full screen background image
Keresés
2018 január 24 - szerda
  • :
  • :

Hegyközségek: ágazatra szabott megoldások kellenek az uniós borcímkézési szabályozásban

Hegyközségek: ágazatra szabott megoldások kellenek az uniós borcímkézési szabályozásban

2017.06.15. Szigorítás helyett ágazatra szabott megoldásokat kérnek, és önszabályozást javasolnak a szőlő- és borszektor képviselői a tervezett uniós borcímkézési szabályozásban – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-vel.

A szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint az Európai Bizottság javaslata alapján minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni kellene a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire.

A négy legnagyobb európai lobbyszervezet a Boripari Borkereskedelmi Európai Szövetség (CEEV), a mezőgazdasági termelők és szövetkezetek érdekképviseletei (Copa-Cogeca), az Európai Független Bortermelők Szövetsége (CEVI), valamint az Eredetvédett Bortermelők Szövetsége (EFOW) levélben fogalmazta meg közös álláspontját a címkézésre vonatkozóan, amelyet az Európai Parlament “Bor, párlatok és minőségi élelmiszerek” munkacsoportjának juttattak el.

A meghatározó borászati szövetségek közös levelükben a szőlő-bor ágazat sajátos szabályozási igényeire hívják fel a figyelmet. További szigorítás helyett a szakmai szervezetek azt javasolják, hogy a borfogyasztók személyre szabottan, az interneten keresztül kapjanak tájékoztatást a borok összetételéről, a termelőket ne kötelezzék az energia- és a tápanyagtartalom részletes feltüntetésére a címkéken. Az előállítói oldal nevében pedig arra vállalnak kötelezettséget, hogy kommunikációjukban hangsúlyt fektetnek a felelős borfogyasztás népszerűsítésére és a fogyasztói tudatosság növelésére. Hangsúlyozzák: az ágazat termelési szerkezete, a borkészítés speciális feltételei, a tagállamok helyi igényei egyaránt egyedi, a többi alkoholos terméktől eltérő szabályozást tesznek szükségessé.

A HNT is csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz, és a Wine in Moderation (Bort mértékletesen) program nemzeti koordinátoraként nemcsak az önszabályozást, hanem a felelős alkoholfogyasztásra való ösztönzést is támogatja. A szakmai szervezet a magyar EP-képviselőket is arra kéri, hogy munkájuk során képviseljék a magyar bortermelők érdekeit annak érdekében, hogy ésszerű és betartható szabályokat vezessen be az Európai Unió a borcímkézésben – olvasható a HNT közleményében.

* Illusztráció

MTI
Read previous post:
Close