full screen background image
Keresés
2019 július 24 - szerda
  • :
  • :

Figyelmeztető jelzést adtak ki Tolna megyére: ránk szakadhat az ég

Figyelmeztető jelzést adtak ki Tolna megyére: ránk szakadhat az ég

2018.08.10. Elsőfokú figyelmeztető jelzést adott ki a várható felhőszakadások miatt szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több megye, közte Tolna területére.

Az OMSZ jelzése alapján szombaton felhőszakadások várhatók. Mint arra az OMSZ honlapján figyelmeztet: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A figyelmeztető jelzést Békés-, Csongrád-, Hajdú-Bihar-, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén kívül az egész ország területére kiadták. Az előrejelzés szerint a hőség is enyhül az ország területén, vasárnapra csak az ország keleti megyéire adtak ki elsőfokú figyelmeztető jelzést a várható hőség miatt. Hétfőre viszont Győr-Moson-Sopron-, Zala-, és Vas megye területét leszámítva ismét az egész ország területére elsőfokú hőségriasztást adott ki az OMSZ.

Mindig győződjön meg arról, hogy érvényben van-e még a figyelmeztető jelzés, ezt itt tudja megtenni – kattintson!

Az OMSZ előrejelzése szerint Szekszárdon és környékén szombat hajnalban 21, napközben 28, vasárnap hajnalban 19, napközben 31, hétfő hajnalban 18, napközben 32 fok körül alakul a hőmérséklet. Az előrejelzés alapján szombaton mérsékelt és élénk, vasárnap mérsékelt, hétfőn ismét mérséklet és élénk lehet a légmozgás. Az égbolt szombaton közepesen felhős, vasárnap derült  és kissé felhős,  hétfőn szintén kissé felhős lesz.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.08.17. szombat éjfélig

MÉRSÉKLŐDŐ HŐSÉG:

A napi középhőmérséklet a legtöbb helyen még 25, az Észak-Alföldön 27 fok felett alakul, miközben az Alpokalján már enyhül az idő. Szombaton még nagyobb területen szűnik meg a hőség, 25 fok fölé a délkeleti megyékben emelkedhet a napi középhőmérséklet.

ZIVATAROK:

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar. Ezeket lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-70 km/h) lökések kísérhetik.

Emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). Éjjel zivatarokra az ország nyugati és északi felén számíthatunk szórványosan, majd szombaton egyre inkább egy délnyugat-északkeleti tengely mentén (hozzávetőlegesen a Kaposvár-Salgótarján vonal széles sávjában) fordulhatnak elő egyre csökkenő számban. A zivatarokhoz felhőszakadás (>25-30 mm), néhol 80-90 km/h-t meghaladó széllökés és nagyobb szemű jég is társulhat.

2018.08.10. 09:42 Országos Meteorológiai Szolgálat

A képen Szekszárd. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close