full screen background image
Keresés
2020 február 21 - péntek
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Fokozott óvatosságot kér a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Fokozott óvatosságot kér a Tolna Megyei  Rendőr-főkapitányság

2017.12.04. Beköszöntött az adventi időszak, mellyel kapcsolatban a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott óvatosságra inti az állampolgárokat.

Az év végi ünnepekre történő felkészülés velejárója a megnövekvő személy- és gépjárműforgalom. Az állampolgárok ilyenkor gyakran nem kellően körültekintőek. Ez az időszak baleseti, illetve vagyonvédelmi szempontból kockázatot jelent a lakosságra – figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az állampolgárok az adventi időszakban, valamint az ünnepek alatt is fokozott rendőri jelenlétre készülhetnek, amelynek során elsősorban az adventi bevásárlásokkal érintett helyszíneken gyakrabban találkozhatnak az egyenruhásokkal. Az intézkedések célja, hogy mindenki biztonságban készülhessen az év végi ünnepekre.

A megyei főkapitányság arra kéri a polgárokat, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

A zseblopásokat a tolvajok jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el, ezért mindenki tartsa a pénzét, bankkártyáját, személyes iratait biztonságos, nehezen hozzáférhető helyen. Soha ne tartsák a PIN kódjukat a bankkártyájuk mellett. Közterületen, boltban, esetleg áruházban pénztárcát, készpénzt, vagy fizetőeszközt ne tároljanak könnyen hozzáférhető helyen.

A bevásárlókocsi, kosár, bicikli csomagtartó jellege lehetővé teszi, hogy az alkalmi tolvajok az abban tárolt értékeket könnyedén eltulajdoníthassák. Ezért érdemes az értékeket a ruházat belső zsebében, vagy külső, de zárható zsebében tartani. A táskájukat fogják a kezükbe, vagy vegyék a vállukra. Ha azt kerékpárra, vagy bevásárló kocsira helyezik, gondoskodjanak a rögzítésről, hogy azt ne tudja senki könnyedén ellopni.

Parkoláskor ne hagyjanak a gépkocsi utasterében értékes vagyontárgyakat. A jármű ajtaját, az ablakokat zárják le, még akkor is, ha csak rövid időre is távoznak. Az indító kulcsot mindig tartsák biztonságos helyen, hogy azt illetéktelenek ne tudják megszerezni. Amennyiben lehetőség van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, és a parkolóhely jól belátható.

Ha vásárolni indul, gondoskodjon otthona biztonságáról is!

Az internet minden előnye ellenére arra is alkalmas, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket. Ezért amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről. Minden esetben kérjenek a tárgyról olyan képeket, amelyeket az eladó készített. Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot és hívják fel telefonon is. Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is. Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy az eladó személy hitelessége megkérdőjelezhető. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénzt. Használják az utánvétes postázást. Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, email címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg. Minden internetes vásárlásnál különös figyelemmel járjon el, érdemes ellenőrizni az oldal adatait, esetleg más felhasználóktól információkat, értékeléseket kérni.

A fizetéshez használjon biztonságos technikai megoldásokat!

A rendőrség minden törvény által biztosított eszközt felhasznál a bűncselekmények megelőzése, megakadályozása, valamint az elkövetők felkutatása, elfogása érdekében, de fontos, hogy az állampolgárok is tegyenek biztonságuk érdekében.

Az ünnepi időszakban számítani kell rá, hogy jelentősen megnő a járműforgalom. A balesetek elkerülésének érdekében érdemes ilyenkor a szokottnál is előzékenyebbnek, türelmesebbnek lenni. Célszerű korábban elindulni, és számolni kell azzal is, hogy a bevásárlóközpontok parkolóiban is nagy lesz a zsúfoltság. Még rövid távra sem szabad elindulni téli gumi nélkül, ha valaki hosszabb távra indul, célszerű a szükségesnél több üzemanyagot tankolni arra az esetre, ha baleset, vagy hóakadály miatt hosszabb ideig kell várakozni – figyelmeztetett a megyei főkapitányság.

* AÍ űű kép illusztráció
Read previous post:
Close