full screen background image
Keresés
2020 május 30 - szombat
  • :
  • :

„A Gemenc ma”: hiánypótló kiadvány mutatja be a meseszép erdőt

„A Gemenc ma”: hiánypótló kiadvány mutatja be a meseszép erdőt

2018.11.15. A lenyűgöző ártéri erdőt igényes módon bemutató hiánypótló album jelent meg „A Gemenc ma” címmel.

A könyv elkészítésének ötlete a több Szekszárddal kapcsolatos kötetet, így a „Szekszárd ma” című albumot is jegyző Vitéz Attila fejében fogant meg. Az ötletgazda-kiadó elmondta, a könyv gondolata az imént említett kiadvány sikere nyomán született meg. Emellett – mint fogalmazott – mivel nem lehetett kereskedelmi forgalomban Gemencről szóló könyvet kapni, ezért hiánypótlónak is szánta a kiadványt.

Mint tudatta, olyan könyv elkészítésére törekedtek, mely bemutatja a Szekszárdot körbevevő környezetet, annak is legnagyobb természeti egységét, a Gemencet. Hozzátette, olyan fiatal fotóst keresett, akinek fényképei kevésbé széles körben ismertek. Így talált rá László Anasztáziára, akinek egy, legfeljebb két éve, illetve kimondottan a könyv miatt készített fotói láthatók a kiadványban.

A hobbifotós a Gemenc Zrt. engedélyével bejutott olyan területekre is, melyek egyébként nem látogathatók. Az Elblinger Ferenc középiskolai tanár által a képekhez írt szövegek pedig nagyívű tudást és egy igazi természetjáró, természetszerető ember gondolatait tükrözik – fogalmazott Vitéz Attila. Hozzáfűzte, a könyvet Erky-Nagy Tibor tipográfus öntötte végső formába.

„A Gemenc ma” albumot – mely akár szép ajándékként is szolgálhat – a szekszárdi Turinform irodában, illetve az Arany János utcában megtalálható könyvárusnál lehet beszerezni.

Akár egy mese…

A 120 oldalas kiadvány évszakról évszakra, a téltől az őszig haladva tárja az olvasó elé a páratlan szépségű erdőről készült szemet gyönyörködtető fotókat, légi felvételeket. Bár a kötet a fényképekre helyezi a hangsúlyt, a fotókhoz tartozó néhány soros, ám célzottan és találóan megfogalmazott szövegek elegendő információval szolgálnak. A kiadványt lapozva a befogadónak olyan érzése támad, mintha csak egy mesekönyvet tartana kezében.

Ez a megfogalmazás már csak azért is illik a kötetre, mert az valóban mesés tájra kalauzolja az olvasót. A fotókon keresztül az olvasó bepillantást nyer Gemenc azon rejtett terülteibe is, melyek adott esetben csak nagyon ritkán látogathatók az átlagember számára. Ilyen többek között a többnyire csak a Gemenc Zrt. által szervezett túrákon felkereshető Veránka-sziget.

A holtágakról, ártéri tavakról, vagy éppen rétekről, fás ligetekről, növényekről készült fényképek mellett a könyvben természetesen nagy hangsúllyal jelenik meg az erdő állatvilága is. A nagyvadak – mint a szarvas – mellett a kötetben Gemenc emblematikus állatairól – mint a rétisas, vagy a fekete gólya – és kisebb, szintén ritkán megpillantható állatokról – például a hódról, vagy az aranysakálról – készült fotók és információk is megtalálhatók. A könyvet végiglapozva az olvasó ezen túlmenően a természetvédelmi terület történelméről, földrajzáról, a területen folyó vadgazdálkodásról és egyebekről is szerezhet némi ismeretet.

 
Read previous post:
Close