km/h) szélrohamok, rövid ideig tartó intenzív csapadék (15-30 mm) és jégeső (> 2-3 cm) társulhat. Az éjszakai órákban egy hidegfronthoz kapcsolódóan több helyen lehet zivatarokra számítani, melyek között szintén lehet heves zivatar is. Holnap napközben is elszórtan lehetnek zivatarok, de károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő. Egyes zivatarokban az erős viharos (90-115 km/h) széllökések sem kizártak, de kis valószínűséggel akár az orkán erejű széllökés (>120 km/h) is benne van a jelen időjárási helyzetben (nagy bizonytalanság mellett).

SZÉL: Napközben a délies szelet a Dunántúl északnyugati részén viharos lökések kísérhetik (főként Sopron térségében). Holnap már nagyobb területet érint a viharos (60-80 km/h) délnyugati szél.

2017.06.28. 10:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

A képen Szekszárd. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close