full screen background image
Keresés
2019 március 25 - hétfő
  • :
  • :

Aki őseit tagadja meg, az eltékozolja utódai tiszteletét

Aki őseit tagadja meg, az eltékozolja utódai tiszteletét

2016.05.28. Mindössze egy maroknyi ember gyűlt össze szombaton a Szent István téren, az I. és a II. világháborús emlékműnél megtartott Hősök Emlékünnepén. Pedig nemzetünk jövőjének záloga, hogy emlékezzünk múltunkra, megemlékezzünk hőseinkről, akik életüket adták a hazáért.

– A hősöket ünnepeljük, a vándorlókat, a honfoglalókat, a honalapítókat, a hazáért küzdőket, az országot újra és újra felépítőket, az erővel, karddal, ésszel és tollal, ám a kétkezi munkával vívókat egyaránt – mondta ünnepi beszédében Máté István önkormányzati képviselő.

Máté István mondott ünnepi beszédet. Fotó: Kadarka.net

– A hősöket a történelmi korok teremtik, emléküket a néphagyomány és a kollektív emlékezet őrzi. Az emlékező tiszteletadás lényege a tudatos visszanézés a múltba, az ősök megidézése, főhajtás és tiszteletadás az ismert és az ismeretlen, a háborús és a békeidős hősök előtt – hangsúlyozta a képviselő, majd így folytatta:

Az a nép, mely megtagadja múltját, elveszti a létjogosultságát a jövő nemzeteinek sorában. Aki őseit tagadja meg, az eltékozolja utódai tiszteletét – ezért fontos a hősökről való megemlékezés. Jövőnk záloga, hogy megtanuljuk ezt a leckét – hívta fel a figyelmet beszédében Máté István.

Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész a történelmi egyházak képviseletében a 112. zsoltárt idézte:

Boldog, aki az urat féli, utódja hős lesz a földön, a becsületesek nemzedéke áldott lesz.

– Hősöket kell nevelnünk, erre pedig akkor van a legjobb esélyünk, ha megismerjük a legnagyobb hőst, Jézus Krisztust, ha megtanulunk imádkozni, becsülettel élni és áldással nevelni utódainkat, az eljövendő korok hőseit – hangsúlyozta Sefcsik Zoltán.

Az ünnepi beszédek után a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, honvédek, valamint önkormányzati képviselők közreműködésével megkoszorúzták az első világháború, majd a második világháború hősi halottainak emlékművét. Az ünnepi műsorhoz, melyre az idén is mindössze egy maroknyi ember látogatott ki, Kovács Zsolt karnagy és az Ifjúsági Fúvószenekar adott zenei aláfestést.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close