full screen background image
Keresés
2019 március 20 - szerda
  • :
  • :

Hol épüljön meg a harmadik kutyafuttató Szekszárdon?

Hol épüljön meg a harmadik kutyafuttató Szekszárdon?

2017.11.12. Javaslatokat vár a szekszárdi önkormányzat arra vonatkozóan, hogy hol épüljön fel a harmadik kutyafuttató, amit eredetileg a Wesselényi utca, valamint az Alkotmány lakótelep közötti területen terveztek felállítani, ahol a lakók ellenállása miatt végül játszótér épült.

Mint azt már megírtuk, az önkormányzat a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázata támogatásával létesített kutyafuttatókat a Séd patak partján, a buszvégállomásnál, illetve a Baka István iskola melletti zöldterületen.

A harmadik, Wesselényi utca, valamint az Alkotmány lakótelep közötti területre tervezett kutyafuttató megépítését egy ellenzéki képviselő támogatásával elindított aláírásgyűjtés hiúsította meg – emlékeztetett Ács Rezső a kutyafuttatók pénteki, hivatalos átadóján. Mint mondta, Szekszárdon hosszú távon biztosan nem lesz elég az elkészült két kutyafuttató.

Felhívta a figyelmet, hogy a harmadik kutyafuttató eszközeit eltették és javaslatokat várnak a lakosságtól arra vonatkozóan, hogy hol építsék fel a harmadik ilyen létesítményt.

A Wesselényi utca, valamint az Alkotmány lakótelep közötti területen létesült játszótér. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, arról is beszámolt, hogy a Wesselényi utca, valamint az Alkotmány lakótelep közötti területen végül játszóteret épített az önkormányzat. A körbekerített területen modern és biztonságos, fa játékokkal berendezett játszótér létesült – tudatta. Elmondta, hogy a játszótér kialakítása mintegy 2,5 millió forintba került, amit saját költségvetéséből fizetett az önkormányzat.

A polgármester a hivatalos átadón felidézte, az önkormányzat azért döntött a kutyafuttatók megépítése mellett, mert a játszótereken folyamatos konfliktus volt az állattartók és a kisgyermekes szülők között, amiről több jelzést is kaptak. Mint mondta, a kutyafuttatók megépítésével kulturált körülményeket teremtettek a kutyák mozgásának biztosításához.

Fotó: Kadarka.net

A kutyafuttató egyébként éppen attól kutyafuttató, hogy a létesítményben a kutyák mozgását lehetővé tevő eszközök, játékok kaptak helyet. A kutyafuttatókban az állatokat „illemhelyek” is várják, és a gyűjtőedényeket az önkormányzat munkatársai rendszeresen ürítik. Emellett elkészítették a kutyafuttató tíz parancsolatát is, amit betartva hosszú távon is biztosítottá válnak a kulturált körülmények – tájékoztatott Ács Rezső.

Azt is elmondta, hogy bár a kutyafuttatók használata nem kötelező, szeretnék, ha azok a gazdák, akiknek lehetőségében áll, ezeket használnák.

Nyugodt körülmények között bóklászhatnak a kutyák

Portálunk korábban a Baka István Általános Iskola melletti területen létesült kutyafuttatónál találkozott Kovács Bernadettel és Vass Évával, illetve ölebeikkel, Drazséval és Selly-vel. Bernadett és Éva kérdésünkre elmondta, megépítése óta rendszeresen használják a kutyafuttatót, mivel Drazsé egyébként sokszor nem fogad szót, Selly-t pedig könnyen elbűvöli a többi kutyus és utánuk fut.

A kutyafuttatónak köszönhetően azonban lehetőségük nyílik arra, hogy nyugodtan elengedjék kutyusaikat, az ebek zavartalanul játszhatnak, bóklászhatnak az elkerített területen. Bernadett és Éva azt is elárulta, hogy méretük miatt az alagutat leszámítva a két kutyus nem használja a játékokat. Ám hozzátették, többször is láttak nagyobb testű ebeket, melyek használták az akadálypálya elemeit.

Játékok és kutya toilett a kerítéssel körbevett területen

A létesítmények 27,5 méter hosszúak, illetve 15 méter szélesek, vagyis mintegy 410 négyzetméter alapterületűek, a kutyafuttatókat 1,5 méter magas kerítés veszi körbe. A kutyafuttatókban több különféle akadály, asztal, alagút, gyűrű, libikóka és palánk található, de kimondottan a kutyusok részére tervezett toilett is az ebek rendelkezésére áll.

Kapcsolódó anyagok:
Örömmel fogadnák a tervezett kutyafuttatókat Szekszárdon
Segítsen! Szekszárdi polgárok véleményét kérjük
A lakók miatt nem épül kutyafuttató a Wesselényi utcánál

Fotó: Kadarka.net