full screen background image
Keresés
2020 május 27 - szerda
  • :
  • :

Ilyennek szeretnék látni a szekszárdiak a városközpontot

Ilyennek szeretnék látni a szekszárdiak a városközpontot

2017.11.11. Újabb fórumot tartottak a Zöld Városok Program fórumsorozatban csütörtökön a Babits Mihály Kulturális Központban. A fórumon ismertették a korábban lefolytatott online kérdőíves felmérés eredményét, egyben konkrét ötleteket is vártak a városközpont megújításával kapcsolatosan. 

A Zöld Városok fórumsorozat második állomásán Ács Rezső polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint felidézte, az első, szeptember közepén a témában megtartott lakossági fórumon elindult egy közös gondolkodás, tervezés, amelynek végeredményeként – a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 1,2 milliárd forintos forrásának hála – teljesen új arculatot nyerhet el Szekszárd belvárosa. Emlékeztetett, a város a program minden fontos mérföldkövénél kikéri a városiak véleményét, kéri a szekszárdiak javaslatait, melyek alapján elkészülnek a végleges tervek, melyben a többség véleménye megfogalmazódik.

Ugyancsak emlékeztetett, az önkormányzat egy online kitölthető kérdőívet tett elérhetővé, melyen szintén a polgárok véleményére, ötleteire voltak kíváncsiak. A kérdőívet mintegy félezren töltötték ki, ami hatalmas szám egy 33 ezres városban – mondta Ács Rezső, egyben megköszönve a vélemények kinyilvánítását. Hangsúlyozta, mindez azt is mutatja, hogy fontos témáról van szó, valamint, hogy a helyiek szeretik elmondani véleményüket a nagy többséget érintő kérdésekben.

A városvezető tudatta, a konkrét tervezés a javaslatok felhasználásával kezdődik meg. Az ötletek alapján elkészülnek a tervek, melyeket visszamutatnak a lakosságnak. Arra kérte a polgárokat, hogy javaslataikat, véleményüket továbbra is osszák meg az önkormányzattal.

Ács Rezső. Fotó: Kadarak.net

Ács Rezső a felmérés eredményeiről szólva elöljáróban elmondta, a véleményüket megfogalmazók a program céljaival megegyezően támogatták a belvárosi zöld felületek jelentős növelését és a parkolási gondok enyhítését célzó lépéseket. Emellett támogatták azt is, hogy az olyan bezárt tereket, mint Találka tér, vagy a Garay tér, valamilyen formában bevonják a Zöld Városok Programba.

A kérdőíves vizsgálat eredményét Szepesi Balázs, a lakosság igényeinek felmérésében résztvevő Hétfa Kutatóintézet stratégiai igazgatója ismertette részletesen. Mint arról tájékoztatott, a belváros főbb funkcióit kutató kérdésre a legtöbben úgy feleltek, hogy Szekszárd központi részét közösségi tevékenységre szeretnék használni. Emellett sokan jelölték meg funkcióként az ügyintézést és szintén sokan szeretnék, hogy a belváros kikapcsolódási lehetőséget kínáljon.

Arra, hogy miként változzon a városközpont, a legtöbben úgy feleltek, hogy növelnék a zöld területek mennyiségét és minőségét. Emellett több és jobb padokat, hulladékgyűjtő edényeket szeretnének, valamint javítanák a kerékpáros közlekedés feltételeit, illetve még több minőségi rendezvényt, több játszóteret és parkolóhelyet szeretnének a belvárosban. A sportolási lehetőségek bővítését és az üzletek számának növelését kevesebben jelölték meg.

Szepesi Balázs ismertette a kutatás eredményét. Fotó: Kadarka.net

A kérdésre, hogy milyennek szeretnék látni a belvárost, amellett, hogy zöld legyen, a legtöbben azt válaszolták, hogy szép legyen, és, hogy olyanná váljon, amire a szekszárdiak büszkék lehetnek. Ezen túlmenően a legtöbben az élhető, tiszta és biztonságos jelzőket használták.

A felmérés a közlekedési szokásokat és a közlekedési viszonyokkal való elégedettséget is vizsgálták. A válaszokból kiderült, hogy a legtöbben autóval, vagy gyalog járnak a belvárosba. Az emberek a vizsgálat eredménye szerint a gyalogos közlekedés lehetőségeivel, körülményeivel elégedettek, a kerékpáros közlekedéssel nem elégedettek, míg a buszos közlekedéssel inkább elégedettek.

