full screen background image
Keresés
2018 június 18 - hétfő
  • :
  • :

Három vadelütés egy nap alatt – óvatosan közlekedjen!

Három vadelütés egy nap alatt – óvatosan közlekedjen!

2017.05.11. Három olyan közlekedési baleset is történt az elmúlt 24 órában, amikor vadat ütöttek el. A balesetekben egy ember sérült meg – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK).

kadarka_net_sound_cuveehirdetés

Egy kisteherautó közlekedett 6-os számú főúton Kakasd és Szekszárd között szerdán 8 órakor, amikor egy szarvas a jármű elé ugrott. A járművezető az ütközést nem tudta elkerülni, és elgázolta az állatot. A szarvas a teherautó szélvédőjének csapódott, ami ennek következtében betörött. Az utastérbe szóródó üvegszilánkok miatt a jármű utasa megsérült, a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A baleset következtében anyagi kár is keletkezett.

Egy személygépkocsi közlekedett a 63-as számú főúton Szedres közelében szerda éjfélkor, amikor egy őz féktávolságon belül a jármű elé ugrott. A jármű vezetője az ütközést nem tudta elkerülni, és elütötte az őzet. A baleset következtében anyagi kár keletkezett.

A 65-ös úton Tamási és Szakály között egy őz egy személygépkocsi elé csütörtök hajnali 4 óra körül. A járművezető hiába fékezett, az ütközést már nem tudta elkerülni és elgázolta az állatot. A baleset következtében anyagi kár keletkezett.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy lakott területen kívül is vezessenek fokozott óvatossággal. Bármikor az útra tévedhet egy vad, még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

A vadelütések legnagyobb része az esti szürkülettől a reggeli időszakig történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A veszélyes útszakaszokon a jelzőtábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség megválasztása. Alacsonyabb sebességnél csökken a személyi sérülés kockázata, és általában az anyagi kár mértéke is kisebb.

Ha a vad az úttestre téved, meg kell várni, míg az állat átkel az úton, valamint számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is bekövetkezhet a baleset. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését! Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik! Ha mégis bekövetkezik a baleset, hívja a 112-es segélyhívót!

Fotó: TMRFK
Read previous post:
Close