full screen background image
Keresés
2020 május 25 - hétfő
  • :
  • :

Folytatják az idős és gyenge faegyedek kivágását az 55-ös főút mentén

Folytatják az idős és gyenge faegyedek kivágását az 55-ös főút mentén

2019.10.18.  Folytatódik a Gemenci erdőt kettészelő 55. számú főút Baja-Pörböly közötti szakasza mentén több, a közút közvetlen közelében lévő, a közút biztonságát veszélyeztető idős és gyenge egészségi állapotú faegyed eltávolítása. 

A tavasz során megkezdett munkák fennmaradó részét a természetvédelmi kezelésért felelős szerv munkatársaival egyeztetve ütemezte őszre a Gemenc Zrt., hogy a fokozottan védett madarak fészkelése zavartalan legyen a nyári időszakban. A sebességkorlátozással és az időszakos forgalomkorlátozással járó munkákra 2019. október 31-ig kell számítani. Az erdőgazdaság a közúti közlekedés és a fakitermelést végző szakemberek biztonsága érdekében kéri a közúton közlekedők türelmét és megértését.

Az 55. számú főút Baja és Pörböly közötti szakaszán az elöregedett faállományból a korábbi években számos faegyed dőlt az úttest felé, veszélyeztetve ezzel a közúti közlekedésben résztvevőket. Ezért a Gemenc Zrt. a Pest Megyei Kormányhivatal, mint másodfokon eljáró hatóság határozata értelmében 2019. márciusában megkezdte az közútra esetlegesen veszélyt jelentő egyes faegyedek kitermelését. Az érintett erdőterületen a nyári időszakban várható, fészkelő fokozottan védett madarak nyugalma érdekében a munkálatokat április közepével megszakította az erdőgazdaság. A költési időszak befejeződött így a munkálatok második ütemét 2019. 10.17. napjával ismételten megkezdi a társaság, melynek várható befejezése 2019.10.31.

A Gemenc Zrt. különös figyelmet fordít arra, hogy az utazók biztonsága érdekében kitermelt faállományt megfelelő módon pótolja. Az erdőgazdaság őshonos fafajokkal természetes erdőfelújítást tervez, melyet mesterséges módszerekkel egészít ki abban az esetben, ha a természeti folyamatok nem az őshonos faállományok fejlődésének kedveznének.

A munkálatokat körültekintően végzi el az erdőgazdaság a Magyar Közútkezelő Tolna Megyei Igazgatóságával egyeztetve. A fakitermelés miatt a közlekedők biztonsága érdekében időszakosan szükség lesz a közúti forgalom korlátozására is.

Forrás: Gemenc Zrt.
Read previous post:
Close