A közlekedők 46 százaléka főként gyalog, 39 százaléka inkább autóval, 8 százaléka busszal, míg 7 százaléka biciklivel jár a központba.

Az autósok elégedettségét vizsgálva kiderült, a kocsival közlekedők 38,8 százaléka elégedetlen a belvárosi közlekedési és parkolási lehetőségekkel, míg 29,7 százaléka elégedett ezekkel. Szepesi Balázs megjegyezte, az eredményből látszik, hogy ezen a területen van még mit javítani.

A parkolási gondokon kissé meglepő módon a legtöbben, mintegy kétszázhúszan mélygarázsok építésével enyhítenének. A többszintes parkolóházak építését százötvenhatan jelölték meg, míg utcai parkolókkal mindössze hatvanöten javítanának a parkolási helyzeten.

A fejlesztési javaslatokra vonatkozó kérdésnél a fentiek értelmében a zöld területek növelése mellett a legtöbben a megfelelő parkolási lehetőségek biztosítását, a Luther tér és a 160 lakásos előtti betonos terület zöld területté alakítását javasolták. Ezen túlmenően sokan látják szükségesnek a parkok felújítását. Fontos területként jelent meg a Prométheusz park, többen nyilatkozta úgy, hogy itt több köztéri bútor kellene, illetve többen változtatnának a szobor és a szökőkút elrendezésén is.

Szepesi Balázs szerint az eredmény arra utal, hogy az emberek nem nagy változásokat akarnak, hanem azt, hogy a már meglévő dolgok jobban funkcionáljanak. Emellett a belvárost olyan funkciókkal látnák el, ami életet visz a városközpontba.

Míg a szeptemberi fórum a belváros felújításával kapcsolatos általános igényeket igyekezett felmérni, addig a mostani fórumon már konkrét ötleteket vártak, a Liszt Ferenc tértől a Luther térig terjedő területre vonatkozóan.

A Zöldtárs Alapítvány egyik tagja a fórumon elmondta, a Széchenyi utcán, a nagyposta környékén a járda és az út közötti területre magaságyásokat tenne. Szerinte ezzel növelni lehetne a fák alatti zöld területeket és egyben kevesebben kelnének át az úton tilosban. Szintén elmondta, a Szentgáli Gyula utca környékén zöld területekkel váltaná ki azokat a betonos részeket, melyeket nem használnak közlekedésre.

Fotó: Kadarka.net

Egy parásztai férfi – aki egy 28 oldalas dokumentumot nyújtott be elképzeléseiről a városnak – olyan pontokat alakítana ki a Szent István téren, melyeken közösségi életet lehetne élni. Többek között azt javasolta, hogy helyezzenek el szabadtéri pingpong asztalokat és sakktáblákat. Emellett játszótereket, illetve életnagyságú babaházakat javasolt a területre, a Vármegyeháza Garay utca felőli várfalán pedig egy nagy megyecímert helyezne el.

A szekszárdi Rotary klub egyik hölgytagja a zeneiskola kiváló tehetségeire alapozva egy zenepavilon felállítását javasolta. Mint tudatta, egy ilyen pavilon felállítását a Rotary helyi szervezete is támogatná.

Egy középkorú férfi, konkrét ötlet megnevezése nélkül minden olyan lépést támogatna, mely „visszahozná” az életet a belvárosba. Ugyancsak tudatta, a Találka térrel is kezdeni kellene valamit, mert ott egy ideje naphosszat antiszociális emberek tobzódnak.

Egy másik férfi szerint bár a volt szovjet emlékmű eltűnt, a Luther téren tapasztalható állapotok nem méltók a városhoz. Egy felszólaló építész szerint nem biztos, hogy a Luther téren zöld felületeket kellene kialakítani, szerinte a terület lazább beépítéssel, akár középületeket is „elbírna”.

Küldje el Ön is ötleteit, véleményeit a városnak a zoldvaros@szekszard.hu e-mail-címre, melyen januárig várják a javaslatokat!

Kapcsolódó írások:
1,2 milliárdból fejlődhet Szekszárd belvárosa – mondja el ötleteit, véleményét!
Szekszárdi polgárok véleményét, ötleteit várják!
1,2 milliárd forint fejlesztési pénzre pályázik Szekszárd

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close