full screen background image
Keresés
2020 február 16 - vasárnap
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Illegális terepautós rendezvény okozott súlyos természeti károkat Tolnában

Illegális terepautós rendezvény okozott súlyos természeti károkat Tolnában

2017.05.03. Súlyos természetkárosítást okozott egy illegális terepautós rendezvény, amit április 29-én, szombaton tartottak a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet területén. A történtek miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett.

Engedély nélküli terepautós rendezvényt tartottak április 29-én, több mint 50 terepjáró autó részvételével. A járművek az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részén, valamint több Natura 2000-es területen is áthaladtak. A terepjárók vezetői gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak keresztül. A védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták növényzetet, ezáltal gyomosodás kialakulására alkalmas területeket hoztak létre, holtágak, vízfolyások mederalját roncsolták, illetve megváltoztatták azt, valamint vízi növényzetet pusztítottak el – közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Varga Zsolt, a DDNPI őrszogálat-vezetője az MTI-nek elmondta: az érintett területen több védett orchideafaj, sáfrányfajok élnek. Egyelőre nem tudni, miből mennyi pusztult el, a károk felmérése jelenleg is tart. Annyi bizonyos, hogy a védett növények további életfeltételei sérültek meg – tette hozzá.

Benke Béla, a szedresi Sziget Egyesület elnöke arról számolt be, hogy ismeretei szerint a terepversenyt egy közösségi oldalon szervezték, arra a fővárosból és a Dunántúl több pontjáról érkeztek résztvevők.

A védett természeti területeken szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység folytatása.

Védett természeti területen járművel közlekedni az arra külön kijelölt utak kivételével csak a természetvédelmi hatóság, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyével szabad. Aki a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez természetvédelmi bírságot köteles fizetni. A természetvédelmi bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kktv.) alapján az objektív felelősség elve érvényesül a védett természeti területen gépjárművel engedély nélkül történő közlekedésre, valamint az engedélyezett közlekedési útról való letérésre is.

A történtek miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a rendőrség valamint a Kormányhivatal felé feljelentést tett.

Molnár Ágnes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa feljelentést tett ismeretlen tettes/tettesek ellen, akik a természetvédelmi kezelésükben lévő területre 2017. április 28-án 8 óra és 22 óra között engedély nélkül, jogosulatlanul behajtottak, ott tereprally rendezvényt tartottak, amivel többek között fokozottan védett madarak fészkelését veszélyeztették.

Az ügyben a rendőrség környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, melyet a Szekszárdi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztálya folytat le.

Környezetkárosítás miatt – súlyosabb esetben  – akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Illusztráció: wall.alphacoders.com

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close