full screen background image
Keresés
2018 július 19 - csütörtök
  • :
  • :

Harminchat közösség programjai a Közösségek Hete Tolna megyei rendezvényein

Harminchat közösség programjai a Közösségek Hete Tolna megyei rendezvényein

2017.05.08. Ma kezdődik a Közösségek Hete rendezvénysorozat, melynek programjai május 14-ig zajlanak. Tolna megyében 36 közösség gazdag programkínálata közül szemezgethetnek az érdeklődők.

reklam_furdonapok_2018hirdetés

A Közösségek Hetén fiatalok és idősek, barátok és ismeretlenek, profik és amatőr művészek, kulturális intézmények, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, illetve civil és jótékonysági szervezetek, valamint sportklubok mutatkoznak be Tolna megyében – tudtuk meg Sárvári János kulturális közösségfejlesztő mentortól.

A hagyományteremtő, országos rendezvényt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma indította útjára. A Közösségek Hete rendezvénysorozat központi gondolata a közösségi kezdeményezés, a társadalmi együttműködés, az aktív szerepvállalás, a nyitott, befogadó társadalom eszményének népszerűsítése.

Tolna megyében 36 közösség gazdag programjai közül szemezgethetnek az érdeklődők: Medinán helytörténeti vetélkedővel, regionális zenésztalálkozóval és irodalmi esttel várják a látogatókat, Dunakömlőd ünneplőbe öltözve emlékezik meg Vak Bottyánról, a kajdacsi Gyöngyvirág Néptánccsoport toborzó táncpróbát tart. Tengelicen az apróbbakat Sünizene szórakoztatja, míg a felnőttek lovaskocsis kastélytúrán vehetnek részt.

Szekszárdon hétfőn Múzeumpedagógiai Programok a mindennapi gyakorlatban címmel 14 és 16 óra között tartanak szakmai programot a megyei múzeumban.

Szerdán ugyanitt egész napos kézműves foglalkozást tartanak „Régi ésszel – gyermekkézzel” az „Örökségünk. Tolna megye évszázadai” című állandó kiállításhoz kapcsolódva. A foglalkozáson rovarok készítésére nyílik lehetőség, levegőn száradó színes gyurmából.

Május 9-én 18 és 20 óra között a Babits Mihály Kulturális Központban tartják meg a Színházi Közösségek Találkozóját. Fellépnek: I. Béla Diákszínpad, Alisca Slam, AliscumTheArtRoom, Art Contact Mozgásszínház, PlayBack Színház, és Rubányi Anita, versekkel. A rendezvény folyamán megtartott közös alkotótevékenység során a művészeti csoportok bemutatkoznak egymásnak és az érdeklődőknek, majd beszélgetés következik a közös érdeklődésről, együttműködésről.

Szintén kedden 16:30 és 17:30 között Babits Mihályné Török Sophie „Első szekszárdi utamról” című naplójegyzetét olvassa fel Rubányi Anita előadóművész-múzeumpedagógus az Illyés Gyula Megyei Könyvtár Olvasókörének a Babits Mihály Emlékházban.

Szerdán A Wosinsky Mór Megyei Múzeum vármegyeházi részében Dráma-játékos címmel felső tagozatos diákokkal szakkört szerveznek, Rubányi Anita és Szűcs Zsuzsanna szakmai vezetésével.

Május 11-én csütörtökön egész napos honismereti kirándulást szerveznek a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A téma a múzeumban működő Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület közösségépítő, közösségszervező és -megtartó tevékenysége, a jó gyakorlatok bemutatása lesz.

Szombaton 9 és 12 óra között „Evezve, táncolunk…” címmel tartanak programot a Babits Mihály Kulturális Központ, Rendezvénytermében. A táncpróbán és az elméleti foglalkozáson a Madarak és a Fák Napjára emlékeznek.

Szedresen közösségi munkával szépítik a zsidó temetőt, a sportosabbak pedig Kúria Karika biciklitúrára indulnak a szomszédos településeket megcélozva. Az ozorai piactéren a helyi zumbások ropják, míg a polgárőrség a nyugdíjas klubbal „randevúzik”. A Bonyhádi Völgységi Múzeum egész hetes programsorozattal készül, a Sió-Árvízkapunál pedig az I. Nepomuki Sió ünnepet rendezik meg.

A rendezvényekről a www.kozossegekhete.hu. oldalon talál további információt – kattintson!

A programok mindenki számára nyitottak és ingyenesek!

Illusztráció: Facebook-com – Közösségek Hete
Read previous post:
Close