full screen background image
Keresés
2020 május 24 - vasárnap
  • :
  • :

Fórumon oszthatták meg véleményüket a szekszárdiak a tervezett kerékpárutakról

Fórumon oszthatták meg véleményüket a szekszárdiak a tervezett kerékpárutakról

2017.10.23. Pro és kontra álltak „hadrendbe” az érvek a szekszárdi önkormányzat bringaúttal kapcsolatos elképzeléseiről nyitott, október 20-i lakossági fórumán. A Babits Mihály Kulturális Központban a múlt hét csütörtökön összesereglett hozzászólók egy része valamennyi tervezett szakasz közül leginkább a Damjanich utcától az újvárosi köztemetőig kísérleti jelleggel bevezetett, kétszer egy sávos, kerékpársávval kiegészített nyomvonalát kritizálta.

Márpedig – ahogy azt Ács Rezső polgármester megállapította – a nem túl szerencsés városszerkezetben még a szakmai vélemények szerint is az jelenti a legjobb megoldást, ha a gépjárműforgalommal együtt haladnak a kerekezők, semmint az útpadka és a járda közti üres sávban alakítanának ki számukra kellő férőhelyet. Ezt az álláspontot egy fiatalabb nő is osztotta, aki szerint még mindig biztonságosabb és ütemesebb az autókkal együtt haladni, mint a gyalogosokat állandóan kerülgetve, belassítva pedálozni. Meglátását a Via Trita Kft. ügyvezetője, a bringaút tervezetének megbízott előkészítője is osztotta.

László Zsolt mérnök egy zaklatott férfi javaslatára reagálva felhívta a figyelmet arra: ha a kerekezőknek a gyalogosokkal közös sávban kellene közlekedniük, a kereszteződéseknél – mivel az autósokkal szemben nincs elsőbbségük – kénytelenek lennének állandóan leszállni járgányukról, ezzel is időveszteséget halmozva fel maguknak.

Egy gyakorta kerékpározó ifjú apuka már a Garay térre tervezett körforgalomra és az abba bevezetendő bringasávra neheztelt, féltve bicikliző csemetéit a balesetveszélyes helyzetektől. Számára az ügyvezető azt javasolta, a 12 évesnél kisebb gyerekeket nem ilyen közlekedési szituációban kell megtanítani kerekezni, hanem gyérebb forgalmú úton, avagy tanpályán. A megbeszélésen egy idősebb hölgy ugyanakkor az újvárosi temetőtől a Damjanich utcáig reggelente beduguló közlekedésre panaszkodott, míg más a Parászta utcáról a Rákóczi utcára történő jobbra kanyarodás körülményességét firtatta.

Mint az a fórumon kiderült, az önkormányzat dolgozik egy rendeleten, amely a 12 tonnánál súlyosabb gépjárműveket kitiltaná a városból, avagy célforgalomként, csak engedéllyel hajthatnának be a megyeszékhelyre. Ezzel a városból kikerülne a forgalom egy jelentős része, amely később egy, a tejipar felé tervezett tehermentesítő úton hagyná el Szekszárd körzetét. Megtudhattuk, az északi városrészben kiépítendő kerékpárút a köztemetői kereszteződésnél kettéválna: egyik irány a Palánki úti csomóponttól haladna a Sió híd felé, míg a Bor utcáig jelzőlámpás irányítással terelnék át az út hegy felőli oldalára a kerekezőket.

László Zsolt: Fotó: Kiss Albert

Érdekesség, hogy a Tinódi utcában kétirányú kerékpársáv állna rendelkezésre a Zrínyi utcáig – onnantól – a Séd patak fedetlen medrével párhuzamosan önálló bringaút vezetne a Keselyűsi úti csomópontig. A szekszárdi kerékpárutak minél zökkenőmentesebb használhatósága érdekében a közlekedést hátráltató víznyelők elbontásra kerülnének – azokat oldalsó vízkivezetőkkel pótolnák. A kerékpárosok gyorsabb haladása, illetve a balesetveszélyes helyzetek mérséklése érdekében ugyanakkor több csomópontot is terveznek átadni a város észak-déli hossztengelyén.

Így kerülhet sor a Szent-Györgyi Albert utcai, a Wesselényi utcai, a Bezerédj utcai, vagy a már említett Garay téri csomópontnál, valamint a Szent László utcai és a Damjanich utcai kereszteződésnél körforgalmi rend kialakítására. A Garay téri és a Szent László utcai kereszteződésnél egyébként külön jobbra kanyarodó sávok is rendelkezésre állnak majd az autósok részére.

A fórumon arról is szó esett, hogy a belvárosban kevesebb, a külső területeken több parkolót hoznának létre.

A fórumon Ács Rezső polgármester kiemelte, a város jó pár éves célkitűzése, hogy annak déli részétől az északiig kerékpárral is átjárhatóvá váljon. Ez a terv a munkába és az iskolába járást egyaránt szolgálná, de megteremti annak lehetőségét is, hogy akár a Bor utca irányába a Sió felé, akár a Gemencbe biztonságosan ki lehessen közlekedni. Mint megosztotta, a a tervezett körforgalmak kapcsán nem mindennel ért egyet ő sem, illetve azok pártján áll, akik a némely szakaszokat korábban a belváros mellékutcáin képzeltek el, azonban leszögezte: az elkészült tervezet mindent összevetve a legkedvezőbb megoldás Szekszárdon.

Dr. Máté István városi képviselő, aki gyakorlott kerékpárosnak mondható, a jelenlévők előtt arról beszélt: a szekszárdi fejlesztések megkerülhetetlenek, hiszen minden egyes csomópont elérhetővé válik, amely magával hozza, hogy egy idő után az ügyintézést is kerékpárral valósítanák meg az emberek. A képviselő példaként Baját és Szegedet hozta fel, ahol irigylésre méltóan használják mind többen a bringát és ahol óriási fejlesztések zajlanak ez téren. Hangsúlyozta egyúttal: mivel városunk tíz perc alatt átbiciklizhető, a fejlesztések több ember számára valós alternatívát jelentenek a gépkocsival szemben.

Szerző: Gyimóthy Levente. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close