full screen background image
Keresés
2020 február 23 - vasárnap
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

„Hogy háza ne váljon temetőjévé”: rengetegen fogtak össze Miklós bácsiért

„Hogy háza ne váljon temetőjévé”: rengetegen fogtak össze Miklós bácsiért

2017.03.02. Úgy tűnik elhárult a közvetlen életveszély szerdán annak az idős harci férfinak a feje fölül, aki egy Facebook videóban kért segítséget embertársaitól. A férfi megsegítésére széleskörű társadalmi összefogás bontakozott ki.

Kétségbeesetten kérte az emberek segítséget Erdélyi Miklós, akire bármelyik pillanatban rádőlhet omladozó háza Harcon. Az erről készült videó vasárnap került fel a Facebook közösségi portálra.

A felvételen elhangzik, Miklós bácsi az emberektől, a társadalomtól remél segítséget. Mint azt a Facebookra felkerült videón mondja, és a nála készült fotók is bizonyítják, a férfi igazán nyomorúságos körülmények között él. Háza omladozik és bármelyik pillanatban rádőlhet. Az életveszélyes épületet nem tudja felújítani a nyugdíjából, mely szavai szerint a semmivel egyenlő. Az idős férfi a felvételen azt is elmondja, hogy az önkormányzat próbált segíteni, de a költségvetésben nincs erre felhasználható keret. Mint fogalmazott bármilyen segítségért hálás, „hogy háza ne váljon temetőjévé”.

Az épületben, már ha egyáltalán nevezhető annak, se víz, se villany nincs és a házat már felújítani sem lehet, teljesen újat kell építeni. A romos ingatlan ráadásul patkánytanyává változott.

Az idevágó Facebook bejegyzést közel 17 ezren osztották meg cikkünk megírásáig, vagyis szerda estig. A poszt, melyhez több mint háromszáz hozzászólás érkezett, nagy port kavart. Azóta már több portál is írt a tragikus sorsú idős emberről és több stáb is forgatott a helyszínen. Az eredeti bejegyzéshez nemcsak eggyüttérző kommentek érkeztek, többen tudni vélik, hogy a „bácsi magának köszönheti a sorsát”. Ám a legtöbben segíteni szeretnének. Sokan ajánlották fel segítségüket különböző módon.

A segítőkész emberek az „Emberséges Emberek Csoportja!” nevű Facebook oldalon próbálják megszervezni a segítségnyújtást. A csoport már több mint 1300 tagot számlál.

Úgy tudjuk, hogy a férfinak van családja, de információink szerint ők semmit sem tesznek az egyedül élő férfiért, noha ez január 1-től egy ide vonatkozó törvény szerint, melyről itt olvashatnak bővebben, kötelességük volna.  A törvény alól ráadásul még a rossz viszony sem mentesíti az utódokat.

Az oldalt szerkesztő fiatalok – Farkas Tímea, Nagy Bence és Sarkadi Csaba (a fenti képen) – szerdán tették közzé egy bejegyzésben azt a március 1-jei keltezésű levelet, melyben az önkormányzat leírja, hogy az általa felajánlott ingatlan tulajdonosa a „negatív hírverés” miatt elállt a bérleti szerződés aláírásától.

A levélben az is olvasható, hogy: „a kialakult helyzetet az Önkormányzat úgy tudja megoldani, hogy saját tulajdonú. 7172 Harc, Siófoki utca a 1. szám alatti – jelenleg sportöltözőként funkcionáló-komfortos ingatlant (áram, víz, gázkonvektor, angol wc, zuhanyzó) ajánlja fel Erdélyi Miklós Harc, Sió utca 3. szám alatti lakos részére lakhatás céljára mindaddig, amíg az Építésügyi Hatóság döntésének ismeretében ismételten felül tudja vizsgálni a lakóháza további sorsát. Az ingatlan bérletéről külön irat készül, mellyel kapcsolatban az aláírást megelőzően a polgármester szóban egyeztet a bérlővel.”

Ebbe az öltözőnek használt ingatlanba költözhet átmenetileg Miklós bácsi. Fotó: google.com

Az ingatlanba való beköltözés lehetőségét a levél szerint Erdélyi Miklós aláírásával elfogadta. Többen azonban azt firtatják, hogy a „szerződés” a jelenlegi formában erősen kifogásolható.

A beköltözés lehetőségével azonban, ha csak egy időre is, de megoldódni látszik Miklós bácsi problémája. Legalábbis a közvetlen életveszély elhárult az idős ember feje fölül.

A társadalom tagjai tehát megmutatták, létezik még szolidaritás Magyarországon, de azt, hogy az emberek összefogása és az általuk csapott hírverés nélkül az önkormányzat tett-e volna lépéseket, örökre homály fedi…

Az eredeti, Gyűrű Nikolett által készített videót itt tudja megtekinteni Facebook-on – kattintson! 

Fotó/videó: Facebook.com – Gyűrű Nikolett
Read previous post:
Close