full screen background image
Keresés
2018 július 21 - szombat
  • :
  • :

Rókákra vadásztak a Fürdőház utcában

Rókákra vadásztak a Fürdőház utcában

2016.04.07. Megtelt a Bormúzeum a Borszakkör múlt pénteki előadásán, melyen a 2015-ös fuxlik mutatkoztak be.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

A rendezvényen mintegy harmincan vettek részt, az est házigazdája Eszterbauer Ildikó volt. A fuxlit készítő borászok közül szintén személyesen jelen volt Garai Zoltán és Göndöcs Lajos – tudta meg a Kadarka.net Kovács-Szabó Bernadett szervezőtől. A borkóstoló vendégei általános információkat hallhattak a szekszárdi sillerről, vagyis a fuxliról. Az est vendégborászai emellett részletesen bemutatták saját fuxlijukat is.

A borkóstoló remek hangulatba telt, amihez az is hozzájárult, hogy a résztvevőket kis játékkal várták a szervezők. A játék során azt kellett kitalálni, hogy melyik bort, melyik pincészet készítette. Minden vendég kapott egy lapot, amin különböző szempontok, például szín, illat, zamat szerint jellemezhették a kóstolt fuxlikat. További segítségként egy információs füzetet is használhattak, melyben egyesével fellelhették a 2015-ös fuxlik leírását, azok tulajdonságaival. A nyertes egyébként négy helyes választ adott a tizenegyből, jutalma egy üveg fuxli lett.

Kovács-Szabó Bernadett elmondta, a Borszakkör rendezvényén sok új vendég vett részt, a családias légkörben megtartott borkóstoló éjszakába nyúlóan tartott.

Fuxli – a szekszárdi siller. Fotó: Kovács Viktor 

Mint azt korábban már megírtuk, a tavalyi évjárat terméséből összesen tizenegy szekszárdi borászat készített fuxlit. A Borszakkör rendezvényén az Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, Göndöcs Lajos, a Heimann Családi Birtok, a Herr Pince, a Hetényi Pincészet, Ifj. Márkvárt János, a Merfelsz Pince, a Mészáros Borház, a Prantner Pince, és a Takler Borbirtok fuxliját kóstolhatták meg a jellegzetes szekszárdi brand iránt érdeklődők.

A Borszakkör általában havi rendszerességgel szervez borkóstolót a Bormúzeumban. Májusban a kékfrankosok, júniusban rajnai borok, szeptemberben a kadarkák, októberben a merlotok, novemberben a pinot noir-ok, decemberben pedig pezsgőborok kerülnek terítékre.

Az előadások előzetes regisztrációhoz kötöttek, további információt a Borszakkör Facebook oldalán talál – kattintson!

Fuxli – az összetartás jelképe
A mára népszerű brand, a fuxli 2012-ben indult hódító útjára, így az idei a negyedik év, amikor a borászok ezen a néven készítettek bort. Az elnevezés egyben minősítést is jelent, a névhasználat jogát csak olyan szekszárdi bor kaphatja meg, mely megfelel egy adott szempontrendszernek. Tavaly egyébként tíz, míg 2013-ban tizenhárom borászat készíthetett fuxli néven bort.

A fuxli a szekszárdi borászok összetartásának jelképe lett az elmúlt években. Az összefogás jegyében ezeket a borokat nagyon hasonló címkézéssel hozzák forgalomba. A fuxli elnevezés a róka (németül fuchs) vöröses színére utal. A róka mint közös motívum minden fuxli címkéjén megtalálható, ezt leszámítva azonban minden címke eltérő.

A vezetőképen (legfelül) Göndöcs Lajos tart előadást a fuxliról. Fotó: Kovács Viktor
Read previous post:
Close